Ona je redovan gost svakodnevne i praznične trpeze. Prijatno!
Sastojci
- 500 grama miješanog mljevenog mesa
- dvije glavice crvenog luka
- dva čena bijelog luka
- jedna mrkva
- 100 grama riže
- jedna i po kašika začinske paprike
- biber u zrnu (deset zrna)
- pola kašičice mljevenog bibera
- so
- tri lovorova lista
- 200 ml ulja
- glavica kiselog kupusa.
Priprema
- Na ulju propržite isjeckan crveni i bijeli luk i rendanu mrkvu. Kada povrće bude uprženo, dodajte meso, so i mljeveni biber, promiješate pa onda dodajte rižu i pola kašike začinske paprike. Sve dobro promiješajte i po kašiku fila stavljajte na list kupusa i uvijte sarmu. Birajte manje glavice kupusa da bi i listovi bili manji i sarma ljepše izgledala.
- Na dno dublje posude stavite malo kupusa, a zatim redajte sarme. Kašiku začinske paprike, biber u zrnu i lovorov list stavite preko sarme. Pokrijte listovima kupusa i nalijte vodom da pređe preko sarme oko dva prsta. Stavite poklopac i ostavite da provri, a zatim smanjite temperaturu i lagano krčkajte tri do četiri sata.
Napomena: Listove kupusa odvojiti i sa svakog nožem odstraniti zadebljani dio koji ih vezuje za korijen. Listove isperite i ostavite da se ocijede prije uvijanja sarme. Od navedenih sastojaka dobije se oko dvadeset sarmi.