Iskorištene vrećice čaja nemojte bacati – zasadite ih!

O ljekovitosti čajnih napitaka već smo čuli ali zanimljivo je kako iskorištene vrećice čaja mogu odlično poslužiti u potpuno neočekivanim situacijama u domaćinstvu, posebno ukoliko ispred kuće imate baštu sa cvijećem.

  1. Vrećice se razgrađuju u zemlji: Jeste li znali da se većina kesica od čaja pravi od materijala dobijenog iz listova banane? Zahvaljujući ovom prirodnom materijalu, kesice će se u zemlji razgraditi za samo 6 mjeseci.

2. Nutrijenti iz vrećice hrane zemlju: Ostaci čaja u vrećici sadrže taninsku kiselinu i druge hranjive tvari koje đubre tlo. Dok se vrećice razgrađuju, one hrane zemlju koja stvara savršene uslove za rast cvijeća i biljaka.

3. Vrećice čaja tjeraju štetočine iz vrta: Iskorištene kesice čaja (kao i zrna kafe) će glodare i druge štetočine držati podalje od vašeg vrta jer ne podnose njihov miris.

4. Vrt iz kesice čaja: Vjerovali ili ne, možete uzgojiti vlastiti vrt iz obične kesice čaja koju ćete zamotati u vlažnu krpu i posaditi u plastičnu posudu sa zemljom.

5. Siguran izvor vode: Vrećice čaja zakopajte blizu korijena vaših biljaka kako bi imale dodatni izvor vlage za vrijeme sušnih perioda i ostale zdrave.

(gardeningtips.diyeverywhere.com)