ISCELITELJSKA MOĆ “STARCA KAMENA” IZ VITEZA: KAKO “STARAC” LIJEČI LJUDE I ŽIVOTINJE

S pravom se može kazati da je “Starac kamen” najstariji sakralni spomenik kulture toga vremena u viteškom području, ako ne i i u cijeloj BiH.

“Starac kamen” iz Viteza (arhiva “aura.ba”)

Premalo je domaćih dokumenata koji daju bar mrvicu podataka o viteškom “Starcu kamenu”. U narodu postoji mit da ovaj starac nijemo leži pored krivudavog puta sjeverozapadno od sela Osoja i Gačica duže od hiljadu godina. Lako se da zaključiti da se ne radi o sarkofagu, nego o sakralnom objektu koji je nekad služio za vjerske obrede.

U knjizi Povijest Bosne i Hercegovine povjesničari tvrde da su se u desetom stoljeću na ovim prostorima pojavili bogumili, koji se u slavenskim izvorima još nazivaju babuni. Franjo Rački ih je poistovijetio s patarenima i tvrdio da su bili začetnici bosanskog patarenstva.

                                   Sedlasti oblik

Prema istraživanjima Račkog, ti bogumili su dualisti. Vjerovali su da je duh i nevidljivi duhovni svijet stvorio Bog, a materijalni, tjelesni da je djelo Vraga ili Satanijela, koji je predstavnik zla, te da je sve što se zbivalo u starozavjetno doba djelo vražje i da su zato Mojsije i proroci prokleti.

Crkvu nisu imali, nego su molitvu i vjerske obrede obavljali sastajući se u privatnim kućama ili na samotnjačkim mjestima. Bogumili su nestali sa ovih prostora dolaskom franjevaca u 13. stoljeću u BiH.

Starac kamen je sedlastog oblika, i kad čovjek sjedne u njegovo sedlo okrenut je tačno prema istoku. Oko kamena je majstorski uklesan “stopien” gdje su stajali općinari koji su na vjernika polagali ruke. Na Starcu kamenu nema vjerskih simbola, a ne primjećuju se ni neki drugi uklesani znakovi.

Poslije odlaska bogumila ovdašnji narod uvijek se sa strahopoštovanjem odnosio prema “Starcu kamenu”. Čak su vjerovali u njegovu moć izlječenja pa bi, kad se razboli, tu dovodili stoku i pričaju da je svaki put bilo pomoći. Naročito za vrijeme vršidbe kad konju stane voda, dovodili bi ga tu, obišli sa njim okolo “Starca kamena” tri puta i svaki bi put ozdravio.

  Državno rješenje

Da je okolo „starca“ uvijek život bujao, govori i živo vrelo (vrilo, vepar) u neposrednoj blizini, koje se uvrštava u najbolju pitku vodu. Što je zima jača, to je na njemu voda toplija, a što su ljetne vrućine veće, voda je sve hladnija. Prije, kad nije bilo vodovoda, gdje je bila dobra voda tu je bio život i naselje. Mnogo godina je s desne strane vrila stajalo pralo na kojem su žene iz sela prale rublje.

Da je “Starac kamen” objekt za ovaj kraj istorijski značajan, kazuje i podatak da su ga jugoslavenski istoričari, kad se u Vitezu pedesetih godina prošlog vijeka počela izgrađivati vojna industrija, zaštitili državnim rješenjem br. 980/ 51. (aura.ba)