Istinita priča koju je Tolstoj pretočio u roman ili? Ana Karenjina – da li je postojala?

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Ana Karenjina je roman ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, koji je prvobitno objavljivan u dijelovima od 1873. do 1877. godine. Prva pojava romana je bila u „Ruskom glasniku“ ali nije objavljen do kraja, pošto je Tolstoj došao u sukob s urednikom Mihailom Katkovim oko pitanja koja su pokrenuta u završnom dijelu. Stoga je prva pojava romana u cjelini bila u obliku knjige. Naširoko smatrana vrhuncem realizma, Tolstoj je ovu knjigu smatrao svojim prvim pravim romanom. Lik Ane je navodno, djelomično bio inspiriran Marijom Hartung, kćerkom Aleksandra Puškina.

Ne znam koliko je vas čitalo ili se sjeća Ane Karenjine iz istoimenog romana Lava Nikolajeviča Tolstoja? Kada sam ja pročitao knjigu, odlučio sam malo da ispitam astrologiju i provjerim da li je Ana Karenjina mogla biti stvarna osoba?

Odgovor do kojeg sam došao će neke šokirati, a neke neće, a odgovor je DA!

Kao što se vidi na priloženoj karti, Karenjina je mogla biti rođena početkom XIX vijeka, što i odgovara periodu Tolstojevog stvaranja (Tolstoj je rođen 1828.) Dakle, moguće je da je Karenjina stvarno postojala i da se priča o njenom nesretnom svršetku prenosila u narodu i da je tu priču Tolstoj pretočio u roman….

Za one koji možda nisu čitali roman, ovdje ću napisati samo neke detalje iz romana i karakteristike Karenjine koje se uklapaju u kartu.

Emocije u svađi

Krenimo od početka: Priča počinje kada Ana Karenjina dolazi u kuću svog brata Oblonskog kako bi ga pomirila sa suprugom, koju je on prevario sa guvernantom. U Aninoj karti u III polju (braća, sestre) je Uran u Djevici koji govori o ‘avanturističkoj’ prirodi njenog brata. Vladari III polja (brat) i IX polja (njegova žena) su u izmijenjenim sjedištima i u opoziciji, što odgovara situaciji…postoje emocije, ali su stalno u svađi.

Ana je bila rastrzana između porodičnog života i zabave sa Vronskim (ljubavnikom), zato joj je Asc na 29* Raka, vrlo moćan stepen, prelazak jednog svjetla u drugo tj. svjetla u tamu. Rak je porodica, Lav zabava sa Vronskim, a Ana hoda po toj ivici…

Ova postavka prvog polja uslovljava i sedmo, koje je u Jarcu. Vladar Saturn je u Lavu i to odgovara njenom zakonitom suprugu koji je bio puno stariji od nje (Saturn, Jarac) i na visokoj državnoj funkciji(Lav).

Vladar Asc je Mjesec u Ribama koji govori o Aninoj osjećajnosti i romantičarskoj zanesenosti. Pečat njenoj melanholičnoj i tragičnoj sudbini daje veliki promjenjivi krst koji zatvaraju Mjesec u Ribama, Jupiter u Blizancima, Merkur u Strijelcu i Uran u Djevici…upravo ove planete su glavni akteri na pozornici nesretnog Aninog života.

Pomračenje svijesti

Ana je na zabavi na kojoj je upoznala Vronskog nosila crnu haljinu (Venera u Škorpiji u V polju). Upravo to V polje savršeno opisuje njenu vezu sa Vronskim i njega samog.

Veza je bila tajna (Neptun) sa puno patnje (Venera u Škorpiji). Vronski je bio oficir (Mars u Strijelcu) koji je imao povredu noge nakon pada sa konja (Mars u Strijelcu kvadrat Pluton u Ribama).

Izmučena svim prepiranjima i trzavicama, psihički oslabljena Ana se baca pod voz…Upravo to oslikava T kvadrat Mjeseca, Urana i Merkura…Vladar VIII polja Uran napada vladara Asc Mjesec, a Saturn je u inkonjukciji sa Suncem – pomračenje svijesti i misli o samoubistvu. Uran je u kvadratu sa svojim dispozitorom Merkurom, a obje planete simbolišu voz, kao i znak Djevice i III polje (saobraćaj).

Ovo su samo neke osnovni detalji romana, sigurno bi se dubljim analiziranjem karte i udubljivanjem u čitanje romana i najmanji detalj pronašao u astrološkoj slici…

(aura.ba)