Ispovijest Kanađanke Kineret Azizo: Kako sam uz pomoć obične sode bikarbone i kokosovog ulja majku spasila od teške bolesti

Iako doktori nisu mogli garantovati da se karcinom neće vratiti, Kineret je porazgovarala sa majkom i odlučili su da zakažu termin operacije. Nedugo nakon uspješno obavljenog hirurškog zahvata, Kineretina majka se vratila kući na zasluženi odmor. Nažalost, najcrnje prognoze su se ostvarile i karcinom se vratio, ovaj put jači i opasniji nego prije

Kineret Azizo iz Kanade postala je veoma poznao ime u svijetu alternativne medicine kada je prije četiri godine odlučila da sa svijetom podijeli svoju priču, tačnije borbu svoje majke sa bazocelularnim karcinomom od kojeg je oboljela još 2011. godine.

Kineret Azizo

Sve je počelo kada se na tjemenu glave njene majke iznenada pojavila mala crvena ranica koja je odbijala da zaraste. Nakon pregleda dermatologa, utvrđeno je da se radi o bazocelularnom karcinomu, koji je najčešći oblik raka kože i koji se može ukloniti isključivo operacionim zahvatom. Tako su barem doktori tvrdili, međutim Kineret se plašila mogućnosti da će se kancer kad-tad vratiti, što se nedugo nakon operacije i ostvarilo.

Rana na tjemenu njene majke je postala veća nego prije i svakodnevno je krvarila. Obeshrabrena savjetima dermatologa da majku ponovo pošalje na operacioni stol, Kineret odlučuje da istraži mogućnosti prirodnog liječenja. Uz pomoć Interneta pronašla je brojna svjedočanstva ljudi koji su istu vrstu karcinoma uspješno izliječili kombinacijom sode bikarbone i kokosovog ulja.

Ovo je njena ispovijest koju su 2014. godine obajvili i pohvalili brojni portali alternativne medicine.

 Kad ne možeš pomoći rođenoj majci

 • Posljednih nekoliko godina moja majka je patila od bazocelularnog karcinoma, čestog oblika raka kože kojeg medicinska industrija ne smatra velikom prijetnjom po ljudski život, jer se ne radi o malignom karcinomu. Prve simptome moja majka je primjetila kada je na tjemenu glave otkrila crvenu ranicu koja je krvarila i na kojoj bi se ubrzo stvorila krasta, samo da bi nakon dan-dva, rana ponovo počela krvariti i tako iz dana u dan – počinje svoju priču Kineret.

 

 • Nažalost, prošle su godine prije nego što sam majku uspjela nagovoriti da posjeti doktora, tako da se u periodu od tri godine rana na njenom tjemenu povećala i do četiri puta. Nakon pregleda dermatologa, urađena joj je i biopsija, a rezultati su pokazali da se radi o kancerogenoj rani. Otkriven joj je bazocelularni rak kože i prema riječima doktora, moguće ga je ukloniti jedini hirurškim zahvatom – kaže ova mlada Kanađanka.

Iako doktori nisu mogli garantovati da se karcinom neće vratiti, Kineret je porazgovarala sa majkom i odlučili su da zakažu termin operacije. Nedugo nakon uspješno obavljenog hirurškog zahvata, Kineretina majka se vratila kući na zasluženi odmor. Nažalost, najcrnje prognoze su se ostvarile i karcinom se vratio, ovaj put jači i opasniji nego prije.

 • Činilo mi se da raste mnogo brže, i nakon samo dvije sedmice od operacije, krvarenje iz rane je ponovo počelo. Bila sam veoma frustrirana zbog osjećaja nemoći da pomognem rođenoj majci. Bila sam bijesna i prvo pitanje koje sam postavila dermatologu zaduženom za slučaj moje majke je glasilo „Koji je sad ovo đavo!?“ – prisjeća se Kineret.

Nakon standarne priče ljekara da su takve stvari očekivane i prijedloga da majku pošalje na još jednu operaciju, Kineret koja je inače velika zaljubljenica u prirodu i poznata isntruktorica joge u Torontu, odlučuje da majku pokuša sama izliječiti prirodnim preparatima.

Kuhinjski sastojci umjesto skalpela

 • Naoružana Googleom, dane sam provodila istražujući sve što sam mogla o terminu „karcinom bazalnih ćelija“, ukljućujući i priče bivših i uspješno izliječenih pacijenata. Sjećam se da sam naišla na neke članke koji spominju sodu bikarbonu koja ima veliku stopu u uspješnom liječenju raznih tipova karcinoma.
 • Na moje veliko iznenađenje, pronašla sam nekoliko ličnih svjedočenja pacijenata koji su bazocelularni karcinom potpuno izliječili koristeći samo sodu bikarbonu i vodu. Tako sam saznala da rak ne može napredovati u alkalnom okruženju – kazuje mlada stanovnica Toronta, koja je majku ovim tretmanom počela liječiti 13. februara 2014. godine.

