Ishrana u duginim bojama – RECEPT ZA DUGOVJEČNOST

Jelovnik koji sadrži namirnice u bojama sunčevog spektra pokazao se kao veoma djelotvoran ne samo za skidanje kilograma nego i za jačanje imuniteta

PLAVO – za dobru cirkulaciju

Takozvane “plave namirnice” sadrže bioflavonide, materije koje poboljšavaju cirkulaciju i jačaju zidove vena. Prirodni su laksativ pa zbog toga djeluju tonizirajuće i oslobađaju organizam od otrova. Osim toga, sadrže kalijum i natrijum (potrebni za regulaciju krvnog pritiska) koje organizam prekomjernim znojenjem ljeti gubi.

  • U plave namirnice spadaju grožđe, borovnica, šljiva i patlidžan – bogate su kalijumom, poboljšavaju cirkulaciju i pomažu normalizaciju krvnog pritiska.

ŽUTO – protiv infekcija

Ove namirnice sadrže pigmente ksantofil i beta-karoten koji pomažu u prevenciji starenja, održavaju preplanulost kože i čine je elastičnijom. Bogate su vitaminom C koji jača imunološki sistem i pomaže u borbi protiv infekcija.

  • U žute namirnice ubrajaju se breskve, paprike, jaja, krompir i hljeb. Žute boje je i žumance jajeta, bogato je gvožđem, beta-karotenom, dok je bjelance izvor esencijalnih aminokiselina i vitamina B grupe.

ZELENO – preventiva protiv kancera

Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje zelenih namirnica više puta u toku dana dvostruko smanjuje pojavu tumora na jednjaku, želucu, gušterači, bubrezima i jetri.

  • Zelene namirnice su: špinat, brokule, kupus, kelj, grašak, boranija, šparogla, jabuke i kruške – sadrže tanin, kao i hlorofil koji pomaže zarastanje rana, zatim magnezijum, željezo, hrom, kalijum mangan – elemente neophodne za pravilan fiziološki razvoj ćelija i za održavanje hormonske ravnoteže. Te namirnice su i dobar izvor prehrambenih vlakana koja pomažu u čišćenju organizma.

NARANDŽASTO – zaštita od sunca

Sve namirnice koje sadrže ovu boju bogate su beta-karotenom koji se u jetri pretvara u vitamin A.

  • Narandžaste namirnice su: šargarepa, dinja, tikva, kajsija, narandža i losos, riba bogata aminokiselinama, mineralima i omega 3 masnim kiselinama koji djeluju antibakterijski i antialergijski.

BRAON BOJA – pospješuje varenje

Ove namirnice bogate su vitaminom B i vlaknima koje pomažu varenje, održavaju tonus crijeva, čiste ih i na taj način smanjuju rizik pojave tumora.

  • Braon namirnice su: crni hljeb, braon riža, grah, gljive i smokve koje su dobar izvor kalijuma, dok suho i koštunjavo voće sadrži vitamin E, poznat kao “čuvar mladosti”. Ove namirnice bogate su i cinkom koji je važan za očuvanje imunološkog i reproduktivnog sistema.

CRVENO – čuvar krvotoka

Crvene namirnice bogate su likopenom “zaduženim” za lijepu kožu, ali važnim i u prevenciji tumora urološko-genitalnog sistema.

  • Uživajte u paradajzu i lubenici, popijte po jednu čašu crnog vina jer sadrži flavonide i resveratrol, materije koje štite krvne sudove i sprječavaju pojavu arteroskleroze. Preporučuje se i konzumiranje crvenog mesa jer je ono bogato željezom i vitaminom B12 neophodnim za stvaranje cvenih krvnih zrnaca.

BIJELO – za čvrste kosti

Ove namirnice bogate su mineralima kalcijuma i fosfora, važnim za održavanje koštanog sistema, ali i kao preventiva u slučaju osteoporoze.

  • Pored mliječnih proizvoda, među lidere bijelih namirnica ubraja se i bijeli luk koji smanjuje nivo loših i povećava nivo dobrih masnoća u krvi. Tako utječe na protočnost arterija, sprječava stvaranje masnih naslaga u njima i reguliše krvni pritisak.

(aura.ba)