ISKORISTITE STARI HLJEB: KNEDLE OD STAROG HLJEBA

 Pored sušenja starog hljeba, koji mljevenjem možemo pretvoriti u prezle (mrvice), kulinarika našeg podneblja poznaje i tzv. prženice (pohovane kriške) ili tradicionalnu i pomalo zaboravljenu poparu. Ovom prilikom donosimo recept za pripremu knedla od starog hljeba.
Knedle od starog hljeba su izuzetno hranjiv, poseban i ukusan prilog. Uz malo truda i volje, možete pripremiti odličan obrok.
Sastojci:
Oko 250 gr starog hljeba,
2 jaja,
1 dcl miljeka i 1 dcl vode,
Brašna po potrebi,
Crveni i bijeli luk, začini (sol, biber,peršun) i mrvice (po želji).
Stari hljeb isjeckati na kockice i malo prepržiti. Nakon toga prepržiti sjeckani crveni i bijeli luk.
U umućena jaja dodati kockice kruha, luk, mlijeko, vodu, začine i brašno. Količinu brašna dodajite polako, kada smjesa postane gusta, prestanite s dodavanjem. Oblikujte kuglice (najbolje ih oblikovati kašikom za sladoled). Oblikovane kuglice stavite u ključalu slanu vodu, kuhajte oko 8 minuta.
Nakon kuhanja knedle su spremne za serviranje, za ljepši izgled kuglice možete uvaljati u prepržene mrvice.
Knedle su odličan prilog gulašu i mesnim umacima. U fotogaleriji pogledajte fotografije obroka.
Dobar tek!
(A. D./aura.ba)