Ishrana prema krvnoj grupi: Ljudi sa krvnom grupom “A” bi trebali smanjiti količinu mesa, AB trebale bi ograničiti žitarice, “nultoj” prijaju morski plodovi

Kada bismo znali koliko je važno hranu usklađivati prema svojoj krvnoj grupi uvidjeli bismo pozitivne promjene u svom organizmu; kako mentalno-emotivne tako i fizičke promjene. Ovakav način ishrane naučnici su ispitali na više od 10.000 osoba sa medicinski potvrđenim rezultatima. Dokazano je i utvrđeno da krvna grupa određuje većinu našeg zdravlja. Utječe na probavu, metabolizam, stres, mentalno i emotivno stanje i snagu našeg imuniteta. Uz pomoć ishrane prema krvnim grupama može se živjeti kvalitetnije i zdravije


Poznato je da krvna grupa utiče na to kakav bi način ishrane trebalo da vodite. Jedan od pokretača ideje o ishrani prema krvnoj grupi je Peter D’Adamo koji je i kreator dijete prema krvnoj grupi.

Doktor Peter D’Adamo je i pisac knjige koja je prodata u više od sedam miliona kopija!

Iako brojni stručnjaci negiraju povezanosti krvne grupe, režima ishrane i tjelesnog stanja, broj prodatih primjeraka ove knjige koja to propagira govori za sebe!

KRVNA GRUPA A – stop svim vrstama mesa!

Prije 20 hiljada godina kada je počela da se razvija agrikultura, kada je čovjek spoznao i druge oblike hrane osim mesa, i krvna grupa je doživjela ogmorni preobražaj. Konačno se pojavila hrana koja osobama sa A krvnom grupom i te kako prija.

Ako imate ovu krvnu grupu zapravo vam najviše prija vegetarijanska ishrana. Preporučene namirnice su: žitarice od punog zrna, povrće, bobičasto voće, avokado, nektarine, smokve i jabuke. Dozvoljeni proteini su soja i orašasti plodovi (bademi, lješnici, orasi…)

Namirnice koje treba da svedete na minimum su: svaka vrsta mesa, pasulj i mliječni proizvodna. Ovo ne znači da treba u potpunosti da izbacite pomenute namirnice, ali one ne bi trebalo da čine osnovu vaše ishrane.

KRVNA GRUPA B – izbjegavajte piletinu i kukuruz!

Osobe sa ovom krvnom grupom su poznate kao “nomadi” jer imaju osobinu da se jako lako prilagode ishrani baziranoj na mliječnim proizvodima, a generalno imaju najsvestraniji digestivni sistem od svih krvnih grupa. Prvi put se B krvna grupa pojavila prije 10 hiljada godina.

Preporučene namirnice su: zeleno povrće, voće, žitarice, ćuretina, crveno meso, riba.

Namirnice koje treba da svedete na minimum su: sjemenje, kikiriki, piletina, sočivo i kukuruz. Potrudite se i da izbjegavate heljdu.

KRVNA GRUPA AB: Forsirajte ribu i ćuretinu

Ova krvna grupa zapravo oscilira između prethodne dvije i čini njihovu mješavinu. Ovo je i najmlađa krvna grupa koja se pojavila tek prije 1000 godina.

Preporučene namirnice su: tofu, ćuretina, morski plodovi i riba. Uz to i povrće, mahunarke, lubenica, smokve, jabuke i banane, ali i mahunarke su dobar izbor.

Namirnice koje treba da svedete na minimum su: kukuruz, crveno meso (jer izaziva gorušicu), heljda. Budite pažljivi i sa konzumiranjem velikih količina alkohola i kofeina.

KRVNA GRUPA 0 – bježite od mahunarki i jaja!

Ovo je najstarija krvna grupa nastala prije 30.000. Zahtijeva ishranu bogatu proteinima više nego ijedna druga krvna grupa. Osobe sa nultom krvnom grupom su imale nadimak “lovci”. Ovo su u prošlosti bili lovci koji su se borili za položaj na zemlji, opstajali su u divljim uuslovima života. Definirani su kao dobre vođe, iskreni i odlučni, osobe koje žive stabilno u sadašnjosti.

Stres kod njih ne izaziva povučenost već agresiju i bijes. Stoga moraju uložiti velik trud da bi pronašli tehniku savladavanja problema i vlastite ljutnje.

Preporučene namirnice: morski plodovi, crveno meso, živina (piletina/ćuretina), kao i sve ostale namirnice bogate proteinima. Kada je povrće u pitanju preporučuje se: špinat, kelj, brokoli i morske alge.

Namirnice koje treba da svedete na minimum su: mahunarke, mliječni proizvodi i jaja, kao i žitarice.