Izuzetno zdrava voćka: KAJSIJE ČUVAJU KOSTI, KOŽU, SRCE…

Stiglo je vrijeme kajsija, a njihov benefit za zdravlje je neprocjenjiv. Kajsija je jedna od najzdravijih i najblagotvornijih voćki koje rastu na našim prostorima, a pored ploda, zdrava je njena košpica.

Kajsije su pune vitamina A, C i B, karotenoida i ksantofila, nutrijenata koji čuvaju vid, sprječavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u starosti. Takođe, ovo voće reguliše krvni pritisak, a zbog visokog procenta vlakana blagotvorno djeluje na varenje i sprječava opstipaciju.

Kajsije podstiču imunitet i štite od infekcija. Zbog prisustva kalcijuma, fosfora, mangana, bakra i željeza održavaju zdravlje kostiju i jačaju ih. Zato bi žene, posebno one koje su u perimenopauzi i menopauzi, trebalo češće da ih konzumiraju, jer zahvaljujući kajsijama mogu da spriječe osteoporozu.

Zbog prisustva vitamina A kajsije se smatraju i u najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju zdravlja kože i zuba.

Ako se jede prije obroka, kajsija dobro utiče na varenje, a zbog visokog sadržaja željeza preporučuje se anemičnim osobama.

Takođe, lutein koji se nalazi u kajsijama štiti mrežnjaču. Odličan su saveznik i vitke linije, jer ne goje, pa se toplo preporučuju osobama koje žele da izgube kilograme. Konačno, kajsije sprječavaju srčane bolesti, obnavljaju oštećena tkiva i snižavaju nivo lošeg holesterola.

error: Content is protected !!