Izbjegavajte zeleni čaj ako ste u drugom stanju ili želite da zatrudnite

Iako je bogat vitaminima koje pozitivno utiču na zdravlje, prevelike količine zelenog čaja mogu imati i negativne posljedice na vaš organizam.

Studija koja je objavljena u časopisu “Journal” utvrdila je da prevelika količina zelenog čaja može imati negativan uticaj na plodnost.

Za potrebe studija, istraživači su koristili voćne mušice kojima su davali različite doze čaja, a nakon nekog vremena su ispitivali njihovu toksičnost.

Otkiveno je da ženke voćnih mušica imaju “znatno smanjenu reprodukciju”, tačnije manjak zrelih jajnih ćelija, dok su njihove bebe imale polne abnormalnosti, a mužjaci problem sa testisima.

Ako želite da osnujete porodicu, da li bi trebalo da budete zabrinuti?

Morate imati na umu da je ova studija rađena na veoma malom broju voćnih mušica, a ne na ljudima. Međutim, autori studije kažu “s obzirom na visoko očuvane puteve između vinske mušice i reproduktivnog sistema sisara, voćna mušica se smatra odličnim modelom sistema za procenu toksičnosti”.

Ako ste trudni ili želite da zatrudnite u bliskoj budućnosti, najbolje je da se obratite vašem ljekaru kako bi vas posavetovao koju hranu možete bezbjedno da konzumirate.

Dobra vijest je ta da, ako povremeno ili umjereno pijete zeleni čaj, vjerovatno ste bezbedni.

– Ljudi često zanemaruju da kafa nije jedini napitak sa kofeinom, već i čajevi, aposebno zeleni i crni, sadrže dosta kofeina. Ukoliko se konzumira umjereno, ne bi trebalo da škodi, ali ne treba pretjerivati – savjetuje dr Petar Borović.