Isprobajte nešto novo i napravite ukusne pljeskavice sa blitvom

Pljeskavice sa blitvom dobro će vam poslužiti kao lagani ljetni zalogaj ili zdrava večera.

Sastojci:

400 g mljevenog mesa

1 jaje

dvije kriške starog hljeba

1 glavica crnog luka

100 ml mlijeka

10 listova blitve

so, vegeta, biber

malo peršuna

Priprema:

  • Blitvu oprati, očistiti, prokuhati u ključaloj vodi tri minuta, zatim je isprati hladnom vodom i sitno isjeći. Sredinu hljeba potopiti u mlijeko, ostavite pet minuta da upije, pa ocijediti. Luk sitno isjeći.
  • Pomiješati meso sa lukom, hljebom i jajetom, začiniti, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati malo sitno sjeckanog peršuna i blitvu.
  • Od dobijene smjese praviti pljeskavice, pa ih staviti u frižider da odstoje sat vremena.
  • Stavite ih u pleh, podmazan ili obložen papirom za pečenje, i peći 15 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Okrenuti i peći dok ne porumene.
  • Poslužiti tople.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!