Islamske i pravoslavne molitve: DOVE I MOLITVE ZA POVRAT VOLJENE OSOBE, USAMLJENE, NEOŽENJENE I NEUDATE

Zašto i koliko puta učiti dovu “Ja Vedud!”. Snaga molitve u pravoslavlju: Gospode Isuse Hriste pomiluj me! 

Molitva je potreba naše duše, našeg postojanja za izvorom zivota. Kao što dijete plače u zagrljaju roditelja, tako i duša utjehu traži u svome Tvorcu. Ne opisiva je ljubav voljeti Svevišnejg. To je ljubav koja je ujedno i bol. Bol koja ne boli već bolom ljubav postaje sve jača. Što je bol jača i molitva je jača, jer boli’ su pokreti našeg srca, osjećanja koja doživljavamo a putem molitve dobijamo utjehu od Svevišnjeg koji je svuda i sve ispunjava,pa i blizinu našeg srca i mi tako putem molitve osjetimo najčistiju neuporedivu i ne opisivu ljubav svog postojanja.

Obično u trenucima emotivnih kriza zbog raskida ljubavne veze ili nesretnih ljubavi, ljudi okreću Stvoritelju, mole se za njegovu milost da im podari sreću I na ovom polju. Zavisno od vjere (iako je Bog jedan) postoje molitve (dove) za sretan ljubavni život. Saznajte šta preporučuju pravoslavni i islamski duhovni autoriteti osobama koje žele da vrate izgubljenu ljubav, ili još nisu pronašle suđenog/suđenu.

Prema islamu, za povrat voljene osobe, dobro je učiti dovu “Veduud”. Svako veče pred spavanje i odmah ujutru čim se ustane iz postelje reći 20 puta:

“Ja Vedud!”

Nakon dvadesetog puta reći želju (npr: Dragi Bože, ti koji si Veduud, koji daješ ljubav među tvojim stvorenjima učini da me zavoli ta i ta (spomenuti ime i prezime).

Ne mora se koristiti isključivo ova formulacija. Čak je bolje samostalno osmisliti kako izreći želju. Važno je kada se legne u postelju izgovoriti dvadeset puta “Ja veduud”, želju i vizuelizovati sebe i voljenu osobu kako se zajedno šetaju, smiju itd (pokusati u vizuelizaciji uključiti sva čula, npr. šetate se, držite se za ruke – čulo dodira itd.)

Isto uraditi ujutru, odmah nakon što se probudite. Sve zajedno ne bi trebalo biti duže od 7/8 minuta.

Poseban savjet: prije nego posegnete za bilo kojom dovom, zikrom ili web-stranicom, odvojite vrijeme, razmislite i odredite cilj, a potom analizirajte puteve za stizanje do tog cilja. Tako ćete brže ostvariti sve svoje ciljeve, želje i nijete.

Aleksis Karel, poznati francuski hirurg i fiziolog nastanjen u Americi, koji je napisao knjigu “Čovjek, nepoznato biće# – a osvojio je i Nobelovu nagradu za svoj rad – kaže:
“Dova je najuzvišenije vjersko stanje u čovjeku, a njegova zbilja je let čovjekove duše prema Bogu. U čovjekovoj svijesti postoje razni plamenovi koji povremeno čovjeka upozoravaju na njegove greške, na stranputice i iskrivljeno mišljenje i upravo ti mnogobrojni plamenovi udaljavaju ga od skretanja na pogrešni put.” Dakle, dova je jedna izuzetno značajna i vrijedna zbilja.

