Ispovijest Elme Hošić iz Bihaća o mršavljenju bez čarobnih praškova, čajeva i pilula: Debljina me razbolila, fitnes izliječio!

Uz trening, na meniju je bila cvjetača, brokule, tikvice, borovnice, maline. Poneka banana. Kilogrami su se doslovno istopili i to bez gladovanja…

Gojaznost je danas jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema i jedan od onih kome se pridaje najveća pažnja, s obzirom na to da se istovremeno smatra manom koja umanjuje ljepotu. Definitivno su vremena kada su obline bile znak dobrog zdravlja, ali i ljepote, odavno prošla.

Zamijenila su ih ona u kojima je vitko tijelo imperativ, “must have”, razlog za gladovanje, trovanje kojekakvim čarobnim kapsulama koje nude vitkost preko noći, plač i znoj po teretanama i …šta sve ne.

U prošlosti, kad se oskudijevalo sa hranom, biti debeo – bio je znak prestiža. Danas, to je jedino znak bolesti i nebrige o sebi. No, danas, u 21. vijeku, čak i osoba slabijeg ekonomskog statusa može da se ugoji, jer je “fast food” prepuna skrivenih kalorija.

U sjenci ovog problema “rastu” mnoge, vrlo dobro osmišljenje reklamne kampanje koje ubiru profit mjeren u milijardama. Reklame se imaju kome prikazivati. Neurotična društvena tendencija je zlatni rudnik. Svi bi htjeli bez vježbanja i maltene preko noći, izgledati sjajno poput onih zamamnih ljepotica sa naslovnih strana. Te reklame su sve, samo ne pomoć onom kome trebaju. Obmanjujućeg su karaktera jer u njima preparate za mršavljenje reklamiraju osobe koje nemaju i nikad i nisu imale problema s kilogramima.

 Nije izgledalo dobro

U svojoj ispovijesti za naš magazin, Bišćanka Elma Hošić, 40-godišnja medicinska sestra zaposlena u privatnom obrtu, majka troje djece, otvorila je dušu i podijelila s našim čitateljima priču o svom načinu gubljenja kilograma. Pod mentorskom palicom Sanite Dizdarević, trenutno najpoznatije bh. fitnes instruktorice.

– Problemi s viškom kilograma su se javili poslije prve trudnoće. Počela sam koristiti neke preparate za mršavljenje koji su kratko djelovali. Čak su se kilogrami poslije tih pripravaka – uduplavali! Tako sam se borila godinama s kilogramima, ali nekako sam se s tim nosila sve dok se nisu počeli javljati zdravstveni problemi. Imala sam učestale glavobolje, umor, bol u nogama, leđima i jednostavno znala sam da mi taj višak kilograma stvara poteškoće. Odlučila sam da moram nešto poduzeti po pitanju svog zdravlja i da moram potražiti stručnu pomoć. Odlučila sam smršati na dzrav način, bez ikakvih tableta i čajeva koji bi bili samo bacanje novca. Tako sam se javila fitnes trenerici Saniti Dizdarević koju sam već duže vrijeme pratila na društvenim mrežama i bila oduševljena s njezinim transformacijama koje je objavljivala – priča Eelma.

Pri upoznavanju, Elma je Saniti odmah predočila svoje zdravstvene probleme na osnovu čega je dobila svoj plan prehrane.

