Izbjegnite loše kombinacije koje usporavaju djelovanje terapije: Hrana i lijekovi – šta ne ide zajedno?

Ukoliko uzimate lijekove, obavezno pripazite na ishranu, jer neki proizvodi mogu da pojačaju ili, nasuprot tome, da oslabe dejstvo lijekova, pa čak i da ih učine opasnim po zdravlje!

 Limun + statin

Statini se primjenjuju za smanjenje koncentracije holesterola u krvi, što znači za sprječavanje aterskleroze. Pa ipak, u kombinaciji s proizvodima bogatim vitaminom C, organizam teško luči fermente za razgradnju holesterolskih pločica. Kao posljedica toga, mogući su nadutost stomaka i glavobolja.

 Jabuke + antioksidansi

Ukoliko ste popili lijek protiv alergije, jabuke jedite najranije četiri sata nakon terapije. Jabučna kiselina koju sadrži ovo voće usporava apsorpciju antihistaminika u krvi, što, sa svoje strane, koči djelovanje lijeka.

 Govedina, čokolada, crno vino + antidepresivi

Kada se amino-kiselina tiramin, koju sadrže ovi proizvodi, pomiješa s psihotropnim lijekovima, može da izazove nagli skok krvnog pritiska.

 Mliječni proizvodi + antibiotici

Kalcijum koji se nalazi u mlijeku, žutom i kravljem siru pogoršava dejstvo antibiotika tetraciklinske grupe. Zato je bolje uzimati ih sat vremena prije mliječnih proizvoda ili dva sata poslije njih.

 Kafa + preparati na bazi gvožđa

Kofein primjetno smanjuje apsorpciju gvožđa, što znači da je njegova upotreba nedostupna tokom liječenja anemije

Grejpfrut + lijekovi za pritisak

Antihipertenzivni i statini nisu baš najbolja kombinacija s grejpfrutom. Supstance koje on sadrži mogu da pojačaju dejstvo medikamenata: da izazovu nagli pad pritiska i druge neželjene reakcije.

 Zeleniš + antikoagulansi

Vitamin K, koga ima u kupusu, rukoli, kres salati i brokuli, blokira djelovanje lijekova za razrjeđivanje krvi i sprječavanje tromboze i moždanog udara. To smanjuje efikasnost terapije.

error: Content is protected !!