Istinit događaj koji se pretvorio u bajku: Kako je Čarobni frulaš u smrt odveo pacove i 130 djece?!

Svako samoubistvo je Luciferova naredba, a kao što znate, osoba koja odluči sebi oduzeti život, čuje glas, njemu u glavi odzvanja čudesna melodija i glas koji mu govori kako mu nema spasa i da je samoubistvo jedini izlazak iz problema

Proteklih vijekova je nastalo jako puno mitova među kojima ima i puno istinitih događaja. Jedna od njih je navodno i priča o čarobnom frulašu iz njemačkog gradića Hamaln. Priča se odvija  u dvanaestom vijeku.

Kao brojni drugi gradovi i Hameln je u srednjem vijeku jedva izlazio na kraj s pacovima. Najezda pacova prijetila je širenju zaraznih bolesti. Rješenje je ponudio tzv. frulaš iz Hamelna kome nadjenuše nadimak Čarobni frulaš. Iskusni lovac na pacove imao je specijalnu taktiku i svoju tarifu. Pošto su se uslovi dogovorili, frulaš je počeo sa pripremama kako bi izbavio gradić od ovih glodara.

 Kako je sve počelo

Kako je frulaš uspio da namami pacove i izvede ih iz grada, i dalje je misterija, ali uobičajeno je mišljenje da je jednostavno zasvirao u svoju frulu. Njegovim melodijama, nije mogao da odoli niko, pa čak ni životinje.

Pacovi su počeli da ga prate i lukavi svirač ih je namamio do rijeke Vezer, gdje su se svi do jednog podavili! Čarobni frulaš je uspio da oslobodi grad od pacova ali ne samo od pacove već i od ostalih štetočina  u tom gradu. Frulaš je ispunio svoje obećanje ali građani  nisu svoje. Odbili su isplatu. Frulaš se odlučuje osvetiti.

– Skupo će vas ovo koštati – zagrmilo je njegovo obećanje.

I dok su stariji građani bili okupljeni u crkvi Svetog Jovana i Pavla, Frulaš se vratio da ispuni obećanje. Još jednom je zasvirao čarobnu melodiju, namamivši ovog puta malu djecu da krenu za njim.

Samo troje od brojne dece nije slijedilo muziku: jedno je bilo gluho, drugo slijepo, a treće hromo. Nesrećna djeca su postala jedini mlađi stanovnici Hamelna, a ostali se nikada nisu vratili!

O tome kako su dječica završila postoji više legendi. Od toga da su podijelili sudbinu pacova i utopili se u rijeci Vezer, preko teorija da su naselili druge krajeve Njemačke, Svetu zemlju ili Brašov u Transilvaniji.

O događaju iz Hamelna svjedoči nekoliko rukopisa i vitraža. Godine 1300. oslikani su prozori lokalne crkvice u Hamelnu, upravo motivima vezanim za ovaj događaj. Kasnije prepravke uništile su prvobitne vitraže, ali su i obnove ispoštovale poznatu priču.

Gradski ljetopis iz 1384. navodi: “Prošlo je 100 godina od kako su naša djeca otišla”… U 15. vijeku, u Lineburškom rukopisu, takođe se spominje istorijski događaj: “U godini 1284, na dan Svetih Jovana i Pavla 26. juna, od strane Frulaša obučenog u mnoge boje, 130 djece rođenih u Hamelnu je zavedeno i izgubljeno na mjestu pogubljenja kod brežuljka”.

Pakt s Luciferom

U potrazi za spasom od najezdi pacova koji su prenosili veoma teške bolesti i uništavali ljetinu i druge vrijedne stvari, mještani su odlučili spas naći po svaku cijenu. Na njihov oglas javio se samo jedan mlađi čovjek. Mještani nisu znali da to bio glavom i bradom demon po imenu Melek Taus. I tako je sklopljen paktr s demonom.

Melek je za istrebljenje pacova tražio veliku sumu novca i zlatnika. Građani su pristali kujući plan da, kad jednom više pacova ne bude, neće ni misliti o čarobnom frulašu.

Tako je i bilo, a onda je frulaš čudesnom melodijom iz svoje frule – iz grada odveo 130 djece. Za njim nije pošlo troje djece – troje bolesnih.

Melek ih je odveo pravo svom vladaru Luciferu da mu služe. Zauzvrat je dobio veći čin i veće moći, pa se vratio na zemlju da još mnoge druge na zlo navraća.

Jer, svako samoubistvo je Luciferova naredba, a kao što znate, osoba koja odluči sebi oduzeti život, čuje glas, njemu u glavi odzvanja čudesna melodija i glas koji mu govori kako mu nema spasa i da je samoubistvo jedini izlazak iz problema. A duše koje sebi oduzmu život, upravo idu kod Lucifera i zajedno sa djecom iz Hamalna i mnogim drugim, mu služe.

(Zoran Šumadinac/aura.ba)