Iz narodnog vjerovanja: Poruke cvijeća – doživite ljubav, snagu, zdravlje i potenciju uz pomoć cvijeća

Za poslovne ljude idealna je orhideja, ako želite da se pomirite sa partnerom uzmite karanfil, a za postizanje “čuda” u spavaćoj sobi – preporučuje se cinija

Da li ste znali ili ikada makar pomislili da cvijeće, pored toga što lijepo izgleda i širi opojne mirise, posjeduje i neke druge karakteristike? Cvijeće, naime, ima fantastične moći, da izmiruje supružnike (ili posvađane partnere), da podstiče uspjeh u karijeri, donosi dobro zdravlje, čuva brak ali i “nagovara” na nevjerstvo ili pojačava nečiju moć da predvidi budućnost?!

Ako niste ovo znali, nakon čitanja teksta koji slijedi, zasigurno nećete na buket nekog cvijeća više gledati isto kao dosada…

– Orhideja je cvijet uspješnih ljudi. Kada odlučite da nekome poklonite orhideju, time potpomažete njegovu/njenu uspješnu karijeru koja se kreće uzlaznom putanjom. Naravno, sa ovim dolazi i finansijski efekat.

– Azaleja održava mir u bračnoj zajednici. Ona je “zadužena” da potiče međusobne simpatije, razumijevanje i požrtvovanost u odnosima među supružnicima.

– Ciklama je cvijet iskrenosti. Ona “poravnava” račune i izglađuje nesporazume, a posebno je pogodna za raščišćavanje odnosa između svekrve i snahe.

– Ruža je naravno cvijet iznimne, neograničene i vječne ljubavi. Ako ste ubrali ili kupili crvenu ružu, ona govori o vašem strastvenom odnosu. Žuta je simbol ljubomore, a bijela povjerenja. Crvene ruže se daruju za zaruke, a bijele za vjenčanje, mada se u tom slučaju bijela može kombinovati i sa nekom drugom bojom.

– Hortenzija miri ljubavnike i supružnike. Buket hortenzija znači mir u kući ili u vezi.. Stoga, neka vam buket hortenzija uvijek bude pri ruci.

– Gardenija je cvijet zavođenja, flerta, kratkotrajne veze u koju ne želite puno da ulažete. Dakle, i sa ovim cvijetom možete drugom nešto saopštiti….Ako niste zagovornik iskrene ljubavi, ovo je vaš cvijet.

– Begonija pomaže ozdravljenju i donosi dobro zdravlje. Nosi se kao poklon starijim osobama. Vjeruje se da produžava život, osobi kojoj se daruje.

– Gladiolu možete samo u neznanju pokloniti voljenoj osobi…jer, vjeruje se da ovaj cvijet podstiče netrpeljivost, neraspoloženje i svađu među partnerima.

– Iris je cvijet sa kojim se saopštavaju dobre vijesti, novosti koje neko duže vrijeme očekuje. Iris ispunjava najdublje tajne srca, donosi sreću i ispunjava je onome kome se uruči.

– Pelargonija, pazite sad ovo…”nagovara” na nevjerstvo, te se stoga nikada ne poklanja onima koji žive u miru i slozi, a pogotovo ne osobama čiji je brak u krizi. Dakle, čuvajte se ovog cvijeta, jer ona osoba koja vam ga pokloni možda vam ne misli najbolje.

– Dalija potpomaže sentimentalne susrete (sjećanje na proživljena “stara dobra vremena”) i sklapanje brakova koji su već izvjesni, ali se nastoje “ubrzati” stvari.

– Cinija daje snagu i vitalnost. Obično se u buketu poklanja pet cvjetova, a vjeruje se da u spavaćoj sobi mogu “napraviti čudo”, jačajući seksualnu moć partnera.

– Jasmin je cvijet sretnog braka kojeg ništa ne može uznemiriti i poremetiti. Vjeruje se da mali zamotuljak s osušenim laticama jasmina, ako stavite ispod jastuka – na godišnjicu braka ( naravno, promijenite svake godine ), definitivno čuva brak.!

– Hrizantema donosi sreću i radost i zato je dobro što češće imati je u kući. Za ovaj cvijet mnogi misle da je pogodan za sjećanje na mrtve, međutim, nije tako…ona donosi blagoslov i blagostanje u dom svakog kom se pokloni.

– Ljiljan se daruje rodiljama jer pomaže da novorođena beba (p)ostane zdrava i lijepa. Pet ljiljana u buketu donose sreću i ispunjenje želja osobama koje žele dijete. Međutim, manje je poznato da ovaj cvijet i kod muškaraca može “probuditi” očinski instinkt.

– Margareta ima moć da podstiče intuiciju i nečiju sposobnost da predvidi budućnost (proricanjem). Primjera radi, ako neko želi osvojiti (na duže staze) neku osobu, vjeruje se da je margareta idealna za to: neka njega/nju pozove na ručak i nasred stola stavi vaznu sa margaretama. Ako se pak, ovo vama desi, sada znate šta je nečija namjera.

(aura.ba)