Znajući prednosti darova prirode poput kokosovog ulja, Kineret odlučuje da umjesto vode iskoristi ovaj sastojak kako bi napravila ljekovitu smjesu jer je kokosovo ulje poznato kao veoma uspješno u regeneraciji ćelija kože.

 • Pomiješala sam sodu bikarbonu i kokosovo ulje u zdjelu i napravila gustu pastu koju sam zatim namazala na oboljelo područje na tjemenu svoje majke. Rana je danima prije toga i dalje povremeno krvarila, a otok na njenoj glavi se nije smanjio ni milimetar. Rezultate koje sam postigla ovom metodom liječenja su bili zaista zapanjujući, a fotografije koje sam zabilježila služe kao najbolji dokaz – objašnjava Kineret koja je vodila i pravi medicinski dnevnik kako bi pratila zdravstveno stanje svoje majke.

 Hronologija majčinog izliječenja

 1. februar – Dan 1: Prvog dana sam majci dva puta namazala ranu, a cijela krasta je sama od sebe otpala preko noći. Koža joj je bila veoma osjetljiva i vidjela sam da izraslina liči na mesnati balon koji bi prokrvario i pod najamnjim pritiskom.

 

 

 1. februar – Dan 5: Bazalna ćelija počinje da se smanjuje. Kokosovo ulje je potpuno očistilo mrtvu kožu.

 

 

 1. februar – Dan 6: Oteklina je u potpunosti nestala, a krvarenje je stalo.

 

 

 1. februar – Dan 11: Koža oko ranice je veoma nježna, pa sam joj namazala antibiotsku kremu kako bih spriječila infekciju i ubrzala proces zarastanja.

 

 

 1. februar – Dan 14: Otvorena rana u kojoj se nalazila bazalna ćelija se počinje smanjivati.

 

 

 

 1. mart – Dan 18: Oboljelo područje se oporavlja tako da je rana sada zatvorena. Koža je i dalje osjetljiva i bolna tako da sam prestala koristiti sodu bikarbonu. Ne prestajem sa mazanjem antibiotskih krema.

 

 

 1. mart – Dan 22: Rana je u potpunosti zarasla. Očistila sam joj tjeme i pažljivo uklonila mrtvu kožu.

 

 

Sadašnjost:  Majčina koža je potpuno čista. Za sada, svakodnevno primjenjujem sodu bikarbonu i kokosovo ulje. Također, stavljam joj i male pamučne obloge natopljene sirćetom kako bih pokušala doprijeti do korijena bazalnih ćelija.

 

– Majka mi i dalje ide na redovne konsultacije kod svog doktora i planira uraditi još jednu kontrolnu biopsiju koja bi potvrdila potpuno izliječenje – zaključuje Kineret.

 

Recept za prirodnu antikancerogenu kremu

Sastojke koje je Kineret Azizo koristila da uspješno izliječi majku mogu se pronaći u svakoj kuhinji:

 

 • Sirovo organsko kokosovo ulje (Kineret je koristila marku „Artisana“)
 • Soda bikarbona koja ne sadrži aluminij (kupite je u prodavnicama zdrave hrane)
 • Staklenu zdjelu u koju ćete pomiješati sastojke
 • Metalna kašika kojom ćete miješati sastojke
 • Antibiotska krema (Kineret je koristila marku „Polysporin), koja se nanosi tokom noći

Postupak:

 • Pomiješala sam sodu bikarbonu i kokosovo ulje dok se nije stvorila pasta koju sam sa lakoćom nanosila na majčinu ranu. Postupak pravljenja paste će biti brži ukoliko zagrijete kokosovo ulje kako bi se rastopilo pa onda dodate sodu bikarbonu i lagano miješate.
 • Koristeći vrh kašike sa kojom sam miješala pasu, nanijela sam mješavinu na oboljeno područje. Pastu nikako nemojte utrljavati u ranu. Umjesto toga, lagano je nanesite na površinu rane i ostavite je tako najmanje tri sata. Zatim pastu možete prekriti sterilnom gazom – savjetuje Kineretin.
 • Tokom prve sedmice, kremu sam nanosila tri puta dnevno, zatim dva puta tokom druge sedmice i dobro sam pazila da koža bude dobro očišćena prije svakog novog tretmana. Bazalne ćelije imaju korijenje koje prodiru duboko u kožu, tako da je veoma važno da sa tretmanom natsavite čak i kada koža izgleda kao je je u potpunosti ozdravila -savjetuje Kineret Azizo.