Pljeskavice sa blitvom dobro će vam poslužiti kao lagani ljetni zalogaj ili zdrava večera.
Sastojci:
400 g mljevenog mesa
1 jaje
dvije kriške starog hljeba
1 glavica crnog luka
100 ml mlijeka
10 listova blitve
so, vegeta, biber
malo peršuna
Priprema:
- Blitvu oprati, očistiti, prokuhati u ključaloj vodi tri minuta, zatim je isprati hladnom vodom i sitno isjeći. Sredinu hljeba potopiti u mlijeko, ostavite pet minuta da upije, pa ocijediti. Luk sitno isjeći.
- Pomiješati meso sa lukom, hljebom i jajetom, začiniti, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati malo sitno sjeckanog peršuna i blitvu.
- Od dobijene smjese praviti pljeskavice, pa ih staviti u frižider da odstoje sat vremena.
- Stavite ih u pleh, podmazan ili obložen papirom za pečenje, i peći 15 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Okrenuti i peći dok ne porumene.
- Poslužiti tople.