Izbjegavajte ih: Pet stvari koje samo pasivno-agresivne osobe rade

Dok povremeni pasivno-agresivni pristup životnim problemima nije neuobičajen, manipulacija i indirektna komunikacija način su života nekih ljudi. Pasivno-agresivne osobe obično prolaze nezapaženo na radnom mjestu ili u krugovima ljudi u kojima se kreću – barem u početku – jer svoje neprijateljstvo prikrivaju prijatnim ponašanjem.

Sljedećih pet stvari, ipak, samo pasivno-agresivne osobe rade.

  • Namjerno “zaboravljaju” da urade stvari. Pasivno-agresivne osobe više vole da se na njih gleda kao na osobe koje su “rasijane” umjesto neljubazne. Često će reći kako su zaboravile na rok za obavljanje posla, a ne da nisu uspjele da završe zadatak. Kada je riječ o prijateljima koji su pasivno-agresivni, nikada vam neće reći da ne žele da idu na određeno mjesto (restoran/kafić i slično) već da su zaboravili da rezervišu.
  • Uvijek se slažu, iako nemaju namjeru da ispune obećano. U nastojanju da izgledaju kao osobe koje udovoljavaju drugima, pasivno-agresivne osobe rijetko kažu “Ne”. One mogu u potpunosti ignorisati poziv samo da bi kasnije tvrdile kako ga nikada nisu ni primile. Da bi izbjegle planove u posljednjem trenutku, mogu glumiti da su bolesne ili da imaju neku tešku porodičnu situaciju koja zahtijeva njihovo prisustvo.
  • Zabijanje noža u leđa. Nije da pasivno-agresivne osobe ne dijele svoja mišljenja – one ih uvijek dijele “iza leđa”. Najčešće se žale svima na neku osobu, a nikada se s tom osobom neće suočiti i reći joj šta im smeta. Njihov indirektan pristup narušava odnose i ne doprinosi rješavanju problema.
  • Ulažu ogroman trud kako bi izbjegle suočavanje. Čak i kada su smrtno uvrijeđene, pasivno-agresivne osobe izbjegavaju direktno suočavanje i sukobe. Ponekad, uključuju se u neusaglašenu komunikaciju govoreći nešto poput: “To je u redu. Štogod!” ili “Pa, ako ti nije stalo do toga kako se ja osjećam, onda pretpostavljam da ne bi trebalo da obraćaš pažnju”. Dozvoljavaju drugima da se odnose prema njima na loš način i odbijaju da priznaju da su im osjećanja povrijeđena.
  • Manipulišu ljudima. Pasivno-agresivne osobe imaju problem da traže ono što žele te pribjegavaju metodama manipulacije kako bi ispunile svoje potrebe. Primjera radi, umjesto da zatraže pomoć prilikom nošenja nekog tereta, recimo kutije, one će reći nešto tipa: “Vjerovatno ću povrijediti leđa, jer moram ovu kutiju da nosim sam/a”. Njima ne smeta da ih drugi žale ili sažalijevaju sve dok takav način ponašanja radi u njihovu korist odnosno sve dok im pomaže da ispune svoje potrebe.