ISPUNJENJE POSLJEDNJE ŽELJE ONIMA KOJI UMIRU IMAJU KORISTI, EVO ZAŠTO

Porodicama pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti na jedinicama intenzivne njege moglo bi pomoći ako im se ispune male želje primjerice da se pacijentu omiljenog jela ili vlastitog pokrivača

Naučnici  su razgovarali s članovima porodica 730 pacijenata na samrti o njihovim iskustvima u okviru projekta “3 Wishes Project (3WP)”, programa suosjećanja čiji je cilj stvoriti u zadnjim danima života člana porodice uspomene i trenutke kojih se mogu sjećati.

– 3WP omogućuje zaštita ispunjenu suosjećanjem jer u prvi plan stavlja pravo na dignitet umirućeg bolesnika i potiče veze između tih pacijenata, liječnika i članova porodice – navodi dr. Deborah Cook sa sveučilišta McMaster u Hamiltonu u Ontariju u časopisu Annals of Internal Medicine.

Cilj studije je bio vidjeti koliko je moguće provesti 3WP program u raznim zdravstvenim ustanovama, koliko bi članovi porodice i liječnici cijenili ta iskustva i koliko bi koštalo da se redovito ispunjavaju želje umirućih pacijenata i njihovih porodica, piše Hina.

Program je obuhvatio umiruće pacijente u jedinicama intenzivne njege u četiri bolnice.

Većina bolesnika je potpomognuto disala te je primala lijekove koji su pomagali radu srca a mnogi su bili i na dijalizi zbog otkazivanja bubrega.

Želje su se uvelike razlikovale i uključivale su stvari poput izvođenja pacijenata ‘na zrak’, ukrašavanja bolničkih prostora blagdanskim ukrasima, proslava rođendana ili godišnjica, obnove bračnih zavjeta, puštanja neograničenog broja posjetitelja ili pružanja pomoći u odlukama o darovanju organa ili krvi.

Ukupno je ispunjeno 3325 želja a prosječni trošak po želji bio je 5,19 dolara.

Čini se da je program ispunjavanja želja održiv jer su bolnice to nastavile nuditi i nakon prestanka istraživanja, navode naučnici.

Intervjuirani članovi porodice i liječnici kazali su kako je 3WP program pomogao jačanju ljudskih veza i pomogao porodici i prijateljima da se usmjere na to da su pacijenti osobe što je u suprotnosti s okruženjem jedinica intenzivne njege u kojima težina bolesti, oslanjanje na tehničke uređaje i nemogućnost teških pacijenata da komuniciraju otežavaju pružanje optimalne za terminalnim bolesnicima, naveli su autori studije.

Članovima porodice  bilo je utješno što su imali mogućnost povezati se međusobno i stvoriti sadržajne veze s liječnicima te su cijenili što su liječnici pokazivali da uvažavaju dignitet njihovih umirućih članova porodice, naveli su naučnici.

Olakšava se i pacijentu i porodici

Aktivnosti u okviru programa 3WP, čiji je cilj stvoriti uspomene, potaknuli su brigu punu poštovanja koja je pak potaknula porodice na sjećanje na člana obitelji kao osobe a ne pacijenta, a što može olakšati tugovanje, istaknuli su pacijenti.

Usmjeravanje na stvaranje veza i uspomena može donekle ublažiti tugovanje, stres, depresiju i tjeskobu koju iskuse ljudi čiji članovi porodice umru u jedinicama intenzivne njege, naveli su naučnici.

Humaniziranje iskustva boravka u jedinicama intenzivne njege za umiruće pacijente može odgovoriti i na potrebe zaposlenika tih odjela koji su izloženi velikoj razini stresa i izgaranja na poslu, navodi naučni tim.

Negativna iskustva liječnika i osoblja mogu biti pojačana kad umirući pacijenti primaju brigu suprotnu njihovim željama ili prognozi bolesti ili kad komunikacija s njihovim porodicama ne omogući da se u lošoj situaciji napravi najbolje moguće.

Program 3WP pružio je liječnicima i porodicama okvir u kojem mogu uvažiti pacijente u njihovim posljednjim danima a što može povećati osjećaj zadovoljstva za liječnike u obavljanju njihova posla. (ms)