Isprobajte indijski ritual vode protiv negativne energije

Sjeverno-američki Indijanci, nam pokazuju put kako svako od nas može u sebi aktivirati  pozitivne osjećaje, intuiciju, maštanja i snove. Potrebna su samo četiri koraka: da prepoznamo svoje osjećaje, da se oslobodimo negativnih osjećaja, da obratimo punu pažnju svojim snovima i maštanjima, te da slijedimo intuiciju

Element voda je mekana, tekuća energija koja omogućava održanje života. Kao što je čovjeku neophodna voda za život, tako su mu potrebni i osjećaji. A osjećaji nisu ništa drugo nego voda na jednom višem nivou vibracija. Odnosno, fizikalnim riječnikom izraženo, osjećaji su voda što se nalazi u brže vibrirajućem energetskom polju.

Kao što voda može biti zagađena i razgrađena, tako i naši osjećaji mogu biti razoreni i „onečišćeni“ negativnim energijama u obliku straha, dilema, zavisti, zluradosti, mržnje, ljubomore i njima sličnih. Rezultat djelovanja tih i sličnih negativnih energija su utučenost, gubitak volje za život i za rad, depresija. Životna radost je nestala, kao da je nije nikad ni bilo.

Samo ako neprekidno držimo našu „vodu“, odnosno naše osjećaje u ravnoteži, sposobni smo ih primati i „emitirati“. Ova izmjena emocionalnih energija, nije zapravo, ništa drugo nego – ljubav. Ona nas oživljava, otvara naš život pozitivnim uticajima jednostavno rečeno – čini nas sretnim. Ovaj osjećaj sreće, međutim, teško stiče pravo građanstva ako čovjekom i dalje vlada diktatura razuma. Razum, psiha, osjećaji i podsvijest, moraju biti sretno udruženi i moraju, kao ravnopravni partneri, sudjelovati u donošenju odluka.

Psiha obuhvata osjećaje, intuiciju, maštanja i snove. Svi su oni najbolji učitelj i iscjelitelj. Sjeverno-američki Incijanci, nam pokazuju put kako svako od nas može u sebi aktivirati te faktore. Naime, rješavanje unutarnjih i vanjskih sukoba je nemoguće bez učešća vlastite psihe. Zbog toga je nužno uspostavljanje kontakta sa njom, kako bismo mogli primiti i razumjeti njene poruke. Da bismo uočili i shvatili ove poruke, potrebna su četiri koraka:

  1. Prepoznajte svoje osjećaje.
  2. Oslobodite se negativnih osjećaja.
  3. Obratite punu pažnju svojim snovima i maštanjima.
  4. Slijedite intuiciju!

 Evo kako apaški šaman Eagle Bear objašnjava ova četiri koraka:

Prepoznajte vlastite osjećaje

Možda vas je vaš partner uvrijedio. Vaš se želudac bolno grči, a na oči vam izbijaju suze.

Vjerovatno ste već doživjeli ovakvu ili sličnu situaciju. I sada, kao i onda pogođena je vaša ličnost. Imate osjećaj da ste odbačeni i podcjenjivani.

Osjećaji poput opisanih, djeluju na čitavo tijelo i opterećuju razum. Oni su glasnici ličnosti, a ponekad i krikovi podsvjesti za pomoć, upućeni razumom. Moramo naučiti prepoznati ih, dozvoliti im da se izraze. Dakle, ako ste tužni, budite tužni! Nemojte potiskivati taj osjećaj.

Prihvatiti vlastite osjećaje znači ozbiljno shvaćati samog sebe i sebe voljeti.

Da biste promatrali samog sebe, činite kako slijedi: tokom dana zaustavite svoje poslove i upitajte se: „Kako se sada osjećam?“ Osjetite vlastito tijelo. Jeste li napeti? Osjećate li bol i na kojem mjestu? Koje vam se misli trenutno roje u glavi?

Ovdje vam se pruža mogućnost da svoje misli zabilježite u dnevnik. Na taj način stičete mogućnost praćenja vlastitog duhovnog razvoja tokom godina. I još jedan savjet: Pišite olovkom i izbrišite primjedbe koje ste prevladali. One više ne pripadaju vama. One su mrtve!

