Izazivaju li slatka pića rak debelog crijeva?

Mogu li zaslađena pića stajati iza nedavnog uočenog porasta ranih slučajeva raka debelog crijeva? Studija objavljena u maju 2021. godine u časopisu Gut nagovještava da bi to mogao biti uzrok.

Istraživači su, naime, ispitali obrasce ishrane 95.464 medicinskih sestara koje su učestvovale u Studiji zdravlja medicinskih sestara od 1991. do 2015. godine. Također su anketirali oko 41.000 žena o njihovoj ishrani od dobi kada su bile tinejdžerke (uzrasta od 13 do 18 godina). Ukupno, 109 učesnica je razvilo kolorektalni karcinom prije 50-te godine. Istraživači su otkrili da su odrasle žene koje su pile dva zaslađena pića dnevno imale više nego dvostruko veći rizik od pojave raka debelog crijeva u odnosu na žene koje su pile manje od jednog zaslađenog pića sedmično.

Istraživači su pretpostavili da je nedavno uočeni porast broja slučajeva raka debelog crijeva dijagnosticiranog prije 50-te godine povezan s povećanom konzumacijom slatkih pića – posebno među mladim odraslim osobama.

Američko društvo za rak sada preporučuje osobama sa porodičnom historijom bolesti da počnu sa pretragama i snimanjem debelog crijeva prije pedesete godine života.