Iz kućne apoteke tajanstvenih Amiša: Crni melem liječi čireve, ujede insekata i izvlači otrove iz tijela

Crni iscjeljujući melem je prirodni lijek koji se koristi još od davnina, a stvorili su ga Amiši. Danas je ovaj melem veoma popularan jer se koristi ne samo za izvlačenje toksina iz tijela, već i bilo kakvih drugih stranih objekata zaglavljenih na površini kože.

Ovaj melem je mješavina prirodnih ljekovitih materija poput esencijalnih ulja, voska i katrana/aktivnog uglja. Aktivni ugalj je jedan od glavnih sastojaka u ovom melemu. Koristi se za liječenje kožnih problema i dokazano je da je efikasan jer pomaže koži da brže zaraste i vrati se u svoje zdravo stanje.

Za šta se preporučuje crni iscjeljujući melem?

Bilo koja vrsta manjih kožnih problema poput opekotina ili osipa se uspješno može tretirati ovim melemom. U amiškoj zajednici je ovaj melem poznat kao hilla schemer odnosno iscjeljujući namaz, pošto se koristi za uklanjanje toksina, ali i metalnih i drvenih objekata poput iverica.

Uz pomoć ovog melema se takođe uspješno mogu ukloniti polipi, a snaga i efikasnost melema zavisi od odabranog recepta.

Crni iscjeljujući melem se također može koristiti za tretiranje čireva, jer privlači gnoj ka površini i stimuliše brže zaceljivanje kože. Preporučuje se za uklanjanje trnja i djelića stakla, kao i za tretiranje cističnih akni i ujeda insekata i paukova.

Ukoliko ste imali gadan okršaj sa otrovnim bršljanom ili hrastom, slobodno možete koristiti crni iscjeljujući melem. Urasli nokti na nogama se također uspješno mogu tretirati ovim melemom.

Sastojci za crni iscjeljujući melem:

– pola šolje ricinusovog ulja (antiupalno, hidrira kožu, umiruje akne)

– pola šolje kokosovog ulja (antiupalno, hidrira kožu, antibaterijsko, antiseptičko, stimuliše brže zacjeljivanje kože)

– 3 kašičice aktivnog uglja (izvlači toksine i strana tela u dubini kože, smanjuje osjećaj peckanja u slučaju dodira otrovnog bršljana/ujeda insekta)

– 3 kašičice betonit gline (slični efekti kao kod aktivnog uglja, osigurava nemasnu konzistentnost proizvoda)

– 2 kašičice pčelinjeg voska (poboljšava cjelokupnu teksturu i služi kao sjedinjavajući agens)

– 10 kaši ulja kalendule (antiupalno, hidrira kožu, antibakterijsko, stimuliše brže zaceljivanje kože)

Priprema: Uzmite veliku činiju i pomiješajte glinu, aktivni ugalj i esencijalna ulja. Otopite pčelinji vosak i pomiješajte ga sa uljem kalendule koristeći šerpu sa dva sprata. Ukoliko ne posjedujete takvu šerpu, stavite staklenu činiju preko lonca punog vrele vode i efekat će biti isti. Pomiješajte topljeni vosak sa drugim sastojcima i dobijenu mješavinu ulijte u teglu i ostavite je da se ohladi.

Napomena: Uvijek koristite tegle koje vakumiraju kako bi sastojci održali isti nivo efikasnosti. Teglu držite podalje od sunčeve svjetlosti i koristite melem nekoliko sedmica.

(stil.kurir.rs)