Izudin Bajrić (39) iz Kalesije, od rođenja se bori s deformitetom čije simptome uspješno sanira prirodnim metodama: PČELE MI ZACJELJUJU DUŠU, A ENERGOTERAPIJA BOLNU KIČMU!

Problem imam od rođenja. Dijagnoza je glasila – dječija paraliza. Od porođaja, čega li već, desna mi je noga kraća dva centimetra. Kako god, greška ljekara. Tek mi je Redžep Hanić, nakon 40 godina, rekao da trebam nositi ortopedski uložak! I samo mi je on pomogao da se riješim nesnosnih glavobolja i užasnih problema u leđima. Kičma je zbog ta dva centrimetra kraće noge, dobro stradala…

DSC_9610
Izudin Bajrić iz kalesijskog naselja Tojšići, glavni akter ove naše priče, povjerenje u ljekare izgubio je odavno. Tražeći luku spasa za svoje brojne zdravstvene tegobe, mijenjao je ljekare ali i terapije. No, njegova potraga za zdravljem ili barem djelomičnim olakšanjem tegoba, nije urodila plodom. Starenjem, svaki simptom postao je dodatno izraženiji.

Očajan i u strahu od invalidnosti, okrenuo se alternativnoj medicini, tačnije, rukama sarajevskog energoterapeuta Redžepa Hanića. Bajrićevu priču pratićemo budno i u budućnosti jer, tek je na pola terapije.

– Već osjećam poboljšanje – kaže nam kratko.

Nije pričljiv, jako je skroman, stidljiv. Prilikom svoje zadnje posjete energoterapeutu Redžepu Haniću, posjetio je i našu redakciju. Društvo mu je pravio komšija Esad.

– On me dovozi kod Redžepa, jer mi je naporno da vozim sam. Tri sata u jednom pravcu, dva sata kod Redžepa, pa još tri nazad…teško mi je – kazuje Izudin i prelazi na priču o svom deformitetu.

– Rođen sam prijevremeno, kao sedmanče. Bio je to težak porođaj, pričali su. Navodno mi je babica prilikom izvlačenja istegla jednu nogu. Bio sam i i u inkubatoru, bilo je raznih komplikacija – nerado pripovijeda Izudin.

Ne voli što nam prepričava svoj život ni što će drugi čitati o njemu. Čini ovo samo radi Redžepa Hanića kojeg hvali.

Pčelinjak za svoju dušu

– Ovo mi je prvi medijski istup. Vjerovatno i posljednji – pojašnjava ovaj nezaposleni mašinski tehničar.

Doduše, zaposlen je u svom pčelinjaku. Oformio ga je još 2001. godine.

– Samo za svoju dušu – naglašava, vraćajući se na priču o bolesti.

Razgovor je tekao neusiljeno. Slušali smo Izudina kako se nerado prisjeća svega vezano za svoje zdravstveno stanje, a onda, s pominjanjem pčela, Izudin bi postajo novi čovjek.

– Problem dakle imam od rođenja. Dijagnoza je glasila – dječija paraliza. Od porođaja, čega li već, desna mi je noga kraća dva centimetra. Kako god, greška ljekara – priča Izudin.

DSC_9590Do 1982. godine odlazio je na fizikalne terapije, a onda odlazi na operaciju u Beograd, u specijalnu bolnicu za dječije bolesti “Banjicu”.

– Imao sam pet-šest godina, pomalo se sjećam toga. Radili su mi ahilovu tetivu. Produživali je valjda. Bilo je malo poboljšanja, sve do 2001. godine kada mi se stanje pogoršava. Tada ortoped Jovan Karkašević u KC Tuzla pokušava nešto s tetivom napraviti. Nisam tad imao bolove ali sam teško hodao. Zbog kraće noge, s godinama, kičma je stradala. Tada se počinju javljati bolovi.

– Što se tiče noge, tu više nemam zabluda, nema tu pomoći. Ali, izrodili su se brojni drugi problemi. S leđima mi je bilo najgore. U Tuzli su mi predlagali operaciju kičme. Odbio sam.

Tablete nisu pomagale

S bolovima je posjetio i Redžepa Hanića. Za njega je prvi put čuo još 2010. godine.

– Jedna mi je prijateljica pričala o tom čovjeku. Tad sam prvi put i Auru kupio i nastavio je kupovati. Sad sam redovan čitatelj – otkriva.

Ipak, nije odmah posjetio ovog sarajevskog čudotvorca.

