Ispovijest Sarajke koja je u “5 do 12” izbjegla sudbinu roditelja: Život u vrtlogu radijacije ubio je moju majku i oca

Živjeli smo u kući sagrađenoj na vrtlogu radijacije. Zračenje je ubilo moje roditelje, a umalo i mene…

Piše: Prof. dr. Šuhreta Trobradović Seka (061/320-726)

– Život je ironičan. Potrebna je tuga da bi se znalo šta je sreća, buka da bi se cijenila tišina, odsustvo da bi se vrednovalo prisustvo i bolest da bi se cijenilo zdravlje. Ja sam donedavno pripadala skupini koja nije cijenila ama baš ništa u životu. Samo novac i lijep izgled. A onda je nestalo svega – započela je biranim riječima svoju ispovijest za naš magazin Sarajka Aida Đ.

Na svijet je došla prije 32 godine, kao dugo željeno i čekano dijete u svojih roditelja.

– Moj otac nije imao braće ni sestara, majka takođe. Njihovi su roditelji željno očekivali potomke. Nakon 12 godina čekanja, rodih se ja. Ukrasih im život, a oni me razmaziše. Poput princeze na zrnu graška živjeh. Jedina bol koju sam osjetila bila je prilikom rađanja mojih blizanaca, prije šest godina. Osjećala sam se tako povlašteno u ovom tegobnom životu, a onda je uslijedila rijeka bola – priča nam Aida.

Naša je sagovornica naime, maltene preko noći ostala bez roditelja. Prvo je otac umro u snu, da bi autopsija pokazala da mu je rakom zahvaćena jetra metastazirala, što je i bio uzrok smrti. Tri i pol mjeseca kasnije, umrla je i Aidina majka.

– Njena je dijagnoza bila rak pluća. U jednom su trenu bili sa mnom, a u drugom ležali u hladnoj zemlji. Nisam mogla prihvatiti stvarnost. Nisam željela da živim. Zaspala bih nekad poslije ponoći ali bi me probudiloi divlji krici.

– Ti nećeš da umreš jelde – plakala su zajedno sa mnom moja djeca.

– Neću – odgovala bih. Pogled na njih mi je sačuvao zdrav razum, dok bi me sjećanje na roditelje bacalo u depresiju.

– Izgled im se počeo mijenjati malo prije smrti, pogotovo kod majke. Bila je blijeda i iznurena, bez iskre u očima. Kao da je rak koji joj je izjedao tijelo – izjedao i njenu dušu – prisjeća se Aida.

Mislila je da se negdje ogriješila ili da se sudbina grubo poigrava s njom kada je i na sebi primijetila izdajničke tragove bolesti. Brže-bolje je okupila oko sebe vrhunski tim ljekara, najboljih specijalista. Ništa nije htjela prepustiti slučaju.

– Dijagnoza je bila brza i stravična. Rak je nagrizao i moje tijelo. Otkuda tako brzo da se cijela porodica zametne – pitala sam se, dok me briga u kombinaciji sa strahom, izjedala gore od bolesti.

Odgovor je dobila na vrijeme, kao i pomoć u liječenju. Ispostavilo se da je kuća koju su njeni roditelji kupili prije desetak godina, bila sagrađena na pravom vrtlogu radijacije.

– Moja bolest je djelomično bila odgođena udajom i preseljenjem na drugo mejsto ali su se ćelije raka zametnule. Brinula sam i za svoju djecu pa sam i njih ovdje dovela – kaže nam dok s njom razgovaramo u udobnoj ordinaciji sarajevske liječnice Šuhrete Seke Trobradović.

Godinama unazad iz ove ordinacije dobijamo samo pozitivne vijesti. Vrhunske rezultate postiže svojim znanjem i metodologijom koju primjenjuje doktorica Šuhreta. Prvo pronađe uzrok oboljenja, onda ga eliminiše. Zatim se bavi preostalim simptomima koji bez svog izvora, jenjavaju. Još se organizam očisti i eto – čovjek ozdravi. Jednostavan recept zar ne?

– Tako je bilo u mom slučaju. Otkrili smo to za kuću, u koju sam se nakon smrti roditelja, vratila da boravim. Mnoštvo me uspomena vezalo za taj dom. Preselila sam u novi, razmišljajući kako je to više od pakovanja domaćinstva; bilo je to pakovanje života. Kuću sam dala srušiti. Ne želim da više ikome naškodi zračenje koje je već mnogima naškodilo – priča Aida, hvaleći Eliskir sa Kavkaza i Cedar Neutralizer ploču, kao i vrhunske savjete koje je dobila od svoje liječnice – Šuhrete Trobradović.

– Ova je žena poput anđela. Puna znanja i strpljenja. Bila sam istrajna i sada se više ne bojim. Simptomi su se povukli, odlično se osjećam. Noću me više ne bude sopstveni vriskovi, djeca me više ne pitaju hoću li umrijeti. A kad samo pomislim kako je moglo završiti da nisam u Auri pročitala članak o doktorici…(Arhiv dr. Trobradović).

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!