Istopite masnoće na stomaku: PLAN HODANJA KOJI ZA 6 SEDMICA UKLANJA SALO

Hodanje je aktivnost kojoj se, s ciljem da zdravije žive i možda usput izgube i koji kilogram viška, okreće velik broj ljudi. Jedan od glavnih razloga leži u jednostavnosti hodanja, koje u pravilu ne zahtijeva prevelike pripreme niti opremu.

Hodanjem se može postići puno, pa čak i rastopiti najdosadnije masnoće – one na stomaku. Certificirana lična trenerica Jessica Smith čak je osmislila progresivni plan hodanja u trajanju od šest sedmica koji topi trbuh. To je plan koji uključuje aktivnost u prosjeku pet dana u sedmici kombinira snagu intervalnog treninga i učinkovitosti hodanja.

Kada je u pitanju ritam hodanja, izmjerite intenzitet na skali od jedan do deset. Napor od pet do šest trebao bi vam ubrzati disanje, ali uz mogućnost vođenja razgovora. Pri naporu osam do devet disanje je otežano i u mogućnosti ste tek odgovarati na pitanja s da ili ne. Budući da intenzitet ovisi i o vašoj kondiciji, mijenjate brzinu i snagu kako biste dosegli preporučeni napor za svaku šetnju. Tri su vrste hodanja koje ćete koristiti u sklopu plana – to su brzo hodanje, intervalno (HIIT) hodanje i lagana šetnja.

Brzo hodanje
Ovdje je riječ o postojanim, ali snažnim šetnjama. Nakon zagrijavanja od tri minute laganim tempom usredotočite se na održavanje stalne razine napora intenziteta pet do šest. Na kraju odvojite još tri do pet minuta za laganu šetnju kako biste se ohladili, uhvatili dah i mirno završili šetnju.

HIIT hodanje
Intervalnim hodom trebali biste prelaziti veće udaljenosti u manje vremena. Nakon laganog zagrijavanja od tri minute vrijeme je za intervale – tri minute hodajte žustrim tempom (intenzitet pet do šest) zatim minutu intenzitetom osam do devet. Na kraju ne zaboravite na tri do pet minuta hlađenja.

Lagana šetnja
Ove šetnje pomoći će u održavanju ravnoteže u vašoj fitness rutini. Osim toga, i nauka je pokazala da smanjivanje stresa povoljno utječe na gubitak kilaže. Ova šetnja odnosi se na uživanje u pokretu. Šetajte intenzitetom od tri do četiri. Uživajte u svojoj okolini, usredotočite se na dobar osjećaj i pokušajte biti svjesni disanja i koraka.

Druge aktivnosti poput već navedenog treninga snage, istezanja, bicikliranja, plivanja… također su sjajne i poželjno je da ih uključite u svoju rutinu.
Prilikom hodanja pazite na držanje. Lagano uvucite trbuh, ali toliko da vam disanje i dalje bude ugodno. Ispravite ramena, a prsa gurnite prema naprijed. Ruke mičite naprijed-nazad kako biste ubrzali tempo.

Naravno, i ovaj put naglasit ćemo važnost prehrane, koja igra glavnu ulogu u smanjenju masnoće na trbuhu. Konzumiranje nutritivno bogatih namirnica u umjerenim količinama je važno.
Šetnje spojene s kvalitetnom prehranom najbolje su za postizanje rezultata.

error: Content is protected !!