Iznenadne vrtoglavice: KOJI SU MOGUĆI UZROCI I KAKO RADITI VJEŽBE “EPLIJEV MANEVAR”?

Ukoliko ste u ležećem položaju pri naglom okretanju glave osjetili snažnu vrtoglavicu koja je trajala svega nekoliko sekundi, ne paničite – u najčešćem broju slučajeva radi se o bezazlenoj položajnoj vrtoglavici (benigna paroksizmalna poziciona vrtoglavica), ili skraćeno BPPV. Kao što i sam naziv kaže, ovakvo stanje je benigno, i rješava se sasvim jednostavno što će vam objasniti ORL ljekar ili neurolog.

Ovakav tip vrtoglavice javlja se iznenada i stvara neprijatan osjećaj. Uglavnom nastaje u ležećem položaju pri okretanju glave na jednu stranu ili unazad. U pitanju je snažna vrtoglavica koja može dovesti i do povraćanja iako traje nekoliko sekundi. Iako postoje određene vrste lijekova koje mogu pomoći kod ovakvih stanja, ljekari kažu da može pomoći i vježba koja se zove Eplijev manevar.

Benigna paroksizmalna poziciona vrtoglavica je poremećaj u unutrašnjem uhu, koji nastaje usljed otkidanja kalcijum-karbonatskih kristala iz anatomskog ležišta u unutrašnjem uhu, kao i njihovog kretanja prilikom pomjeranja položaja glave, nakon čega se javlja osjećaj vrtoglavice. Bez obzira na doba dana, može se javiti izjutra prilikom ustajanja iz kreveta, ali i tokom dana ili večeri. Traje od nekoliko sekundi do pola minuta, ali se ponavlja, okretanjem glave na stranu, ili prilikom zabacivanja unazad, ukoliko se postavi dijagnoza da se radi upravo o BPPV, od koristi mogu biti upravo repozicioni manevri.

Ovakvo stanje karakteristično je kod starijih ljudi, ali može se javiti i kod mlađih osoba, a dva puta više pogađa žene. Kod mladih osoba javlja se najčešće kao posljedica nekih upala ili promjena u unutrašnjem uhu koje treba ispitati posebnom metodom na ORL klinici. Izražene tegobe traju nekoliko dana, pa se postepeno smiruju, kao što su i nastale.

Beogradski neurolog dr Stevo Lukić objašnjava da pacijenti kada prvi put osjete ovakvu vrtoglavicu uglavnom se uspaniče, jer stanje nije nimalo prijatno.

“Kada pacijent dođe i kaže da ima vrtoglavicu, neurolog je u obavezi da obavi pregled i utvrdi uzrok. Nakon pregleda i opisa, ukoliko procijenimo da se radi o BPPV pacijent se upućuje ORL ljekaru kako bi ispitao srednje uho, a inače ovakvo stanje se rješava vježbama, odnosno Eplijevim zahvatom koji podrazumijeva određeni položaj glave – kaže dr Lukić.

Benigna paroksizmalna poziciona vrtoglavica jedna je od najćešćih oblika vrtoglavice. Neka istraživanja pokazala su da je prosječna starost pacijenata na početku bolestii 50 godina, ali zastupljena je i kod mlađih osoba kada je detaljan pregled srednjeg uha obavezan.

Iako je ovakvo stanje bezopasno, ono može u velikoj mjeri remetiti kvalitet života i svakodnevne aktivnosti.

Kako raditi vježbe: “Eplijev manevar”
Eplijev zhvat izvodi ljekar ili osoba obučena za to, iako na prvi pogled vježba izgleda sasvim jednostavno, osobi koja ima BPPV je teška za izvođenje. Stopa uspješnosti je navodno 80 odsto već nakon prve vkežbe.

Lezite na tvrdu podlogu i zabacite glavu najprije u desno pod ugom od 45 stepeni. (slika 1)

Eplijev manevar slika 1Foto:Youtube / youtube

Zatim unazad pod uglom od 30 stepeni (slika 2).

Eplijev manevar slika 2Foto:Youtube / youtube

Ostanite u tom položaju 30 do 60 sekundi. (*napomena, kod osoba sa BPPV odmah nakon zabacivanja glave unazad javlja se vrtoglavica, zato je potrebno da ovaj zahvat izvodi osoba koja je obučena za to) Nakon toga naglo okrenite glavu u lijevo, (slika 3

Eplijev manevar slika 3Foto:Youtube / youtube

Zatim se okrenite na dole pod uglom od 45 stepeni (slika 4) i ostanite u tom položaju 30 do 60 sekundi.

Eplijev manevar slika 4Foto:Youtube / youtube

Ustanite (slika 5)

Eplijev manevar slika 5Foto:Youtube / youtube