Iridologija – “Pogledaj mu oči i znat ćes kakvog je zdravlja!

“Pogledaj mu oči i znat ćes kakvog je zdravlja!…” Ova mudra misao zabilježena je na jednoj glinenoj pločici otkrivenoj u Mezopotamiji, na arheološkom lokalitetu legendarnog grada Ninive, i pretpostavlja se da je pripadala nekoj zbirci drevnih medicinskih znanja ispisanih klinastim pismom.

Iridologija se ne smatra terapijom, ali je zato skoro pa idealno dijagnostičko sredstvo koje pokazuje stanje živčanih, hemijskih, organskih i strukturalnih kriterija i koristi se još od davnina. Ustanovljeno je da se proučavanjem šarenice oka može vidjeti čak 28000 živčanih završetaka od kojih su svi povezani s mozgom i otkriti stanje organizma.

 

VJERUJE SE DA IRIDOLOGIJA MOŽE POMAĆI U IZLIJEČENJU glavobolje, apscesa, ćelavosti, gnojnih čireva, promrzina, herpesa, premasne kože, psorijaze, arterioskleroze, zadržavanja tekućine u organizmu, probavnih smetnji, preosjetljivih crijeva, fibroida, impotencije, neplodnosti, problema s menstrualnim ciklusom, trudnoće, nesvjestica

Ne postoje pouzdani dokazi, ali se vjeruje da su Sumerci, pripadnici najstarije kulture iz međurječja Eufrata i Tigrisa, još prije više od 6000 godina imali prilično razvijenu medicinsku znanost. To vrijedno naslijeđe preuzeli su Babilonci i Kaldejci, koji su najvrjednije recepture, dijagnostiku i terapije bilježili na glinenim pločicama, koje su čuvali u “kućama zdravlja”. Tako su iz tog vremena ostali detaljni opisi šarenica oka, zajedno s objašnjenjem o njihovom odnosu s ostalim organima i dijelovima tijela.

Nepogrješiva dijagnostika Iridologija, dakle, ima duboke korijene i zasigurno je bila popularna i u Kini, Indiji, Egiptu…. Neki kasniji zapisi pokazuju da su se Hipokrat (460 – oko 377 pr.n.e.), Avicena (979-1037), Filostrat, te pojedini medicinski fakulteli bavili proučavanjem i ove terapije. Ipak, kao i mnoga znanja, i iridologija je s vremenom pala u zaborav, ali je u 17. stoljeću ponovo postala popularnom. To može zahvaliti dvojici liječnika – Philippusu Meyensu i Ignatziu von Peczelyju. Prvi je u Drezdenu 1670. godine objavio knjigu “Chiromatica Medica” u kojoj je detaljno opisao refleksne reakcije šarenice oka, a drugi je napravio jednu od najpouzdanijih evropskih tabela za tumačenje izgleda šarenice oka.

Priča kaže da je Ignatz kao 11-godišnji dječak lovio sovu i slučajno joj polomio nogu. Potom joj je na šarenici primijetio crni ožiljak. Sovu je njegovao do ozdravljenja, no ona je pripitomljena zauvijek ostala s njim. Tada je u njenom oku ugledao bijelu iskrivljenu crtu. Von Peczely je postao liječnik, no nikad nije zaboravio događaj sa sovom i promjenu u njezinoj šarenici. Tijekom liječnicke karijere napravio je jednu od najpouzdanijih evropskih tablica za tumačenje šarenice, koja se i dan-danas ponegdje koristi prilikom dijagnosticiranja bolesti. Ipak, danas najprihvaćenija karta je ona koju je načinio američki iridolog dr. Jensenu.

Budući da su oči ogledalo duše, iskusni iridolog u njima može prepoznati

normalno i abnormalno stanje organizma. Unutar irisa nalazi se hiljade tananih vlakana koja primaju poruke od svakog nerva u ljudskom tijelu, putem veze s optičkim živcem, optičkim halamusom i kičmenim stupom. Unutar oka također se nalaze mikroskopska vlakna i sićušne krvne žile. Svi oni simultano registruju promjene tkiva s refleksno vezanim organima tijela. Ispitivanjima promjene boje, oznaka, tkanja i prema drugim manifestacijama možemo ustanoviti zdravstveno stanje cjelokupnog organizma!

