Istina ili mit zašto su nam djeca mamine maze i tatini sinovi?

I nije baš uvijek da su očevi vezaniji za curice, a majke za sinove. Ta ljubav je prividna

Istraživanje koje je obavljeno odbacilo je tvrdnju većine roditelja da svu djecu vole podjednako. Prema njemu, svaki roditelj ima svoje najdraže dijete. Doduše, to ne znači da ne “boli svaki prst” kada se povrijedite, kako slikovito znaju kazati roditelji kada odgovaraju na pitanje o najdražem djetetu. Ali, imaju miljenike.

I nije baš uvijek da su očevi vezaniji za curice, a majke za sinove. Ta ljubav je prividna. Kako bi otkrili koje dijete je roditelju miljenik, istraživači su koristili jednostavnu metodu – posmatrali su pol. Tako su roditelji morali da odgovore kojem djetetu bi dali novac kada bi bili prinuđeni da izaberu, a rezultati su bili veoma zanimljivi: “Majke su birale kćerke, a očevi svoje sinove!

Oni su sproveli eksperimente na osnovu kojih su izmjerili potrošačke navike roditelja. U jednom eksperimentu, istraživači su pitali roditelje kom djetetu bi dali 25 eura, a u drugom su upitani da li žele da učestvuju u nagradnoj igri u kojoj se dobija ranac za djevojčice ili onoj za dječake.

Prema kasnijoj analizi, utvrđeno je da su majke u oba zadatka prednost dale kćerkama, a očevi su preferirali sinove.

Istraživači to objašnjavaju činjenicom da se roditelji lakše mogu poistovjetiti sa djecom koja su istog pola kao i oni:

“Rezultati istraživanja jednaki su ideji da ljudi više troše na stvari koje su u skladu s njihovim identitetom. U tom smislu, roditelji se osjećaju bliskijima sa djecom koja su istog spola kao i oni i indirektno žive kroz svoju djecu. (aura.ba)

, Image: 2977372, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Oredia