Isprobajte kajdzen – japansku metodu protiv lijenosti

Ne izvršavate svoje obaveze? Probajte japansku metodu protiv lijenosti.

Ponekad sa velikom voljom počinjemo raditi ono što smo zamislili. Međutim, često se desi da odustanemo od tih aktivnosti. Zašto se ovo događa? Zato što je naporno, zato što možda dosadi, a navike još nisu razvijene.

Postoji japanska metoda Kajdzen, u koju je uvršten takozvani princip jednog minuta.

Suština ove metode sastoji se u tome da se čovjek bavi konkretnom stvari tačno jedan minut, ali iz dana u dan i u isto vrijeme.

Jedan minut vremena – to je sasvim malo, samim tim, lako izvedivo za svakog čovjeka. Lijenost ne stoji na vašem putu. Te iste radnje koji niste željeli obavljati pola sata, izmišljajući izgovore i opravdanja, sa lakoćom ćete uraditi za jedan minut.

Skakati na vijači, raditi trbušnjake, meditirati, uraditi vježbe za oči, vježbati jogu, pročitati knjigu na stranom jeziku, bilo šta – kada je vrijeme ograničeno jednim minutom, stvari ne izgledaju teško izvodljivim, a svakako, donose radost i zadovoljstvo. Praveći male korake, postajete savršeni i postižete izvrsne rezultate.

Pobjeđujete nesigurnost, oslobađate se osećaja krivice i bespomoćnosti, osjećate uspjeh i slobodu. Inspirisani osjećajem uspjeha, postepeno povećavate jednominutne vježbe na petominutne i tako dalje. Zatim ćete neprimjetno stići do polusatnih vježbi.

Kajdzen je nastao u Japanu, a ljudima zapadne kulture ova metoda se može činiti neefikasnom jer je na Zapadu utemeljeno verovanje da se bez mnogo truda ne mogu postići dobri rezultati. Ipak, veliki programi, oduzimajući mnogo snage i energije, mogu slomiti čovjeka i na kraju biti bez rezultata.

Kajdzen princip odgovara svima i može biti primjenjiv u mnogim životnim sferama. Ostalo je samo da, prema vašim potrebama, počnete primjenu metode Kajdzen.

Sve što vam treba je – jedan minut!

(opusteno.rs)