Ispovijest Mensure D. iz Sarajeva koja je proživljavala pravu porodičnu dramu: Dijete mi je bilo zarobljeno u kandžama zlostavljača!

  Živjela je sa jednim Turčinom s kojim je bila u vezi nekoliko mjeseci. U početku je bio dobar, ali je ubrzo otkrio svoju mračnu stranu. Prevario je, prijetio i napravio joj sina. Rekla nam je da se vratimo u Bosnu i da je čekamo. Htjeli smo pozvati policiju, ali ona se uplašila i rekla da bi to samo pogoršalo stvari

Kada sam prije skoro sva mjeseca kontaktirala Ninu, nisam mogla ni sanjati da će se njene riječi, bez obzira koliko nevjerovatno zvučale, ostvariti, ali ni da će ova sjajna žena svojim radom spasiti moju kćerku od velike nesreće.

Naime, moja kćerka se mjesecima mučila da ovdje pronađe adekvatan posao, a kada je na poziv očeve rodice otišla u Njemačku da pokrene karijeru, njenoj sreći nije bilo kraja.

Spakovala je kofere i otišla. U početku je sve teklo po planu, ali nakon nepunu godinu sve me češće zvala i žalila se kako se ne osjeća dobro kod rodice. Odlučila je da se preseli i živi kod jedne radne kolegice. Počela je lijepo zarađivati i radila je posao koji je voljela, s tim da je uvijek imala veće ambicije.

Nedugo nakon preseljenja, njeni pozivi su postali sve rjeđi. Pravdala se obavezama, napornim smjenama i umorom, govorila kako ne razumijemo kroz šta sve prolazi. Vjerovala sam joj, ali majčin instinkt me nije varao. Znala sam da nešto ozbiljno nije u redu sa mojom kćerkom – počinje Mensura svoju ispovijest.

 Kćerka vam je trudna

Nekoliko dana kasnije, Mensura je na Fejsbuku slučajno naišla na priču žene koja je prolazila kroz sličnu dramu i kojoj je ruku spasa pružila majstorica tarota iz Sarajeva, Nina Zuko. Sjetila se svoje kćerke, a ruka kao da je sama posegnula za telefonom.

 • Odlučila sam da je pozovem jer sam baš tada bila sama u kući. Nina mi je objasnila svoj sistem rada, a ja sam već sutradan bila kod nje. Sjele smo, ona je otvorila karte i počela da tumači…
 • „Vaša kći živi u inostranstvu, vrijedno radi, ali je veoma naivno ušla u vanbračnu zajednicu. Trudna je. Porod će dobro proći i rodit će sina“ , rekla mi je Nina dok sam je gledala blijeda poput duha.
 • „Moja kćerka nije u drugom stanju i ne živi u vanbračnoj zajednici. Mora da je neka greška… – izustila sam, a Nina je nastavila priču:
 • „Ona živi sa muškarcem koji je naše vjere, ali nije Bosanac niti je iz zemalja bivše Jugoslavije. Samo što nije rodila. Imaćete mnogo problema sa ovim čovjekom, ali sve moje riječi će vam veoma brzo potvrditi i kćerka. I policija će ovdje imati pune ruke posla. A kada se ovo desi, opet ćete vi mene nazvati“, upozorila me Nina.
 • Otkrila mi je još neke stvari vezano brak i starijeg sina. Začudila sam se jer je ovaj put sve pogodila, ali ipak mi je ostao gorak ukus zbog odgovora vezanih za kćerku. Pozdravila sam se sa Ninom i otišla vidno razočarana – priča nam Mensura.

 Otjerani s vrata

 • Pokušala sam kćerku nazvati iste večeri, ali se nije javljala. Obuzele su me neke crne sumnje. Pozvala sam muževu rodicu da mi objasni šta se dešava sa mojom kćerkom, a ona mi je hladno rekla da ne želi da priča o njoj i „njenom lopovu“ koji je pokrao…
 • Kada je vidjela da nemam pojma o čemu se radi, sve mi je ispričala. I da je upoznala jednog Turčina sa kojim je već duže vrijeme u vezi, ali i da je ostala u drugom stanju. Bila sam u šoku. Mužu sam rekla u kakvim problemima nam se dijete našlo, i ujutro smo već bili na prvom letu za Hamburg.
 • Stigli smo na adresu i pozvonili očekujući da ugledamo lice naše lijepe kćerke, ali na vratima se pojavio smrknuti muškarac tamnog tena. Pričao je, ali ga ništa nismo razumjeli. Samo je odmahivao rukom kao da nas tjera. U tom trenutku, iza njega se pomalo stidljivo pojavila naša kćerka.
 • U naručju je držala malu bebu. Očito iznenađena našim dolaskom, rekla nam je da idemo u hotel, jer on nikome ne da u kuću, i da ćemo se čuti kasnije – prisjeća se Mensura.

Modrice po tijelu

Sluđena, Mensura sa mužem odlazi u obližnji motel, ali od brige ni oka nisu mogli sklopiti. Odmah ujutro su nazvali svoju kćer, a ona im je u suzama sve priznala.

 • Živjela je sa jednim Turčinom s kojim je bila u vezi nekoliko mjeseci. U početku je bio dobar, ali je ubrzo otkrio svoju mračnu stranu. Prevario je, prijetio i napravio joj sina. Rekla nam je da se vratimo u Bosnu i da je čekamo. Htjeli smo pozvati policiju, ali ona se uplašila i rekla da bi to samo pogoršalo stvari.
 • Teška srca, napustili smo Njemačku i čekali je da se vrati kući. Jedan dan je bio dug kao godina. Nisam više mogla čekati, živjeti u neizvjesnosti, i pitati se kroz kakav pakao mi kćerka prolazi. Sjetila sam se Nine, i opet je pozvala da joj se izjadam, kažem da je za sve bila u pravu, da sam je trebala poslušati.
 • Očajna, opet sam došla kod Nine. „Ne brini, sve će biti u redu. Uskoro će ti na vrata zakucati velika sreća“, rekla mi je redajući karte po stolu.

Tako je i bilo. Uz Ninine savjete i pomoć njenih saradnika iz Meke, sedam dana kasnije na Mensurina vrata pokucala je njena kćerka, sa sinom u rukama.

 • Nekoliko dana kasnije pojavio se i on, tražeći da se zajedno sa mojom kćerkom i unukom vrati u Njemačku. Srećom, policija je učinila svoje i vratili su ga u Njemačku. Sve je to sada iza nas, i sretna sam jer sam postala nana. Moglo je sve biti i puno gore, jer je on nju tukao,mučio, držao vezanu… U mobitelu je imala puno videa gdje se jasno vide modrice od udaraca. Ma, užas. Sada je negdje u Njemačkoj, čeka suđenje i nadam se da će završiti u zatvoru.
 • Ne smijem ni zamisliti u kakvoj bi se životnoj zamci našlo moje dijete da nije bilo Nine i njenih savjeta. Moja kćerka je zahvaljujući čudesnoj Nini i njenim saradnicima dobro, kao i moj unuk. Hvala joj na svemu!

Komentari

komentara