ISTRAŽIVANJE: LJUBAV TRAJE TRI GODINE?!

Istraživanje provedeno na 2000 odraslih Britanaca koji se nalaze u stabilnim vezama, pokazalo je da veza nakon 36 mjeseci doseže razinu nakon koje slijedi samo pad.

Ljubav traje tri godine, a nakon toga parovi se uzimaju zdravo za gotovo, pokazala je nova studija, čime je opovrgnuto ranije vjerovanje da krize u vezi nastupaju nakon sedam godina.

U studiji koju je naručio Warner Bros. u sklopu promocije nove romantične komedije, navodi se da je užurban život na početku 21. vijeka doveo do bržeg raspada romantičnih veza.

Među glavnim “ubojicama” strasti su debljanje partnera, škrtost, odrezani nokti na podu kupaonice i hrkanje, navodi se u istraživanju.

Istraživanje provedeno na 2000 odraslih Britanaca koji se nalaze u stabilnim vezama, pokazalo je da veza nakon 36 mjeseci doseže razinu nakon koje slijedi samo pad.

Više od dvije trećine ispitanih kazalo je da iritantne navike partnera, koje su prvih mjeseci veze podnošljive ili čak simpatične, nakon oko tri godine veze postaju nepodnošljive.

Isto tako, više od polovice ispitanika reklo je da je u ranijim fazama veze održavalo seksualne odnose najmanje tri puta sedmično, dok je nakon 36 mjeseci veze taj postotak pao na svega 12 posto.

Istraživanje pokazuje da se kod parova u dugotrajnim vezama romantika sve više zamjenjuje praktičnim stvarima, pa je 55 posto ispitanih priznalo da s partnerom mora “dogovoriti raspored” za romantične aktivnosti.

Autori studije naveli su deset svakodnevnih navika koje “ubijaju” romantiku u vezi, prema odgovorima ispitanika:

1. Debljanje i nedostatak fizičke aktivnosti partnera

2. Škrtost partnera

3. Nepovoljno radno vrijeme

4. Pitanja lične higijene

5. Utjecaj porodice

6. Nedostatak romantike

7. Alkohol

8. Hrkanje

9. Partner nosi istu odjeću/veš

10. Ponašanje u kupaonici – odrezani nokti na podu

(health.com/aura.ba)