– Nije mi bil osuđeno. Prvi sam put otišao 3. maja, s današnjim danom (31. maj. op. aut), ovo je peti put. Ne znamo koliko će još trebati tretmana, možda još pet pa da mi se problem s kičmom sredi. Već se puno bolje osjećam. Glava me manje boli, leđa. Imam više energije. A prije? Po dva dana me glava znala boliti i nikave tablete mi nisu pomagale – priča Izudin.

Kraj razgovora smo ostavili opet za pčele. Zbog problema s kičmom, i o njima mu je sve teže bilo brinuti.

DSC_9587– Uvijek sam volio med, a nisam znao šta kupujem. Htio sam svoj prozvod. Prije mene, niko se u porodici nije bavio pčelarstvo. Ja sam pionir u tom pogledu. Mogu reći da mi dobro ide. Zapčelario sam 2001., a od 2005. mogu reći da sam pravo aktivan. Imam deset košnica i dok skroz ne sredim problem s kičmom, neću se širiti, a imam veliku volju. Ne prodajem med, nisu to neke količine, ovo je za moju dušu. Što se tiče sezone, ova je dosta loša. Ma i najgora, mogu slobodno kazati. Moj kraj je bogat bagremom i lipom. 2009. je bila dobra pa 2015. Tako je to u pčelarstvu, svaka treća, četvrta godina rode – priča Izudin.

Ispratili smo ga nakon dvosatnog razgovora za Kalesiju. U ruci mu Aura. Napravili i nekoliko fotografija. Stidljivih. Zaželili sretan put, mednu godinu i dobro zdravlje.

– Kad budem pri kraju s terapijama kod Redžepa, zvaću vas da dođete, da vidite moj napredak – optimističan je Izudin.

RIJEČ REDŽEPA HANIĆA

– Izudin 40 godina nosi ove probleme pa je i za mene izazov veliki  ali napredak je već tu. Ono što je mene u cijelom slučaju najviše zbunilo je to da mu za sve ove godine, nijedan ljekar, ama baš nijedan, niko – nije rekao da nosi ortopedski uložak?! Tek ga je sad počeo nositi na moj savjet!

– Inače, ja sam sagledao retrospektivu kako se to sve odigralo; Izudin se pomirio s kraćom nogom ali se sa bolom nije mogao pomiriti. Pričao mi je da od bolova često nije mogao sastaviti dva sata sna, a sad spava  po cijelu noć. Napredak je već evidentiran. Energoterapija je jako moćna metoda, sve dovodi na svoje.

Znamo da je naša osobna energija pokretač svih organa. Dok je energije u ravnoteži, organizam funkcioniše besprijekorno. Narušavanjem energetske ravnoteže organi počinju slabije raditi stvarajući početne tegobe.

Cilj energetske terapije jeste da se poremećena energija organizma dovede u ravnotežu čime se stvara pretpostavka za punu funkciju.

Iz Izudinove pčelarske prakse
Varoa “ne voli” žaru i duhan

– Uz Izudina sam i ja zapčelario. On mi je bio mentor – pojašnjava nam Esad, Izudinov komšija, “vozač” do Redžepa, prijatelj i kolega pčelar.

– Vidio sam da njega pčele relaksiraju, opuštaju. Uz njega sam i ja zavolio pčelarstvo. Treutno imam petnaestak košnica, mogu reći da je ova godina loša, ali to je tako, ništa novo u pčelarstvu.

A na upit kako se njih dvojica nose sa sve učestalijom pojavom varoe, uz čovjeka, najvećeg neprijatelja pčele, dali su nam zanimljive odgovore.

– Ja pčele tuširam takozvanim sokom od žare. U jesen nakiselim 3-4 kg sirove žare u 3-4 litra vode. Procijedim nakon 20 do 40 dana i dobijenim sokom ih prskam. Nikad nisam primijetio varou. Moramo se boriti protiv nametnika prirodnim putem. Od hemije stradaju pčele, mi, med. Alternativne metode su dugotrajnije i teže za upotrebu, lakše je uzeti neko sredstvo iz flašice i prskati. Ali, to na duže staze iskorjenjuje pčelarstvo – kaže Esad.

Prirodnu metodu u borbi ili bolje rečeno preventivi protiv varoe, ima i Izudin. Nije žara ali jeste duhan.

– Ništa posebno. Samo u dimilicu kod pregleda pčela, ubacim malo sirovog duhana.  Nadimim pčele u toku sezone i to je to – otkriva Izudin koji će detaljnije o svojoj pčelarskoj praksi govoriti i za naš magazin BH pčelar.

Kontakt tel. Redžepa Hanića: 061/148-046.
(E. K./aura.ba/Magazin Aura broj 303)

error: Content is protected !!