Iscjeljujuća moć prirode: Uzemljite se!

Posljednjih nekoliko godina sve je popularniji koncept “groundinga” ili „uzemljenja“, pogotovo u zemljama i regijama gdje je posebno naglašen urbanizam i brzi ritam života. Grounding počiva na principima izvorne ljekovitosti prirode same po sebi, znatnom utjecaju okoliša na naše tijelo i psihu, te važnosti interakcije između čovjeka i prirode.

Čovječanstvo je već odavno velikim koracima zakoračilo u tehnološko doba. Mnogo je toga što je tehnologija poboljšala i usavršila u našem životu. Međutim, čovjekov pristup tehnologiji ima svoje negativne posljedice. Sve veća odvojenost od prirode, zbog modernog načina života, dovodi do raznih tjelesnih i psihičkih poremećaja.

Srećom, priroda je uvijek nadohvat ruke te pruža najbolji melem za gotovo sve boljke. Zemlja, kao živi organizam, ima potencijal prirodnog liječenja svih živih bića jer smo svi dio te iste prirode i istog sistema. Da stvar bude bolja, terapija prirodom jednostavna je i u potpunosti besplatna. Dovoljno je samo prepustiti se – neka prirodna energija radi svoje.

Sindrom pomanjkanja prirode

Danas istraživači primjećuju sve veći broj pojedinaca koji, ako se samo nakratko odmaknu od tehnologije kojom se koriste, počinju osjećati nemir i nelagodu, čak i anksioznost. Zavisnost od i o tehnologiji je sve raširenija, pogotovo među mlađom populacijom. Takve osobe teško se odvajaju od svojih računara i pametnih telefona, pa im se odlazak u prirodu ili pak kratki boravak na otvorenom čini izazovom.

Kod pojedinaca ovisnih o tehnologiji primijećeni su razni tjelesni i zdravstveni simptomi te indikatori koji ukazuju na sve rašireniji „simptom nedovoljnog dodira s prirodom“ ili „sindrom pomanjkanja prirode.“ Ovaj sindrom fiziološki se ogleda u nedostatku vitamina D, pretilosti, depresiji, osamljenosti i anksioznosti.

Neki naučnici skovali su izraz „masovna generacijska amnezija izazvana urbanizacijom i digitalizacijom“,  kojim se opisuje nova, zasad još suptilna, ali potencijalno opasna epidemija. Druženje, učenje, zabava, kupovanje i ostale svakodnevne obaveze postaju online radnje, koje zahtijevaju mnogo vremena provedenog pred ekranima.

Novije generacije, praktično odgajane na tipkama i monitorima, doživljavaju prirodu i okolinu kao strani, nepoznati i nesigurni prostor, dok je sva sigurnost smještena unutar virtualnih okvira.

Uzevši u obzir ovaj rapidno rastući fenomen širom svijeta, mnogi naučnici pokušavaju naći praktična rješenja kako bi prirodu i okoliš ponovno vratili u život zajednice. Tako su, na primjer, sve popularnije rehabilitacije u prirodi, zeleni punktovi u gradovima s pripadajućim vrtovima, parkovi s aktivnim sadržajima, zelena infrastruktura te sve veća integriranost biljaka i flore u stambene i poslovne prostore.

Ljekoviti potencijal prirode

Srećom, priroda je uvijek negdje u blizini, i samo mala promjena svakodnevnih navika može znatno poboljšati kvalitet života. Kao suština našeg postojanja – uza sve svoje ljepote i čuda, ona je izvor zdravlja i životne ravnoteže.

Posljednjih nekoliko godina sve je popularniji koncept “groundinga” ili „uzemljenja“, pogotovo u zemljama i regijama gdje je posebno naglašen urbanizam i brzi ritam života. Grounding počiva na principima izvorne ljekovitosti prirode same po sebi, znatnom utjecaju okoliša na naše tijelo i psihu, te važnosti interakcije između čovjeka i prirode.

Rehabilitacija u prirodi zasniva se na boravku u prirodi, aktivnoj interakciji s njom te vježbama kojima se čovjek direktno spaja s ljekovitim djelovanjem prirode. Ova praksa izlječenja dosad se provodila na ciljanim grupama kao što su veterani rata, koji boluju od posttraumatskog stresa, i rezultati su i više nego obećavajući.

Prve naučne studije o uzemljenju pojavile su se sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka. Ispitivani su oporavci hroničnih pacijenata pod utjecajem prirode. Naučnici su došli do zaključka da su se pacijenti, koji su ili boravili u vrtovima ili su bili smješteni u bolnici tik do prozora, s pogledom na prirodu, znatno kraće oporavljali te su imali manji postotak poslijeoperativnih komplikacija.

