Iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue: Prestanak menstruacije ne znači i kraj seksualnog života!

Menopauzu uglavnom prouzrokuje poremećaj žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem (smanjena aktivnost jajnika, povećana aktivnost hipofize, štitnjače i nadbubrežne žlijezde). U nekim zemljama medicina je sklona da se bori protiv poremećaja pomoću hormona jajnika – te da u neku ruku niječe pravu dob žena…

U nekim slučajevima menopauza nije normalna etapa u životu žene nego prava muka! Ona nije rt koji valja zaobići da bi se došlo do nove ravnoteže nego upravo bolest, kaže francuski travar Maurice. Nasreću, ima osoba koje dobro podnose “promjenu dobi” ili “kritičnu dob” u kojoj prestaje mjesečno pranje, a to će reći i sposobnost rađanja.

Teoretski, menopauza nastupa s pedesetim godinama života, ali ima mnogo odstupanja od tog prosjeka. Kod većine žena menopauza nastupa između četrdeset druge i šezdesete godine i zavisi od mnogih faktora: prerani ili zakašnjeli pubertet, broj djece, vlastita konstitucija, profesionalna aktivnost, emocionalni život itd.

Poremećaj žlijezda

Mjesečno pranje ponekad naglo prestaje ili je pak sasvim postupno, nekad može izostati više mjeseci, a onda se nekoliko puta opet javi, itd. (budući da svako krvarenje nakon menopauze može biti opasno, odmah pođite ginekologu).

Maurice tvrdi da neke žene svoju “promjenu” dobro podnose, ali druge ne. Preživljavaju je pune tjeskobe i očaja: jednom su uzbuđene i razdražljive, drugi put deprimirane. Osjećaju svakovrsne tjelesne poremećaje (migrene, lupanje srca, povišeni tlak, navale krvi, valove vrućine, osjećaj gušenja, znojenja itd.) a psihički su potpuno nesređene (žalost, neurastenija, gubitak volje za životom).

Promjena ostavlja vrlo neugodne posljedice po ljepotu: jasno se vidi sklonost debljanju, proširenim venama te raznovrsnim dermatozama i ekcemima. Samo uzgred Maurice je pomenuo i ružan ten, podočnjake, otečene noge.

Menopauzu uglavnom prouzrokuje poremećaj žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem (smanjena aktivnost jajnika, povećana aktivnost hipofize, štitnjače i nadbubrežne žlijezde). U nekim zemljama medicina je sklona da se bori protiv poremećaja pomoću hormona jajnika – te da u neku ruku niječe pravu dob žena. Maurice smatra da taj postupak ne daje dobre rezultate. Čak je mislio da će se od njega odustati i da je bolje pustiti da priroda ide svojim tokom, a da se teške krize liječe pomoću bilja.

Biljka vikuta

Francuski travar bi vam savjetovao da kada osjetite da dolazi menopauza ne prepustite se sudbini, nego da uhvatite život čvrsto u ruke, pojačate svoju aktivnost (profesionalnu itd.) a posebno se borite protiv uvjerenja (koje je ipak vrlo prošireno) da prestanak menstruacije znači i kraj seksualnog života!

Glavu gore, savjetovao bi Maurice. Brižno njegujte svoje tijelo. Čuvajte se prekomjerne ishrane jer ćete nakupiti suvišne kilograme koje ćete teško izgubiti. Provodite hipotoksičnu dijetu. Vježbajte!

Ako vam ginekolog (kojem morate redovno ići barem dvaput godišnje) propiše neko liječenje, morate se toga držati. Ali nemojte se samo liječiti! Nemojte uzimati lijekove svoje prijateljice pod izgovorom da su kod nje dobro djelovali niti davati svoje, u suprotnom, to je najsigurniji način da doživite katastrofu!

Za liječenje menopauze najbolja je biljka vikuta (rosanica), koju su stari fitoterapeuti zvali “lijek za sve ženske bolesti”. Ujutro i uvečer pijte naljev ili uvarak od zdrobljenog korijena te biljke (2 prstohvata za 1 šoljicu).

Pomoći će vam i naljev od cvjetova crvenog gloga (1 prstohvat za 1 šoljicu) ili naljev od listova i cvjetova crne koprive (2 prstohvata za 1 šoljicu).

Da biste sačuvali normalan seksualni život, jer ženskim organima privremeno nedostaju hormoni, pijte naljev i ispirite rodnicu uvarkom od listova i cvjetova kadulje (2 prstohvata za 1 šoljicu).

Da biste sačuvali normalan seksualni život, jer ženskim organima privremeno nedostaju hormoni, pijte naljev i ispirite rodnicu uvarkom od listova i cvjetova kadulje (2 prstohvata za 1 šoljicu).

Mauricevi recepti

Biljem protiv “tegoba” u menopauzi

Brojni su lijekovi francuskog travara Maurica koji će vam pomoći protiv tjelesnih i protiv psihičkih smetnja menopauze kao i protiv njezinih “neestetskih” očitovanja. Možete svaki dan piti 2 šoljice slijedećih napitaka:

uvarak od listova artičoka koji je posebno djelotvoran protiv uvelosti puti (2 prstohvata za 1 šoljicu);

uvarak od zdrobljenog češera čempresa (1 češer za 1 šoljicu);

naljev od listova i cvjetova koprive (3 prstohvata za 1 šoljicu);

naljev od resa lijeske (3 prstohvata za 1 šoljicu);

naljev od latica ruže ili listova divlje ruže (4 prstohvata za 1 šoljicu);

naljev od listova i cvjetova vrbe ive (3 prstohvata za 1 šoljicu);

uvarak od svježeg korijenja odoljena (2 prstohvata za 1 šoljicu);

naljev od listova ljubice (3 prstohvata za 1 šoljicu).

Kupke ruku i nogu i ispiranje rodnice slijedećim pripravku (na litru vode): 1 prstohvat cvjetova crvenog gloga, 1 prstohvat listova i stabljike imele (ubrane prije pojave bobica), 1 prstohvat cvjetova kadulje i 1 prstohvat ružinih latica.

Koristite čaj za 1-2 šoljice dnevno pripravljen od: 1 prstohvat stolisnika, 1 prstohvat koprive, 1 prstohvat listova jagoda, 1 prstohvat kadulje, 1 prstohvat bjelike lipe (neka kuha 4 minute), 1 prstohvat maslinova lišća, 1 prstohvat mažurane, 1 prstohvat bosiljka i 1 prstohvat divlje naranče.

(aura.ba)