Drugo što biste morali sačiniti jeste popis važnih navika. Postupite na već opisani način i zabilježite odgovore na sljedeća pitanja: Kako i koliko spavam? Šta jedem i kada? Kakvu odjeću nosim? Kako provodim svoje slobodno vrijeme?

Ustanovit ćete kako se vaše navike mijenjaju tokom godina. Na taj ćete način dobiti priliku da prevladate navike, kojih se podsvijesno još držite, promijenite i da se prilagodite novom odnosu prema životu.

  Oslobodite se negativnih misli

Sljedeći korak na putu pune integracije vaših osjećaja u vaš žviot jeste da se oslobodite negativnih osjećaja. Naravno, vrlo je značajno da prvo utvrdite, a zatim analizirate osjećaje koji vas opterećuju. Nakon što ste to učinili, jednako je važno osloboditi ih se. Sjevernoamerički Indijanci u tom smislu preporučuju prije svega vježbu, a koja je opisana na kraju teksta kao Ritual vode.

Pored tog rituala, značajne su i neke druge, manje radnje, koje se mogu izvoditi u svako vrijeme. Ako ste, na primjer, opterećeni negativnim vibracijama, ili ste ih preuzeli iz okoline, naša preporuka glasi: Držite ruke kratko vrijeme ispod tekuće vode. Pri tome predočite sebi kako kroz vaše ruke izlaze svi negativni osjećaji iz tijela. Sličan učinak možete postići ako nekoliko puta snažno prodrmate vaše šake i predočite sebi, također, kako se iz vas istresa negativna energija.

  Pratite vašu maštu i snove

Treći korak prema uvlačenju psihe u vaš svakodnevni život jest dešifriranje poruka koje vam šalje podsvijest putem maštanja i snova. Na nesreću, ovdje se suočavamo sa dva problema. Jedan je što je sjećanje na snove nerpecizno, a time i nepouzdano, a drugi, kako protumačiti poruke iz sadržaja snova koje smo upamtili.

Prirodni iscjelitelji, ali i psiholozi, pridaju snovima veliku terapeutsku vrijednost. No, od snova ne možemo ništa naučiti, ako ih zaboravimo. Sa nekoliko trikova, moći ćete pomoći vašem pamćenju. Prije sna, recite sebi: „Sjetit ću se svih mojih snova kad se probudim!“ Ponavjljajte ovu rečenicu punu autosugestije tako dugo dok ne usnite. Ona će signalizirati vašoj podsvijesti da sačuva snove od zaborava.

Evo još jednog korisnog savjeta: Pored postelje uvijek držite olovku i bilježnicu u koju ćete upisivati sadržaj vaših snova. Čim se probudite, prije bilo kakvog kretanja, pribilježite što više detalja prosanjanog sna, a isto tako i utiske kako ste se osjećali tokom sna. S vremenom će vam to preči u naviku. Korist od nje je višestruka. A ona najvažnija jeste da što više detalja upamtite, to je san jasniji i lakše ga je protumačiti.

Vjerovatno se pitate: „Šta  mi to mogu poručiti snovi? Koja je njihova poruka i kakva je njihova vrijednost?

Indijansko tumačenje snova ima malo dodirnih tačaka sa zapadnjačkim. Naime, Indijanci neće reči: „Konj u snu znači seksualnost!“ Isto tako, oni ne poznaju simboliku kojom se služi zapadno tumačenje. Oni od nas traže da se otvorimo energijama prosanjanih likova. Ako ste, na primjer, sanjali konja, tada pokušajte u sebi osjetiti tu vrstu energije. Otkrijte šta izaziva u vama ovakvu energiju i koje ona osjećaje izaziva. Razmislite, za koje vam je svrhe upravo sada potrebna ova vrsta energije.

Naime, indijansko tumačenje snova uvijek polazi od doživljavanja energije a ne od tumačenja simbola. Vi biste trebali uključiti u vaš svakodnevni život energiju prosanjanih likova, odnosno figura i stvorenja, tvrde Indijanci.