Nakon toga veliki broj istraživanja je potvrdio da čak samo nekoliko minuta boravka u prirodi, koji uključuje posmatranje cvijeća, drveća, rijeke ili potoka, znatno poboljšava naše zdravlje. Najveća poboljšanja postižu se u stabilizaciji krvnog tlaka te smirenju napetosti mišića, krvožilnog sistema i aktivnosti mozga.

Ako se tokom boravka u prirodi osoba izuje i bosim nogama hoda po zemlji, njeno je tijelo u neposrednoj vezi sa Zemljom. Takva terapija ne samo da podiže raspoloženje i osjećaj ugodnosti nego ima potencijal da liječi i uspostavlja narušenu ravnotežu svih tjelesnih sistema.

Osnove uzemljenja

Uzemljenje možete provesti tako da povežete bilo koji dio tijela sa zemljom, međutim istraživanja pokazuju kako je jedno područje na tijelu kao stvoreno upravo za tu svrhu. To su tabani. Stoga se preporučuje bosonogo hodanje, a najbolja lokacija je plaža – jer je slana voda odličan vodič Zemljinog elektriciteta. Ako nema plaže u blizini, dobro će poslužiti i bilo koja travnata površina ili zemljano tlo.

Iako je i kratkotrajno uzemljenje dobro, istraživanje je pokazalo da je potrebno oko 80 minuta da slobodni elektroni iz Zemlje dospiju u vaš organizam. Zato bi bilo idealno prakticirati uzemljenje svaki dan od 80 do 120 minuta.

Kada bosim nogama dođete u dodir s tlom, apsorbirate velike količine negativnih elektrona, što je dovoljno da održite tijelo na istom negativnom naboju električnog potencijala kao i Zemlja. Sam čin uzemljenja poboljšava ravnotežu simpatičkog i parasimpatičkog nervnog sistema. Neka mjerenja potvrđuju da Zemljini negativni elektroni spadaju među najmoćnije antioksidanse poznate čovjeku.

VAŽAN SAVJET: Beton, asfalt, plastika, guma i drvene podloge ne provode dovoljno i kvalitetno Zemljin naboj.

Tjelesna elektrana u punom naponu

Princip liječenja uzemljenjem je jednostavan: ljudski organizam je u suštini veoma sofisticirana, mala elektrana energije. Bioelektrični impulsi od iznimne su važnosti kako bi tijelo funkcioniralo kao sistem u cjelini, povezujući međusobno sva tkiva, organe, ćelije i sve bitne tjelesne komponente.

S obzirom da su elektroni iz zemlje negativno nabijeni, a slobodni radikali u tijelu pozitivno nabijeni, svi radikali koji se kreću u ljudskom tkivu električno se neutraliziraju ili uklanjaju pomoću ovih slobodnih elektrona. Uzemljenje uravnotežuje tijelo kao cjelinu, ali posebno podržava organske sistema, tkiva i ćelijske funkcije cijelog tijela.

Kada je vaša koža u neposrednom i bliskom kontaktu sa zemljom, stvara se duhovna i emotivna veza, popraćena cijelim nizom dobrih učinaka za organizam. Danas su te implikacije mjerljive i dokazane, navode stručnjaci i dodaju da neposredan kontakt s prirodom može znatno djelovati na poboljšanje raznih fizioloških i psihičkih stanja.

Potrebna je samo želja kako biste dio svoga vremena počeli provoditi u bliskom dodiru s drvećem, cvijećem, obližnjom rijekom i slušajući ptičji pjev. Takav bliski kontakt s prirodom poboljšat će vaše psihičko i fizičko zdravlje. Ako se odlučite na ovaj korak, dovoljno je samo da izujete cipele i pustite da vas priroda liječi.

Kako prirodu integrirati kao svakodnevnu terapiju

Osim uobičajenih šetnji i izleta u prirodu ili park, stručnjaci daju nekoliko praktičnih savjeta kako prirodu integrirati u užurbani današnji život. Preporučuje se:

obogaćivanje unutrašnjih stambenih i radnih prostora biljkama, kako privatnih tako i radnih

izbor prostorija s pogledom na prirodu

dodavanje slika s motivima prirode u vaše prostorije

kombinovanje tjelovježbe s odlaskom u prirodu (trčanje u prirodi), bosonogo vježbanje u prirodi

konzumiranje prirodno uzgojene hrane i uzgajanje vlastite hrane u vrtu

meditacija, čitanje i odmor u prirodi

Pozitivni efekti

Uzemljenje se pokazalo posebno djelotvornim kod:

problema sa spavanjem

manjka energije

ukočenosti i bolova u mišićima

kroničnih bolova

poremećaja hormonalnog sistema

stresa i napetosti

bolesti nervnog sistema

upala

bolesti srca i krvožilnog sistema

regeneracije tkiva i zarastanja rana

smanjenja viskoznosti krvi

(aura.ba)