Istinski umjetnik rocka zauvijek nas je napustio: Preminuo David Bowie

Nakon 18 mjeseci borbe s rakom i nekoliko dana nakon proslave rođendana, Bowie je preminuo okružen obitelji.

Uspon njegove umjetničke karijere započeo je 1972. albumom ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars’, u kojem je bio naglašen motiv rock zvijezde vanzemaljca, a sličan motiv primjetili su kritičari u ‘Blackstaru’, sada zaključnom dijelu njegovog opusa. Uoči objave ‘Ziggyja’ Bowie je na sva zvona objavio svoju homoseksualnost, obojio kosu u crveno i započeo svoju transformaciju u ‘vanzemaljsku’ rock zvijezdu.

Među hitovima koji će se pamtiti svakako se mogu uključiti ‘Let's Dance’ iz 1983. (također američki hit broj 1), ‘Space Oddity’, ‘Heroes’, ‘Changes’, ‘Under Pressure’, ‘China Girl’, ‘Modern Love’, ‘Rebel, Rebel’, ‘All the Young Dudes’, ‘Fashion’, ‘Life on Mars'… Ili pak duet s Mickom Jaggerom ‘Dancing in The Street’.

David Robert Jones rođen je u Brixtonu (London), od oca Stentona Jonesa, koji dolazi iz Doncastera (Yorkshire) i majke Margaret Mary Jones, koja potječe iz irske obitelji. Bowievi roditelji se vjenčavaju nakon njegovog rođenja. Žive u Brixtonu do Bowieve šeste godine, kada se sele u Kent, gdje Bowie živi do svoje osamnaeste godine.

Prvi album s mješavinom popa i psihodelije objavio je 1967. godine za Decca Records pod imenom David Bowie.

(aura.ba)