Isprobajte ayurvedsku terapija grgljanjem i mućkanjem

Gandusha i Kavala su ayurvedske terapije grgljanjem i mućkanjem. Uvijek kada na radionicama pokazujem i izvodim s polaznicima ove tehnike, ljudi bivaju iznenađeni, ne samim tehnikama, već time što one poluče kao krajnji rezultat. Na prvi pogled možda neugodne, one su vrlo jednostavne, ali i toliko korisne za naše zdravlje da ih neki stari ayurvedski tekstovi sugeriraju činiti svakodnevno.

No, ja ću se ovdje ipak odrediti jer se referiram na tekstove koji ipak razlikuju kada, kako, ali i zašto radimo ove tehnike. Ukoliko ste zdravi, u kratkom razdoblju ovu je tehniku moguće raditi sam i uz upotrebu neutralnog ulja što ću vam i opisati. No, u slučaju kakvih poremećaja tj. bolesti, tehnike Gandusha i Kavala, sugeriraju i određuju educirane osobe te vam propisuju s čim ih i kako radite.

Dakle, ne rade se, kako to možete pročitati na mnogim stranicama, samo uljem. Dapače, izvode se na brojne načine, a pristup terapiji tj. liječenju je individualan i proteže se od toplih ulja, medicinskog mlijeka, biljnih pripravaka…slanih, slatkih, kiselih, gorkih…supstanci…koje odabiremo i određujemo ovisno o tome što nam je željeni cilj – da li djelovanje na doshu, uklanjanje toksina, uljenje usta i usne šupljine, smirivanje, čišćenje, liječenje…

Gandusha i Kavala se razlikuju po količini uzimane tvari i načinu na koji vršimo postupak. Gandusha je postupak gdje u ustima zadržavamo veću količinu ulja/tekućine/ljekovite tvari i upravo zbog te količine ne grgljamo jer je to nemoguće činiti već zadržavamo sadržaj ispunjavajući cijelu usnu šupljinu i zatim sadržaj ispljunemo. Kavala je uzimanje manje količine sadržaja što dakle omogućava postupak mućkanja i grgljanja.

Pokušajte sami

Odaberite neutralno, sezamovo ili suncokretovo ulje. Uzmite žlicu ulja i lagano ga mućkajte od 5-20 minuta sve dok ne osjetite potprebu za izbacivanjem sadržaja iz usta. Sadržaj zatim ispljunite. Izbačeno ulje bi trebalo biti mliječno bijele boje. Usta isperite mlakom vodom i operite zube.

Postupak je najbolje raditi u jutarnje doba tj. u vrijeme ranojutarnje higijene koja podrazumijeva različite postupke čišćenja/uljenja koje će vam savjetovati terapeut prema vašim potrebama. Sadržaj nikako ne gutajte jer je prepun toksina. Ukoliko imate potrebu, nakon postupka popijte čašu mlake vode.

Objašnjenje:

Ulje podmazuje unutarnju sluznicu usta/ usne šupljine. Ulje, kroz proces selektivnog otapanja, povlači toksičan otpad iz usta. Na taj način sakupljate štetne toksine, mikroorganizame, viruse i sl. koji ne mogu rasti i razvijati se namočeni uljem. No, ovim postupkom ne tretiramo samo područje usta. Ayurveda tumači kako je jezik preslika svih naših organa. Spojen s našim probavnim traktom, povezuje cijelo naše tijelo. Ovim postupkom dakle, aktiviramo sve vitalne organe i poboljšavamo njihovo funkcioniranje.

Dobrobiti ovog postupka

  • izbacuje toksine iz tijela
  • djeluje na oči, nos, usta, uši
  • regulira probavu
  • donosi osjećaj svježine
  • pojačava kognitivne sposobnosti, bistri um
  • pojačava rad naših osjetila

(atma.hr)