Ivan Lasić, zdravstveni radnik i uzgajivač kanarinaca iz Mostara: Čarobni cvrkut kanarinaca najbolji lijek protiv depresije

Kao zdravstveni radnik i iskusni ptičar Ivan voli kazati kako su ptice najkorisnija stvorenja za današnje boljke, jer njihova pjesma je prijeki lijek za depresuju i stresove koje nameće brzi ritam življenja

Ivan Lasić, zdravstveni radnik iz Mostara, koji već niz godina uzgaja kanarince, tvdi kao je pjesma ovih ptica pjevačica lijek za dušu. Kaže:

– Kanarinci počinju dan pjesmom i preporučio bih svima koji imaju problema sa depresijom i drugim zdravstvenim tegobama, ali i zdravim ljudima, da drže ove ptice u svojim domovima, jer njihov čarobni cvrkut odnosi sve brige.

Ivan je još kao dječak zavolio ptice, posebno kanarince čija je pjesma ravna slavujevoj, i sanjao je kako će jednog dana biti i uzgajivač ovih pernatih ljepotica i mjezimica. Priča:

– Ko nešto voli on će svoj san ostvariti. Čim sam stekao osnovne uslove nabavio sam kanarinca, ali sam želio više od toga. Prelistavajući stručnu literaturu i družeći se sa ptičarima naučio sam mnogo toga kako bi počeo uzgajati ove čudesno dražesne ptice.

Danas gotovo svako slobodno vrijeme koristim za druženje sa mojim pticama i smatram ovaj hobi najljepšim na svijetu. Kako u Mostaru ima više od stotinu uzgajivača ptica, uvijek sam sa nekim od njih u kontaktu i rado razmjenjujemo iskustva, jer se uvijek može nešto novo naučiti.

Kao zdravstveni radnik i iskusni ptičar Ivan voli kazati kako su ptice najkorisnija stvorenja za današnje boljke, jer njihova pjesma je prijeki lijek za depresuju i stresove koje nameće brzi ritam življenja.

– Kanarinci su ptice pjevačice čudesno lijepih cvrkuta uz koje čovjek uživa, nije ih teško držati jer nisu zahtjevni. Potrebno je samo posjedovati ljubav prema pticama, malo više truda, odgovornosti i srpljenja i eto ugođaja u domovima.

Po meni gdje ptice pjevaju tu briga nema. To je samo jedan od razloga zašto trebamo imati ove pernate ljubimce divnih cvrkuta koji liječe dušu. Mojoj ljubavi prema ovim pticama nema granica, pa sam kao član Udruženja za uzgoj i zaštitu ptica i sitnih životinja “Stari most”, koje postoji od 1974. godine, često na izložbama i natječajima sa kojih sam donio značajne nagrade i priznanja.

Izložbe i nagrade

Ivan Lasić s ponosom ističe kako su njegove ptice dobijale značajne nagrade na raznim natječajima i izložbama koje se održavaju u Mostaru, Sarajevu, Ljubuškom, Zenici… Ovaj strastveni ptičar kaže:

– Na natjecanja se ide organizovano, preko Udruženja, a natjecat se može samo s pticom koja se izlegla u sezoni kada su i natjecanja, ne starije. Tako da stvarno zna biti zanimljivo. Mogu se vidjeti najljepši primjerci, krasna su i druženja i svega ostalog ima što je razlog više za prijavu za natjecanja!

/arhiv Aure/

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!