– Sanita me primila u svoj “SD” tim, sastavila za mene plan ishrane i i treninge prilagođene mojoj težini. Prvih dana treninga, noge su mi klecale dok sam izvodila određene vježbe. Tu sam vidjela koliko sam bila bez kondicije. Sljedećih par dana su se javile jake upale mišića zbog kojih sam imala poteškoća prilikom hodanja i sjedenja, ali pod tim upalama sam odlazila redovno na treninge i niti u jednom momentu nisam  pomislila da napustim “SD” tim jer sam čvrsto odlučila da moram skinuti taj višak kilogram zbog svog zdravlja. Moram priznati da je početak bio težak. Plan ishrane na koji se treba naviknuti i svakodnevni treninzi. U jelovniku su bile samo zdrave namirnice koje sam sebi pripremala i jela u određeno vrijeme. Nezdrava i neredovna ishrana me dovela do 105 kg tereta kojeg sam svakodnevno nosila na sebi, ali zahvaljujuci Saniti Dizdarević, njenim treninzima i planu ishrane kojeg satavlja posebno za svakog svog klijenta, ja danas imam 20 kg manje. Sa izgubljenim kilogramima nestali su i zdravstveni problemi, glavobolje, bolovi u nogama i leđima, nestao je umor, a moja kondicija se povratila – ponosna je Elma na svoj uspjeh.

Vreća brašna na leđima

– A kako i ne bi. 20 kilograma nije malo – kaže njena trenerica Sanita Dizdarević. Dodaje da je to poput vreće pijeska teške 20 kg koju vi uvijek nosite na svojim plećima, vratu, nogama…dok sjedite, ležite, hodate…

– Najveće hvala ide mojoj, tačnije našoj, trenerici Saniti, koja nas iz dana u dan motiviše i gura ka boljem. Moji planovi su da i dalje nastavim sa zdravim načinom života i vježbanjem. Dan ima 24 sata i svi možemo izdvojiti taj 1 sat za sebe, prvenstveno radi svog zdravlja. Svima koji imaju problem sa suvišnim kilogramima bih poručila da ne čekaju nikakve ponedjeljke ili dok prođe ovaj ili onaj praznik. Svi mi dobijemo 365 dana u godini samo je na vama kako ćete ih iskoristiti. Najveća praznina nastaje u čovjeku kada shvati da ga je život prošao, a nije iskoristio svoj potencijal. Zato ne čekajte. Ako vam se ne sviđa poglavlje u kojem živite, ispišite novo jer vi ste autor svog života – priča Elma.

Komentar Sanite Dizdarević, Elmine trenerice

Elma je jela ugljikohidrate, proteine i masnoće, jedan dan je izgledao otprilike ovako: doručak: dvoje jaja s jednim žumancetom, dakle jedno se žumance baca, dvije do tri kašike mladog sira i salata po izboru, svježi krastavac naprimjer.

Međuobrok: tunjevina u komadu sa šakom badema; ručal 180 grama bijelog mesa i 100 grama brokule. Večera dva sata prije spavanja 100 grama mesa sa 150 grama cvjetače, ili tikvice ili carskog poverća, sve osim mrkve. U suštini pila je samo zeleni čaj, vode 3-4 litra dnevno. Ujutro radi trening pa ide kući na doručak. Od voća samo maline, borovnice, ponekad banane. Svakih 14 dana je imala junk day, nagrada da jedan obrok bude nešto što voli, ali to većinom niko ne pojede, jer kad vide rezultat na vagi, a vagaju se svakih 14 dana, bude im žao da to ponište. Njoj sam plan ishrane mijenjala svakih 21 dan. Radila sam reciklažu ugljikohidrata, masti i proteina – u suštini povrće, meso, jaja, tunjevina, maline, borovnice i ponekad banana radi podizanjua kalija nakon treninga.

Ona je bila predan klijent, preredovna je na treningu. Na osnovu mog plana i mentorstva jako je brzo postigla rezultate. Neko kilograme skida brže, neko sporije ali svi mogu smršati. Bitan je red, rad i discplina. Bila je opuštena, ljudi se vagaju često, pa se opterete. Mjesečno se jednom vagajte, ne brojite grame. Genetika je isto bitna kao i broj kilograma koji imate. Elma inače drži restoran u Bihaću, prvi put vježba, čitav dan se bavila do sad kuhinjom i restoranima, ali je sad predana zdravim navikama. Baš se predala tome i sad i njene kćerke vježbaju.  Brak, troje djece rad, rad i rad, čovjek se prepusti, zapusti, nema vremena za sebe. Elma je sad mršavija, samopouzdanija …

(aura.ba)

Komentari

komentara