Slično vrijedi i za maštanje. Mašta prenosi poruke psihe, odnosno podsvijesti i ovdje se morate upitati koja je energija prisutna i šta ona za vas znači. Na taj ćete način spoznati šta vam trenutno nedostaje u životu. Koristite, dakle, ove dragocjene, besplatne savjete vaše podsvijesti.

 Slijedite intuiciju

Kao što su snovi i maštanje poruka podsvijesti, isto je tako to i intuicija. Poruke podsvijesti mogu biti dragocjene u rješavanju trenutnih životnih situacija. Naš savjet: Upitajte se, kad donosite neku odluku, šta vam savjetuje srce?

Iskoristite svaku priliku za postavljanje takvog pitanja, a odgovor pribilježite. I to bez obzira kako vam se problem činio jednostavan, a glas vašeg srca nejasan ili banalan. Nakon dužeg vremena, kako pratite glas srca i glas razuma, vijedt ćete da je većina odluka donesena sa srcem, ispravna, logična i pravedna. Drugim riječima, vašoj intuiciji možete slobodno vjerovati.

Voda je od pamtivijeka, kod brojnih naroda, simbol (pro)čišćenja. A njen tok je simbol prolaznosti života. Kao što se mijenjaju plima i oseka, tako se mijenjaju stvaralačke epohe u životu čovjeka i svijeta. Mudra izreka glasi: „Stalna na tom svijetu, samo mjena jeste!“ i sjevernoamerički Indijanci misle isto. A voda je za njih jedan od svetih elementa stvaranja. U kršćanstvu se slično poimanje oslikava u sakramentu krštenja i posvećivanja određenih mjesta svetom vodom (aura 283 ilustracija magija vode.jpg

Voda nije samo temelj života, nego i jedan od najvažnijih sastojaka indijanskog rituala. Voda i mjesta na kojima je koncentrisana energija zemlje, vrlo su pogodna i za obrede, za učenje, ali i za iscjeliteljske seanse (aura 283 ilustracija voda 1.jpg)

Apaški šaman Eagle Bear godinama širom Amerike na temu indijanske magije vodi brojne i dobro posjećene seminare (Aura 282 Eagle Bear)

Svako jutro – ritual vode

Ritual vode je najučinkovitiji način oslobađanja tijela od negativnih energija i „tankiranja“ pozitivne. Najbolje je da odmah ujutro, čim ustanete, krenete pod tuš i očistite, odnosno uspostavite ravnotežu vašeg energetskog bilansa.

 

  1. Korak: Dok ulazite pod tuš, četiri puta duboko udahnite i izdahnite. Da biste ujednačili ritam, dok se ne naviknete, prilikom udisanja i izdisanja polako brojite u sebi do četiri. Uđite posve svjesni svježine energije koja ulazi u vaše tijelo. Pri izdisanju, budite svjesni ispuštanja iz sebe svega onog čega se želite riješiti.
  2. Korak: Čim osjetite da su na vaše tijelo pale prve kapi vode iz tuša, pomislite na element vodu koja je ovdje prisutna upravo zbog vas. Nju pijete, ona vas čisti. Budite smjerni poput Indijanaca i zahvalite Vodi na dobročinstvima što nam ih pruža.
  3. Korak: Zatvorite slavinu tuša, kako ne biste trošili vodu bez potrbe. Dok se sapunate, mislite na negativne osjećaje koji vas zaokupljaju, koji vas pritišću i koji vas ograničavaju. Predočite sebi kako sapunanjem i pranjem ispirete iz sebe sve te negativne emocije, vibracije i energije.
  4. Korak: Sada otvorite slavinu i isperite vodom sapunicu, a s njom sve negativno što se nakupilo u vašem tijelu i u vašoj psihi. Osjetite kako vas voda pročišćuje.

Već pri brisanju tijela, osjetit ćete kako se bolje osjećate. Vaš dan počinje divnim osjećajem radosti i lakoće, bez nervoze i preopterećenosti.

I na kraju, još jedan savjet: Ritual vode možete izvoditi uvijek kad dođete u dodir s vodom. Dakle, pri svakom pranju ruku. Naročito ako ste umorni. Isperite ruke i osvježite čelo vodom i oslobodite se negativnih energija. Na kraju, ne zaboravite zahvaliti elementu vodi na pomoći.

(aura.ba)