Isprobajte prirodne maske koje liječe dosadne bubuljice

Skloni ste pojavi bubuljica? Isprobajte jednu od prirodnih maski koje su se pokazale odličnima

Gotovo ne postoji osoba koja se nije susrela s bubuljicama ili aknama. Neki od mogućih faktora nastanka su bakterije, lijekovi, genetika, kozmetički preparati te uska odjeća. Valja imati na umu kako su jedni od najčešćih uzroka nastanka prištića povećana razina muških spolnih hormona koji uzrokuju povećano lučenje sebuma iz lojnih žlijezda.

Sebum se ponekad nakuplja na površini kože i začepljuje pore što dovodi do pojave bubuljica. Asocijacija na bubuljice su svakako tinejdžerske godine, one kada divljaju hormoni. Valja imati na umu kako do prištića može doći i zbog prehrane, posebice nezdrave, masne i začinjene hrane. Donosimo savjete kako se na prirodan i efikasan način riješiti dosadnih prišteva.

Bijeli luk

Napravite masku koja je zasnovana na sumporu. Sve što je potrebno jest usitniti nekoliko češnjeva bijelog luka te nanijeti ih na prišt nekoliko puta tokom dana.

Limunov sok

Svježe iscijeđen sok od limuna nanesite na kožu. Osim što uklanjanja akne, limun smanjuje vidljivost ožiljaka te poboljšava ten.


Soda bikarbona

Napravite smjesu od sode bikarbone i vode. Nanesite smjesu na prištiće i ostavi neko vrijeme da djeluje. Nakon toga operite masku s lica.


Jogurt i med

Zagrijte žličicu meda zagrijte te ju pomiješajte sa šoljicom prirodnog jogurta, srednje masnoće. Gotovu smjesu nanesite na akne i ostavite 10-20 minuta, a onda isperite lice.