Iz Udruženja žena “Kula” Ostrožac kod Cazina: U Cazinu bijela kula…

Kula je poznata i kao histrorijsko mjesto, a našim načinom rada nastojomo da sačuvati sve vrijednosti i kulture na ovim prostorima koje krasi ljepotica Una, koja simoblište i jednistvenu ljepotu naše domovine

Od prije šest godina drevni grad Cazin bogatiji je za Udruženje žena “Kula” koji je brzo opravdao svoje postojanje i koji je s ponosom ponio naziv srednjovjekovog starog grada Ostrožac, prepoznatiljivog na svim turističkim razglednicama ovog dijela naše domovine. Lijpo to reče Izeta Toromanović, predsjednica:

 

– Da smo, birali ljepši naziv udruženju nismo mogli izabati. Nadaleko je naša Kula poznata i kao histrorijsko mjesto, a našim načinom rada nastojomo da sačuvati sve vrijednosti i kulture na ovim prostorima koje krasi ljepotica Una, koja simoblište i jednistvenu ljepotu naše Bosne i Hercegovine.

 Promovisanje Starog Grada

Susretljiva predjednica veli kako od osnivanja udruženja do danas s ponosom mogu kazati kako su postigli rezultate na kojima im mogu pozavidjeti daleko i starija i poznatija udruženja. Izeta pojašnjava:

 

  • Slijećeći naš glavni cilj očuvanje kulturnog bogatstva i prenošenja istog na mlađe generacije, kao i promoviranje sve ljepote i tradicije općine i grada Cazina, zatim podizanje svijesti o očuvanju domaće radinosti ručnih radova, suvenira kroz izradu u vlastitoj radionici koja je veoma aktivna kao sekcija. Unaprijedili smo i upotpunili turističku ponude grada Cazina, ponajprije kroz promoviranje našeg Starog grada Ostrožac, u kojem priređujemo naše manifestacije, a poznato je kako se radi o  zaštićenom spomeniku kulturno – istorijskog značaja za Grad Cazin i državu BiH.

 

 Krajiško sijelo

 

Vrijedna predsjednica ističe da udruženje broji preko 50 članica od kojih je oko 40 veoma aktivno i zastupljeno u svim aktivnostima udruženja. Nadalje kaže da imaju folklornu sekciju koja broji 22 članice, a pretežno su to žene starosne dobi 40-55 godina.

 

Od niza aktivnosti koje su već završene s ponosom ističe humanitarne akcije, a kruna svemu je prvo Krajiško sijelo organizovano 11. augusta unutar zidina našeg Starog grada.

 – Ovo sijelo će biti tradicionalno, a u pilog tome najbolje govore nazivi udruženja koja su se odazvala. Među njima su udruženja “Dukat” iz Visokog, „Trnova“ i„Izvor“ iz Sane, „Ruža“ iz Majetića, „Brekovica“ iz susjedne Brekovice, „Vakat“ iz Jezerskog, „Liskovac“ iz Liskovca, „Donja Lučka“, „Una“ iz Prošića, „Mala Kladuša”.

Ručak za učesnike kolonije

Tokom manifstacije Prvo Krajiško slijelo članice “Kule” i gošće organizovali su za članove kolonije slatka i slana jela. Ugošćeni su, zajedno sa ostalim autor izložbe starih predmeta mještanina Ostrošca, Senad Beširević,, kao i poznati slikar iz Cazina, Husnija Topić, a sve to u prelijepom ambijentu Starog grada Ostrožac.

(Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba)