Isprobajte najpopularniji recept za sarmu!

Ona je redovan gost svakodnevne i praznične trpeze.  Prijatno!

Sastojci

  • 500 grama miješanog mljevenog mesa
  • dvije glavice crvenog luka
  • dva čena bijelog luka
  • jedna mrkva
  • 100 grama riže
  • jedna i po kašika začinske paprike
  • biber u zrnu (deset zrna)
  • pola kašičice mljevenog bibera
  • so
  • tri lovorova lista
  • 200 ml ulja
  • glavica kiselog kupusa.

Priprema

  1. Na ulju propržite isjeckan crveni i bijeli luk i rendanu mrkvu. Kada povrće bude uprženo, dodajte meso, so i mljeveni biber, promiješate pa onda dodajte rižu i pola kašike začinske paprike. Sve dobro promiješajte i po kašiku fila stavljajte na list kupusa i uvijte sarmu. Birajte manje glavice kupusa da bi i listovi bili manji i sarma ljepše izgledala.
  2. Na dno dublje posude stavite malo kupusa, a zatim redajte sarme. Kašiku začinske paprike, biber u zrnu i lovorov list stavite preko sarme. Pokrijte listovima kupusa i nalijte vodom da pređe preko sarme oko dva prsta. Stavite poklopac i ostavite da provri, a zatim smanjite temperaturu i lagano krčkajte tri do četiri sata.

Napomena: Listove kupusa odvojiti i sa svakog nožem odstraniti zadebljani dio koji ih vezuje za korijen. Listove isperite i ostavite da se ocijede prije uvijanja sarme. Od navedenih sastojaka dobije se oko dvadeset sarmi.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!