Izrada ukrasa i predmeta od drveta hobi mladog bračnog para prosvjetara, Jelene i Neđe Petrovića iz Bratunca: „TERAPIJA“ ZA ODVIKAVANJE OD PUŠENJA

 

 

 Otkako se počeo baviti ovim kreativnim radom, u čemu ima nesebičnu podršku supruge, Neđo je „zaboravio“ na cigarete

Da uz malo kreativnosti i rada drvo može biti osnovni materijal za izradu lijepih i korisnih predmeta, primjer su mladi supružnici, prosvjetni radnici iz Bratunca, Jelena i Neđo Petrović. Ovim nesvakidašnjim hobijem bave se tek dva mjeseca, a za kratko vrijeme postigli su „lijepo čudo“. Kažu:

– Oduševljeni smo zajedničkom idejom da od obične daske i daščica izrađujemo ukrase i predmete koji zadivljuju izgledom i funkcionalnošću. To radimo u slobodno vrijeme, a trenutno ozrađujemo držače za ključeve uobliku zgrada.

 

Hobi koji relaksira

Neđo s ponosom ističe da ima podršku supruge u svemu. Njena podrška o kreativnoj ideji prerasla je u nešto više, a to je ljubav prema ovoj rukotvorini.

– Oboje smo brzo zavoljeli naš hobi, tako da sve što radimo radimo iz ljubavi i zadovoljstva – kaže Jelena i hvali supruga kako ima uvijek dobre ideje koje ona prenosi sa “crteža” u stvarnost kroz boje i modele.

Zahvaljujući ovom hobiju dosta vremena provodimo zajedno i to nas nakon časova u školi relaksira – kaže Jelena i dodaje kako će vremenom proširivati asortiman, tim prije jer njihove rukotvorine oduševljavaju  prijatelje i poznanike ljepotom izrade.

 Opuštajuća terapija

Od kreativnih supružnika saznajemo da koriste najosnovniji i najjednostvniji alat za izradu rukotvorina.To su ubodna pila, ručni cikular i pila koja se koristi na časovima tehničkog crtanja. Neđo kaže:

– Otkako se bavimo ovim hobijem imamo osjećaj smirenosti i njegova djelotvornost je očita. Nakon časova u školi ovo je opuštajuća terapija dobrodošla je za lijep i lagan san. U svakom slučaju, nastaviću proširivati asortiman kako bi obogatio sadržaj proizvoda koji su traženi.

“Zaboravio” na cigarete

Da je hobi supružnika Petrović najbolja terapija za odmor i opuštanje, ali i za odbacivanje nekih poroka, svjedoči i Neđina izjava:

– Otkako se bavim izradom predmeta od drveta, zaboravio sam na cigarete. Prestao sam pušiti!

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba