Ispovijest goraždanskog rukometaša koji se vratio na teren: OŠTEĆENA HRSKAVICA, VODA U KOLJENU!? SVE JE TO PROŠLOST ZAHVALJUJUĆI „OMOSINTEXU“

Tješili su me da ne brinem, jer se hrskavica obnavlja, ali da jedno vrijeme moram odsustvovati sa sportskih terena. Uz vježbe, terapiju i režim ishrane pokušao sam ubrzati njeno „podmlađivanje“. Ali, išlo je to sporo, presporo za mene… Koljeno je i dalje „škljocalo“ i „kljucalo“. Imao sam osjećaj da mi se u koljeno uselio djetlić, pa samo kljuca, kljuca… Uz to stalno je prisutan osjećaj da u koljenu imaš prazan prostor, pa strahuješ svakog trenutka da ti ispadne…

Za Goražde kažu da je grad rukometa. Duga je lista uspjeha koju su zadnjih desetak godina nanizali ovdašnji rukometaši, a sve je krenulo zahvaljujući grupi zaljubljenika u rukomet koji su odlučili da „pišu“ jednu lijepu, iskrenu i sportsku priču. Dio te priče je i 22- godišnji Kenan, mlad, talentovan i perspektivan rukometaš, istinski zaljubljenik u ovaj sport. Zvali su ga rukometni biser sa Drine.

Nosila

Ni sam ne zna koliko je dugo, kako kaže, imao vodu u koljenu. A bilo je znakova koji su ukazivali na to. Vrlo često bi znalo koljeno da otekne, bilo je kruto, nije ga mogao momački saviti, a kada bi to pokušao osjetio bi bolove.

“Sve sam kontao da je to od intenzivnog treniranja i povreda na terenu. Ne možeš igrati rukomet a da ne padneš, ne udariš se u koljeno, leđa, lakat… – kazuje ovaj sportista iz Goražda.

Međutim, kada je jednom prilikom na treningu, prilikom doskoka, osjetio razarajuću bol i pao na parket kao pokošen, shvatio je da je stvar daleko ozbiljnija. Tom prilikom iskočila mu je čašica. Kolege su ga iznijele na nosilima sa terena.

Nakon detaljnih ljekarskih pregleda i snimanja, rečeno mu je da je u pitanju oštećenje hrskavice u koljenu, te da ima i vode. Napomenuli su da tu pomoći nema te da više nikada neće moći aktivno se baviti rukometom, a to je za njega bilo ravno smrtnoj presudi.

“Tješili su me da ne brinem, jer se hrskavica obnavlja, ali da jedno vrijeme moram odsustvovati sa sportskih terena. Uz vježbe, terapiju i režim ishrane pokušao sam ubrzati njeno „podmlađivanje“. Ali, išlo je to sporo, presporo za mene… Koljeno je i dalje „škljocalo“ i „kljucalo“. Imao sam osjećaj da mi se u koljeno uselio djetlić, pa samo kljuca, kljuca… Uz to stalno je prisutan osjećaj da u koljenu imaš prazan prostor, pa strahuješ svakog trenutka da ti ispadne…

Nova hrskavica

Vodu iz koljena je pokušavao izbaciti punktiranjem. Kaže, da to nije toliko bolno, koliko neprijatno. Skoro godinu dana je pokušavao da se izliječi, nema šta nije isprobao. Sudbina ga je uputila na travara Denisa Jurišića, koji je stekao svjetsku slavu zahvaljujući biljnim terapijama za obnavljanje hrskavice i bolesti kostiju.

U Sarajevo ga je dovezao kolega. Nakon što je pregledao nalaze i obavio usmeni razgovor travar Jurišić je kazao da bi Kenanu prvo trebalo izbaciti vodu iz koljena, pa onda ići sa terapijama za obnovu hrskavice. Tako je i bilo.

“Skoro dva mjeseca sam koristio „Reatrex“ za eliminisanje vode iz koljena. Potrošio sam dvije boce u roku od nekih 40 dana. I stvarno sam osjećao napredak. Nestali su otok, koljeno me bolje slušalo, mogao sam ga saviti…

Čak su i medicinski nalazi potvrdili da nemam vode, te da mi nisu više potrebne punkcije – kazuje naš sagovornik, te nastavlja priču o podmlađivanju hrskavice.

“Priznam da sam u početku bio skeptičan, ali nakon dobrih medicinskih nalaza i vlastitog osjećaja da me koljeno bolje sluša, bez razmišljanja sam prihvatio terapiju sa „Omosintexom“. Nije baš prijatnog okusa taj preparat, ali nisam odustajao. Uredno sam provodio terapiju. Potrošio sam pet boca.

Motiv više za disciplinu bilo je saznanje da se on iz dana u dan sve bolje osjeća, te da mu je koljeno sve manje zadavalo problema.

“Čak sam i prije zvaničnih medicinskih nalaza počeo opet odlaziti na treninge i sa kolegama igrati rukomet. Bio sam i uporan, i nestrpljiv. Isplatilo se. Zaista se i hrskavica podmladila, nema nikakvih tragova oštećenja. U sjajnoj sam formi – kazao nam je na kraju Kenan, dodajući da danas – godinu dana nakon terapije, nema nikakvih problema s bolovima ili škljkocanja u koljenu.
Kontakt telefoni travara Jurišića su 061 373 581 ili 066 390 279. Pozivni za BiH je 00387.

Komentari

komentara