Iz Grasa se javljaju sa: Haloooo, k'o da stoku dozivaju, tvrde da bus radi iako ne radi, a onda kažu da je u kvaru…i druge sarajevske nebuloze

Status jedne Sarajke, a koji se odnosi na našu tužnu svakodnevnicu, prenosimo u cjelosti:

“Nema autobusa za Pofaliće sa Drvenije u 14h. Već četvrti put u dvije sedmice da nema autobusa ili sa Drvenije ili sa Pofalića. Sljedeći autobus tek za SAT VREMENA. Ukupno 20 nikad prežaljenih KM za taxi. Ja moram uzeti taxi jer nemam izbora. Ja, hvala Allahu, barem imam novac za taj taxi. Isto tako znam koliko se naradim za tih 20 KM. Zovem podršku korisnicima Grasa-a i muškarac (po glasu godina moje mame) se bukvalno ovako javlja na telefon:

– HALOOOOOOOOO.

Tonom – kako da kažem, a da ne budem shvaćena pogrešno – kojim ljudi dozivaju stoku ili jedni druge s brda na brdo. Da se ne kunem bezveze, zaista se tako javio čovjek koji se javlja na informacije. Šokirana, a istovremeno mi i smiješno što sam doživjela tako iskarikiran doček preko telefona, udahnem i počnem.
-Dobar dan.
-Dobar dan.
-Zanima me zašto nema autobusa sa Drvenije?
-Kako nema, autobusi idu sa Drvenije. (sve on ovo povišenim tonom, ne začuđeno, već napadački)
-Nije tačno. Upravo sam bila na Drveniji i nije došao autobus za Pofaliće. To je već četvrti put u dvije sedmice da nema autobusa.

-AUTOBUS ZA POFALIĆE JE U KVARU!!!!! (dere se) SVI DRUGI AUTOBUSI IDU!!!!! (i dalje se dere). AUTOBUSI IDU, A ZA POFALIĆE NE VOZI, JER JE U KVARU!!!!!

-Seljačino jedna seljačka, stidi se svojih godina, nisam ti ja hajvan da mi se tako obraćaš. Ovo su riječi koje sam progutala. Džaba, i u ovakvim situacijama prevlada odgoj, gdje ću takve riječi izgovoriti. Toliko sam se nasekirala da mi se povraća.
Gras, Vodovod, Klinički centar, o obrazovnom sistemu i nebuloznom programu i udžbenicima da ne pričam. Šta da radim i čemu da se nadam ovdje?