Istraživanja su pokazala: Ova biljka ubija stanice raka i pomaže prij liječenju dijabetesa

Rak gušterače je jedan od najtežih oblika rakova za liječenje s obzirom da se često otkrije kasno, ostavljajući vrlo malo vremena za liječenje. Mnogi kancerogen tumori imaju receptore inzulina koje se pokreću glukoze u stanicama raka pomažući im da rastu i dijele se. Istraživanja su pokazala da je inzulin potiče rast stanice raka gušterače ovisno o dozi, gorka dinja je pokazala da bi se razinu inzulina mogla regulisati, a to bi moglo pomoći u sprječavanju raka gušterače.

Gorka dinja ili karela, latinskoga naziva momordica charantia, jedna je od biljaka čiju su legendarnu popularnost opravdala znanstvena istraživanja. Ova biljka raste u izobilju u Aziji, Africi i na Karibima. Tradicionalno se koristi za liječenje dijabetesa i drugih bolesti.

Istraživanja su pokazala kako sok gorke dinje ubija stanice raka gušterače. Aktivni sastojci dinjinog soka ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer.

Naime, u istraživanju provedenom na glodavcima, korišten je sok gorke dinje. Korišten je na dva načina: izravno na kulturama stanica ili tako što je smrznut pa samljeven u fini prah, koji je kasnije korišten za hranjenje glodavaca.

Rak gušterače je jedan od najtežih oblika rakova za liječenje s obzirom da se često otkrije kasno, ostavljajući vrlo malo vremena za liječenje. Mnogi kancerogen tumori imaju receptore inzulina koje se pokreću glukoze u stanicama raka pomažući im da rastu i dijele se. Istraživanja su pokazala da je inzulin potiče rast stanice raka gušterače ovisno o dozi, gorka dinja je pokazala da bi mogla regulirati razinu inzulina što bi moglo pomoći u sprječavanju raka gušterače.

Istraživanje na Sveučilištu Colorado vodio je dr Rajesh Agarwal. Tamo su ispitivani učinci gorke dinja na četiri različite linije stanica karcinoma gušterače (in vitro) i na miševima. Za ispitivanje in vivo, miševi su injicirani s tumorskim stanicama pankreasa i nasumično su podijeljeni u dvije skupine. Jedna grupa miševa primila je vodu, a  kontrolna grupa je dobila sok gorke dinje, sve kroz šest tjedana, piše collective-evolution.com 

Na kraju su rezultati pokazali kako je  sok gorke dinje ne samo inhibirao stanice raka već inducirao i apoptozu (programirana smrt stanica). Sok sprečava i širenje leukemije i neuroblastoma – neuroendokrinog tumora – te pojačava imunološke stanične funkcije u ljudi koji boluju od raka. Osim toga sok je aktivirao AMPK, što ukazuje da ometa metabolizam glukoze i doslovno izgladnjuje stanice raka ostavljajući ih bez šećera. Nakon što su miševi bili hranjeni prahom smrznutog soka, došlo je do 64-postotnog smanjenja. Djelovanje je dakle slično kao i kod kemoterapije (52% nakon 18 dana), koja se daje u liječenju raka gušterače, ali bez vidljivih nuspojava.

Osim navedenog djelovanja na stanice raka, sok gorke dinje…

štiti od malarije
djeluje antivirusno
ublažava probavne tegobe
pomaže kod dijabetesa
pospješuje mršavljenje
uništava crijevne parazite
ubrzava zacjeljivanje opeklina

Napomena: Konzumacija dinjinog soka ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, zbog tvari iz biljke koje djeluju na kontrakcije maternice i prenose se putem mlijeka.

Ako želite kuhati čaj od gorke dinje to morate raditi u vrijeme dok je zelena, ili žute boje. Ujedno, osim ploda, za pripremu čaja koriste se i sušeni listovi gorke dinje.

(dnevno.hr)