MUSLIMANSKE DOVE ZA NEUDATE I NEOŽENJENE

Ya Rabbi, nema božanstva osim Tebe, jedinog. Tebi se sve obraća, nisi rodio niti si rođen, i Tebi niko nije ravan. Molim Te ispuni ovu moju potrebu, prekini moju samoću, otkloni moju nevolju i brigu, podari mi čestitog bračnog druga, da Te mnogo veličamo i slavimo, da Ti tesbih činimo, da Te stalno spominjemo. Ti nas najbolje znaš. O Ti, što se nevoljniku odazivaš kad Te zamoli, oslobodi me ovog opterećenja i brige…

Allahu moj, kome drugom da se obratim ako ne Tebi, u koga da tražim utočište ako ne kod Tebe, podari mi čestitog bračnog druga i učini među nama ljubav, samilost i stabilnost. Ti si svemu kadar. O Ti koji nečemu kažeš samo budi i ono bude kako Ti hoćeš. Gospodaru naš, podari nam dobro na ovome svijetu, i dobro na budućem svijetu i sačuvaj nas džehennemske vatre. I neka je salavat i selam na našeg miljenika Muhammeda,sallallahu alejhi we sellem. Allahumme amin.

Pravoslavne molitve za usamljene

Gospode Isuse Hriste pomiluj me! Ove riječi Isusove molitve raširiće Nebesa i približiti vas Hristu. Neko ne zna kako se moli tom molitvom međutim, dovoljno je samo izgovoriti ime Gospoda Isusa Hrista da bi se ono urezalo u vašem srcu.

Sila te molitve je ogromna, a monasi je izgovaraju cijeli dan. Dobro je uvijek brojanice u rukama, a prije svega u srcu. Čvorići predstavljaju žudnju, čvorić, ljubav, prinošenje, slavoslavlje, prizivanje tog svetog i svemogućeg imena, imena Gospodnjeg.

Kada zovete nekoga po imenu, na primer “Isuse moj!“, „Presveta Bogorodice, pomozi mi!“, „Sveti Anđele!“, „Sveti Nektarije!“, oni će doći jer to ime izražava prisustvo i živi osjećaj toga koja zovemo.

Tako i Gospod dolazi kada prizovemo ime Hristovo. On dolazi tamo gde smo mi. Ukoliko Hristos dođe tamo gdje ste vi, u vašu sobu, ona će se napuniti Njegovim prisustvom a vi ćete shvatiti da pored vas nije samo namještaj.

U Starom Zavjetu postoji zapovijest, gdje Bog govori – Budi pažljiv! Ne izgovaraj uzalud ime Gospodnje!

“Prije nego Me prizoveš, Ja ću tebi govoriti. Ti ćeš Me pozvati i Ja ću ti reći: evo, Ja sam došao! Šta želiš? Reci mi šta hoćeš, da bi Ja to uradio za tebe – govori Gospod Isus Hrist.
A vi njemu odgovarate – Gospode Isuse Hriste, pomiluj me! Ja želim da me Ti pomiluješ.

Sveti Nikodim Svetogorac se obraća ka Hristu u i postojano govori – Isuse, blagodarim Tebi, što si me udostojio velikog dobročinstva i dara umne molitve. To je nešto veliko, to je veliko iskustvo.

Ako imate brojanice, nosite ih sa sobom i držite ih u ruci. Zatim ih dovedite u loše stanje, istanjite ih do niti, ali samo pazite da ih niko ne primijeti. Kada držite brojanice i molite se, onda samo vi, Bog i vaš duhovnik znate o tome.

Šta radite, kako radite, da li ste nešto osjetili, plačete li, imate li osjećaj Božijeg prisustva, to je sve vaša stvar.

Brojanice ne treba pokazivati, one nisu za demonstraciju i šepurenje, nisu za to da bismo od sebe pravili velikane. Pomoli se u tajnosti, stavi u svoj um, duboko u svoju dušu, ureži unutra to ime: „Isuse moj, Hriste moj“
Govorite u sebi:

“Isuse moj, Hriste moj, Bože moj, Gospode moj“ – samo ne formalno, tehnički, sistematski, hladno i monotono. Ne kao da ispunjavate neki metod ili taktiku, već dajte svoje srce. Molitva zahtijeva ljubav, silnu želju, zahtijeva ljude zaljubljene u Hrista, u istinu, u svetitelje, u Crkvu, u Nebeski svijet.