Ispovijest čitateljke oboljele od reume: Riblje ulje prevenira, a bioenergija otklanja opake simptome reumatskog artritisa

S reumatskim artritisom Ramiza je živjela duže od deset godina. Isprobala je različite vrste terapija, najviše banjska liječenja. Zadnjih godina, s ponestajanjem nade, topio se i novac. O odlascima u banje, moglo se samo sanjati. A novac koji je odlazio na raznorazne kreme, ispostavit će se, bio je ionako potrošen uzalud. Bioenergija sarajevskog alternativca, Ramiza Imamovića, pokazat će se kao izuzetno jeftino ali i efikasno rješenje za Ramizine bolne zglobove…

 

Reumatski artritis, ponekad nazivan reumatoidna bolest, je hronična (dugotrajna), progresivna i onesposobljavajuća autoimuna bolest koja uzrokuje upalu (oticanje) i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova i drugih organa u ljudskom tijelu. Reumatoidni artritis obično prvo utječe na zglobove u rukama i nogama, ali bilo koji zglob može biti zahvaćen. Pacijenti s reumatoidnim artritisom često imaju ukočene zglobove i općenito se osjećaju loše i umorno.

Broj pacijenata s nekim oblikom reumatskog artritisa raste svakodnevno, a medicina još uvijek ne nudi djelotvorno rješenje za oboljele. No, uz neke standardne lijekove i posjete banjskim lječilištima, navodno se mogu postići sjajni rezultati kod ovakvih problema.

Kad nemoć boli

I naša sagovornica, Ramiza H. (54) iz Sarajeva, svoje je nade polagala u banjska lječilišta. Samo u Fojnici je, u prvim godinama svoje bolesti, boravila više od 20 puta. No, simptomi u vidu opće malaksalosti, ukočenosti mišića, bolova u zglobovima i temperature – i dalje su bili prisutni u životu ove domaćice i majke troje djece kojoj je bolest oduzela najljepše godine života.

– Bolest se javila nekoliko godina nakon rođenja zadnjeg djeteta. Otežano sam se kretala. Bilo je dana kad sam se izjednačavala sa kineskom vazom od porculana koja je krasila moj dnevni boravak. Ništa pokretnija od te vaze nisam bila – prisjeća se Ramiza kojoj  je budućnost bila vrlo neizvjesna.

Mala, a često i neredovna suprugova plata, nije dozvoljavala unajmljivanje kućne pomoćnice ili dadilje. Sve je bilo na Ramizinim plećima, što je dodatno narušavalo zdravlje naše sagovornice.

Ja samo pjevam

– I kad me ništa nije bolilo, a bilo je i takvih dana, strahovala sam od sutrašnjeg dana, noći. Bolila me moja nemoć. Bilo je i prijekornih pogleda djece koja nisu mogla razumjeti šta me muči. Djeca k’o djeca, hoće svoje. Muž takođe. Da je skuhano, oprano, popeglano. Ručak na stolu, osmijeh na licu. Bilo je dana kad sam Bogami mislila da će me muž ostaviti. Nasreću, nije.

– Sad više nema te bojazni jer, kako odlazim na terapije bioenergije kod Ramiza Imamovića, ja samo pjevam. Osmijeh mi ne silazi s lica. Kao da želim nadoknaditi sve one godine metiljavosti kad nisam buila nizašta! Nadignem se izjutra prije komšijinog horoza. Pa kuham, mijesim, čistim, pjevušim…prašku jednu jedinu u kući ne možete vidjeti. Sve mora da blista!

– Novostečena snaga i zdravlje tjeraju me da idem naprijed; da nekako nadoknadim propušteno. Iskupim se djeci što nisu imali majku kao druga djeca i mužu, koji nije imao suprugu da ode s njim u prodavnicu ili mu pomogne u nekim drugim stvarima. Jadnik, sve je on morao. S posla djeci trčati na roditeljske sastanke, raditi s njima dokasno u noć zadaću, bježati ranije s posla da stigne račune platiti…

– Eh, da zna moj imenjak Ramiz koliko je sevapa zaradio meni što je pomogao…-otima se neveseli uzdah od naše sagovornice. Krišom briše suzu iz krajička oka, a onda, hitro odmahuje rukama. Opet je vesela, glas joj zvoni dok nastavlja sa hvalama na račun bioenergičara Imamovića.

Komentar Ramiza Imamovića: Reuma je nemilosrdna bolest

Reuma je pojam koji označava više od 100 različitih bolesti, koje se ne mogu uvijek brzo i jasno dijagnosticirati. Ona nema milosti ni prema kome. Obolijevaju naime i djeca i adolescenti kao i starije osobe.

Reuma je izraz, koji se koristi za opis brojnih zdravstvenih problema. Zajednička karakteristika su bolovi u kostima, mišićima, zglobovima i tetivama, kao i funkcionalne smetnje u hodanju. Iako je bolest vrlo česta među ljudima srednje i starije dobi, pogrešno je mišljenje da pogađa samo starije.

– U praksi ali i mimo nje, svakodnevno se susrećem s Bosancima i Hercegovcima koji boluju od ovog poremećaja. Ramizi sam pomogao sa ukupno devet tretmana. Dobila je i neke savjete u vezi promjene prehrambenih i drugih životnih navika uz koje akobogda, nikad više neće imati problema s reumatskim artritisom, kaže Ramiz Imamović, savjetujući svim našim čitateljima, posebno onim koji su genetski predisponirani za neki vid reume, da u ishranu uvrste što više soka od paradajza, oraha, sjemena celera ili ribljeg ulja.

– Iako nerado, nekad se riblje ulje pilo redovno. Naši su stari znali šta je dobro za djecu. Osim što prevenira bolesti srca, štiti vid i jača mozak, riblje ulje je dobro i za preveniranje bolesti kostiju.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!