Izračunajte da li vam prijete najčešće bolesti: SVE KAZUJE ODNOS VISINE I OBIMA STRUKA

Postoji mnogo formula kojima se ljekari služe kada je riječ o našem zdravlju. Najjednostavnija stiže iz Velike Britanije i veoma je jednostavna – trebalo bi podijeliti visinu sa obimom struka.

Ukoliko cifra premašuje broj dva, rizik od najčešćih bolesti postoji. Ako je, pak, manja od toga, rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i visokog pritiska opada.

Odavno već slušamo da broj kilograma nije pokazatelj našeg zdravlja, već da bi tu ulogu trebalo dodijeliti obimu struka. Britanci su to sada i ozvaničili. Njihovi stručnjaci podsjećaju da je previše masti u središnjem dijelu tijela u vezi sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti.
Iz britanskog Nacionalnog instituta za zdravlje poručuju da bi ljude trebalo ohrabriti da mjere odnos visine i struka kako bi na vrijeme uočili da li postoji rizik da se razbole od najčešćih bolesti

Oni, takođe, ističu da žene čiji je obim struka veći od 80 centimetara i muškarci čiji je obim struka veći od 94 centimetra imaju veću vjerovatnoću da će tokom života dobiti zdravstvene probleme povezane sa gojaznošću.

Dr Pol Krisp kaže da su ažurirane smjernice jednostavan i efikasan način da ljudi upravljaju svojim zdravljem, te da mogu da zatraže ljekarski savjet i pomoć čim uoče da su premašili broj dva u odnosu između visine i težine.