Iskustva Sedina Mehadžića, filmskog reditelja i novinara, koji je izvršio samoubistvo: GLEDAO SAM KAKO ME SINOVI SPUŠTAJU U MEZAR!

Njegova duša je gledala kako njegovo nepomično tijelo sinovi spuštaju u iskopan grob… Otvarao sam usta, ali nisam imao glasa da kažem sinu da sam živ i da ne stavlja tu posljednju dasku iznad moje glave. Neko čudo se dogodilo, kada se duša ponovo vratila u mene, otvorio sam oči

Filmski reditelj, novinar i publicita Sedin Mehadžić iz Bosanske Krupe se prije četiri godine polio benzinom i zapalio u selu Sivci u Trnopolju kod Prijedora. Otišao je u smrt sa nepune 44 godine. Navodno, zapalio se zbog supruge, jer ga je napustila. ON je, inače, bio čovjek “na svoju ruku”. Pisao je poeziju, prozu, uspješno plivao vodama novinarstva. Bavio se i istraživanjima paranormalnih pojava. Ljekari su ga smatrali medicinskim fenomenom.

„Kada me ljudi vide “mladog i zelenog”, niko ne bi kazao da u sebi nosim osamnaest bolesti, od koje su tri smrtonosne… Otud nije nimalo čudno što sam usnio vlastitu smrt, o čemu sam detaljno pisao u mojoj drugoj knjizi proze “Čudna vremena”. – ispričao je za „auru“ 2008. godine Mehadžić.

Duša izvan tijela

Zbog zdratvenih tegoba mlad je penzionisan, “prepričao” je, kako on veli, čudan san, iz koga se ne bi probudio samo da je njegov sin Hamza stavio posljednji naslon (dasku), dok je njegovo nepomićno tijelo ležalo u grobu…

– Bilo je to u maju 2007. godine. U san sam utonuo ležeći na leđima na bolesničkom krevetu, jer drugačije ne mogu zauzeti položaj zbog bajpasa na srcu i brojnih hirurških rezova po grudima i stomaku. Sanjao sam, kako se moja duša najednom uzdigla iznad tijela i ostala lebdjeti ispod plafona sobe. Odozgo sam gledao moje tijelo nemoćno da se pomjeri.

U sobu je ušla moja supruga Sadija. Nije uspjela da me probudi… Vidio sam suze u njenim očima. Ubrzo se oko mene okupila familija, potom hodža… Čuo sam glasove, neko je učio Fatihu…

Za sve njih sam bio mrtav. Ne znam koliko je trajao san, ali sutradan su moje tijelo, umotano u ćefin, na tabutu ponijeli do mezarja u Bosanskoj Otoci. Lijepo sam vidio iskopan kabur za mene, u koga su me spustili sinovi Muhamed i Hamza.

Mlađem sinu su pružili ruku da izađe iz groba, a dole, zajedno sa mnom, ostao je Hamza. Dodavali su mu naslone (daske), koje je jednu po jednu redao i uklapao vrh mog tijela umotanog u bijelo. Otvarao sam usta, ali nisam imao glasa da kažem sinu da sam živ i da ne stavlja tu posljednju dasku iznad moje glave. Neko čudo se dogodilo, kada se duša ponovo vratila u mene, otvorio sam oči…

Buđenje

Ležao sam na krevetu mokar kao da sam ležao u vodi. Žena je plakala zajedno sa djecom. Kazali su mi da me niko nije mogao probuditi i da su pozvali ljekara – ispričao je Sedin Mehadžić.

Da li je bio klinički mrtav? Ljekari sumnjaju.

Kako je bio vjerski čovjek,odgovor je potražio kod hodža. Jedan od njih, “koji piše zapise i vidi dalje od drugih” je kazao da ga čeka hadž (hodočašće u Mekku), a nakon toga će preseliti na onaj bolji svijet bez imalo straha kojeg sada ima. (Zaista je za života obavio hadžž)

„Jedan od uglednih ovdašnjih efendija mi je rekao: ”Sedine, da je u tom snu tvoj sin stavio onu posljednju dasku vrh glave, ne bi se probudio!”

Spaljivanje

Inače, Sedinova životna ispovijest ostavlja ljude bez daha. Preživio je četiri moždana udara, imao tumor u glavi, bubrezi su bili na izdisaju, srce je održavao u život uz pomoć bajpasa…

Prilikom kontrole na beogradskoj VMA ljekar mu je kazao:

„Čovječe, od 18 bolesti sigurno nećeš preživjeti tri!”

Sedin je sve te bolesti preživio, a umro je od tuge za ženom i djecom. Izvršio je samoubistvo spaljivanjem! (aura.ba)