Kao otvorena knjiga “Iridologija” ne vidi simptome, ona vidi stanje tkiva, često mnogo prije nego što se simptomi i pojave. Iridologija ne vodi izravno brigu o bolesti, umjesto toga vodi računa o ljudskom biću “na drugom kraju bolesti”, i bolest nestaje. Tijelo je sluga uma i nema urođenu inteligenciju. Hranimo li ga lošom hranom, zagađenom vodom i tabletama, prilagodit će se kako bude znalo. Budemo li mu davali cigarete i punili pluća zatrovanim zrakom, također će se prilagoditi. Čovjek će se prilagoditi i velikom stresu, negativnom odnosu prema drugima…

No, ponekad taj proces prilagođavanja stvara karcinom, bolesti srca, hipoglikemiju ili neugodne čireve. Moramo znati da harmonija stvara, a haos razara. Tijelo treba voditi, a da bismo znali je li taj put ispravan, potrebna je analiza koja će nam kazati unaprijed – prije simptoma – je li ili nije dobar odgovarajući znanstveni program i režim prehrane. Upravo takvu analizu pruža nam iridologija!

 

Šarenica oka se dijeli na 12 sati i sedam krugova koji polaze iz središta (zjenice) i idu do vanjskih rubova. Krugovi se sastoje od sedam koncentričnih krugova koji se pravilno šire od zjenice. Šarenica desnoga oka signalizira o zdravstvenom stanju desne strane tijela, a šarenica lijevoga oka o lijevoj, dok se “parni” organi mogu naći u jednoj ili drugoj šarenici. Iznimka je srce koje se po pravilu pojavljuje u obje šarenice. Ti krugovi vidljivi su samo kad postoji neka anomalija u organima na koje se odnose, polazeći od broja jedan (krug najbliži zjenici) do broja sedam. Ti se krugovi odnose na srce, crijeva, bubrege, pluća, mozak i kožu.

Poziv za uzbunu

Anomalije u nekim slučajevima izgledaju kao mrlje, a ponekad kao kratki “štapići” ili razni nepravilni oblici. Kao znak bolesti može poslužiti i promjena boje šarenice na određenome mjestu. Drugi znaci, koje ne treba uspoređivati s krugovima, su tzv. srčani prstenovi koji ukazuju na neku srčanu bolest samu ili udruženu s drugim poremećajima.

Znak koji predstavlja prvi poziv na uzbunu jest jedna ili više crvenih tačaka na svijetloj podlozi, koja ima neki geometrijski oblik (trokut, kvadrat, romb, itd.) – to je znak tumora. Znak se obično pojavljuje nekoliko mjeseci prije bolesti. Zjenica može biti proširena (psihički poremećaji) ili pak sužena (problemi kičme, meningitis) ili nejednaka (neurastenija, paraliza). Zjenica koja je okomita – ovalna, upozorava na sklonost apopleksiji (nagli prestanak rada nekog vitalnog organa), a ako je vodoravna – ovalna, riječ je o bolestima očne jabučice, hipofize, štitne žlijezde. Ako je izvan centra, upozorava nas o plućnim ili želucanim bolestima.

Za potpunu analizu šarenice, iridologu ne treba mnogo, najviše sat vremena. Pregledajući je pod svjetlom, povećalom ili aparatom za pregled oka, najprije će zabilježiti pojedinosti koje se vide u šarenici. Na taj način će otkriti genetske slabosti i genetsku snagu, iritirane zone, kao i odnose između različitih tjelesnih sistema – od probavnog i hormonalnog do živčanog. Znanstvenici se pri dijagnosticiranju služe posebnim kartama koje su podijeljene i u 100 segmenata. Metoda je napredovala tako da se umjesto povećala danas koriste kamere, a analiza se obavlja uz pomoć računala.

Prednosti

Treba naglasiti da se ova tehnika bolje koristi za preventivu bolesti, odnosno, njome se određuje zdravstveni status pojedinog organa. Iridolozi su u stanju odrediti ravnotežu organizma i definirati akutne, te još preciznije hronične bolesti. Metoda je neinvazivna, a prilikom pregleda se mogu dijagnosticirati praktički svi organi.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!