Izmjerite struk i saznajte koliko dugo ćete živjeti

Opseg struka najbolji je način za mjerenje zdravlja, utvrdili su naučnici, i to zašto što veći opseg znači veći rizik od smrti. Koliki bi opseg trebao biti? Novo istraživanje povezalo je centimetre oko struka s visinom osobe koja se mjeri. Opseg struka trebao bi biti polovicu vaše visine, tvrde naučnici sa Sveučilišta City London.

Došli su do jednostavne formule kojom se može izračunati koliko će vam godina oduzeti pretilost, a primjenjiva je neovisno o dobi, spolu i rasi.

Kako se izmjeriti?

Metar postavite između najnižeg rebra i kosti boka, a ne smijete udahnuti. Sve dok vam je opseg pola visine, nemate se čega bojati. Velika je vjerovatnost da ćete poživjeti koliko je očekivana životna dob, odnosno oko 81 godinu.

Za svaki centimetar za koji opseg prelazi polovicu visine, oduzimaju se mjeseci, pa čak i godine. Na primjer, muškarac u dobi od 30 godina visine 178 cm trebao bi imati opseg struka 89 cm ili manje. Žena u dobi od 30 godina visine 162 cm, opseg bi trebala držati ispod 81 cm.

Ako se opseg struka muškarca poveća na 140 cm, izgubit će više od 20 godina života, prema formuli! Do podataka su istraživači došli proučavanjem podataka više od 300 hiljada odraslih osoba tokom 20 godina.

Formula:

U dobi od 30 godina: Ako je odnos struka i visine 60 posto, oduzima se (od očekivane starosne dobi) godina dana otprilike i za muškarce i za žene. Ako je odnos struka i visine 80 posto oduzima se 20 godina za muškarce i 10 godina za žene.

U dobi od 50 godina: Ako je odnos struka i visine 60 posto, oduzima se oko godinu dana života. Ako je odnos struka i visine 70 posto, oduzima se oko 6 godina za muškarce i manje od pet godina za žene. Ako je odnos struka i visine 80 posto, oduzima se 14 godina za muškarce i 9 godina za žene.

U dobi od 70 godina: Ako je odnos struka i visine 60 posto, oduzima se manje od godinu dana života. Ako je odnos struka i visine 70 posto, oduzimaju se oko tri godine. Ako je odnos struka i visine 80 posto, oduzima se 7 godina za muškarce i oko 6 godina za žene.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!