Iskoristite darove okeana: : Napravite pozitivne životne promjene pomoću magičnih školjki

Hiljadama godina naši preci su pronalazili snagu i nepresušne izvore pozitivne energije u raznim prirodnim pojavama koje su koristili kao zaštitne amajlije. Morske školjke se od davnina koriste za razne magijske rituale, jer se u mnogim kulturama vjeruje da su povezane sa silama moćnih morskih bogova i boginja.

Školjke spadaju među neke od najsavršenijih prirodnih kreacija a o njihovoj vrijednosti najbolje govori činjenica da su se u starim kulturama koristile kao novac, nakit, i jedinstveni ukrasi. U nekim kulturama poput stare Grčke, ukućani su na ulazna vrata stavjali zaštitne vijence od morskih školjki koji su tjerali negativnu energiju i štitili svakog ko je ulazio u kuću.

Zbog snažnog utjecaja Mjeseca na plimu i oseku, vjeruje se da su školjke ispunjene magičnom mjesečevom energijom, a one školjke koje imaju savršeni spiralni oblik predstavljaju simbol Majke prirode.

 Moć zaštitnog ukrasa

Drevni Egipćani su u školjkama često vidjeli inspiraciju za stvaranje jednistvenih umjetničkih djela i crteža, dok su Grci, Kelti i neka afrička plemena školjke koristile u raznim magijskim ritualima. Sačuvane kolekcije ukrasnih školjki su iskopane i u Pompejima, gdje se nekada nalazio hram posvećen boginji Veneri, koja je prikazana kako pluta na ogromnoj školjci u okeanu koji je njeno rodno mjesto.

Prema grčkoj mitologiji, Amazonke su bile pripadnice naroda žena-ratnika koje su školjke koristile za izradu oružja. Na njihovim grobnim mjestima su pronađeni i molitveni oltari napravljeni od svjetlucavih morskih školjki i kamenja.

Rituali pomoću školjki pomagali su starim narodima da pronađu ljubav, podstaknu plodnost, ali i naprave moćne zaštitne amajlije kako bi se odbranili od demona i zlih magijskih napada. Često su i vještice nosile školjke oko vrata kako bi se zaštitile od zlonamjernih i zavidnih kolegica.

S obzirom da školjke predstavljaju simbol okeana i element vode, tokom određenih rituala mogu da zamjene vodu, ali samo ukoliko su ispunjene mjesečevom energijom. Prema ezoterijskom vjerovanju, školjke podstiču inspiraciju, zbog čega se od njih prave talisamni tako da se na njima nacrtaju određeni simboli. Takve amajlije je prije nošenja potrebno nekoliko sati ostaviti na suncu kako bi se ispunile njegovom energijom.

 Simboličko značenje spirale

Školjke su najpoznatije po svom spiralnom obliku. Spirala je najstariji poznati simbol koji je ikada korišten i predstavlja životni rast i razvoj. Pojavljuje se još kao simbol plodnosti, jer simboliše božansku i životnu energiju, a ukoliko se koristi kao lična amajlija pomaže u prevladavanju teških životnih trenutaka i lakšem prihvatanju stvari koje ne možemo promijeniti.

Koliko je obilk spirale u savršenom skladu sa prirodom, dovoljno govori činjenica da ih možemo naći skoro svuda oko nas; puževa kućica, morske školjke, rogovi nekih životinja, čak i vrtlog tornada ili spiralni krugovi koji nastaju kada bacimo kamenčić u vodu.

U nekim drugim drevnim narodima poput Kelta, spirala spada u red simbola koji se dovode u direktnu vezu za Bogom, beskonačnošću i ponavljanjem životnog ciklusa. Sam pogled na spiralu koja se otvara u smjeru kazaljke na satu predstavlja proces rađanja, konstantno kretanje i čovjekovu urođenu težnju da dođe u dodir sa kosmičkim silama koje bi mu omogućile jedno „više znanje“.

Izliječite dušu i dom okeanskim amajlijama

Kauri školjka: U feng šui simbolici kauri ili prazna školjka smatra se simbolom dobre sreće na putovanjima, i obično se drži na stočiću od palisandera. Može da se koristi i kao amajlija za one koji rade u preduzećima, a ukoliko želite u dom privući dodatne novčane prilive, postavite malo veću školjku u južni ugao dnevne sobe.

Mjesečeva školjka:  Predstavlja pozitivnu životnu promjenu, donosi mir, hramoniju i jača samopouzdanje. Napravite amajliju od ove školjke ukoliko već duže vrijeme patite od depresije ili vas muče negativne misli i duševni nemir.

Školjke „masline“: Najčešće se koriste u iscjeljiteljskim ritualima jer se vjeruje da upijaju bolest i ispunjavaju bolesnika pozitivnom energijom.

Pješčani dolar: Privlači novac i blagostanje u dom, donosi životnu sreću i otvara nove vidike, život, i uzbudljive avanture.

Školjke puževi: Amajlija od ove školjke se nosi kada ste prošli kroz težak životni period i potrebna vam je snaga da prebrodite krizu.

(aura.ba)