Isprobajte “mačju vježbu”: Jača zglobove i kičmu, ublažava menstrualne grčeve, oslobađa od stresa…

Od mačaka možemo da naučimo kako da uživamo, kako da se opustimo i kako da udovoljavamo isključivo sebi. Istezanje je najbolji način za to jer razbuđuje, pospešuje izbacivanje toksina, hrani mozak i ubrzava cirkulaciju

Kada bi postojala olimpijska disciplina istezanje, nema sumnje da bi mačke uvijek osvajale zlatnu medalju. Osim što uživaju u spavanju, maženju i dobrom zalogaju, protezanje i istezanje čine dobar dio dana svake mačke.

Ljekari savjetuju da bi trebalo da se ugledamo na mačke i češće se protežemo. Jedna od asana u jogi nosi ime mačke, a slične vježbe primjenjuju se i u pilatesu.

Nikada ne bi trebalo naglo ustati iz kreveta, već se prvo treba nekoliko minuta istezati, kako bismo„probudili” tijelo i pripremili ga za cjelodnevne napore,

Položaj mačke

Ova asana u jogi, kako se ističe, odlično utiče na fizičko ali i na mentalno zdravlje i emocije, jer umiruje i donosi unutrašnju ravnotežu. Prema rečima praktičara, osnovna svrha ovog položaja jeste otvaranje svih napetih i blokiranih dijelova tijela i ispravljanje iskrivljenih struktura u području kičmenog stuba. Ova asana se izvodi na koljenima i dlanovima – ruke su ispravljene, vertikalne i paralelne, kao i potkoljenice. Trebalo bi da položaj kičme podsjeća na sedlo, a potom se započinje istezanje leđa. Prvo se podiže glava i otvara grudni koš, zatim se udahne, a onda se spusti glava, s pogledom usmjerenim ka pupku. Izviju seleđa (poput mačke) i – izdahn ese. Prilikom udisaja, leđa i stomak se spuštaju ka podu, glava i sjedalni dio se podižu. Pogled se usmjerava što više ka gore da bi se istegao grudni koš. Najbolje je vježbu ponoviti od tri do pet puta.

Dobrobiti „mačje vježbe”

Ne morate biti pasionirani ljubitelj joge, ali s vremena na vreme praktikujte „mačju vježbu”, jer ona:

– Ojačava i prokrvljuje mišiće vrata, ramena i donjeg dijela leđa
– Čini cijelu kičmu gipkijom
– Povećava snagu i fleksibilnost zglobova
– Ublažava menstrualne tegobe
– Masira unutrašnje organe
– Otklanja nadutost i probleme s varenjem
– Opušta i oslobađa od stresa