Iridodijagnostika: U OČI ME GLEDAJ, DA TI KAŽEM KAKVO TI JE ZDRAVLJE!

Dužica, osim što oku daje boju i ljepotu, može da otkrije i da li se u tijelu skriva neki zdravstveni problem. Ovo se, naravno, ne može vidjeti na prvi pogled, ali pod oftalmološkom lampom, koja osvjetljava dužicu i uvećava je 30 puta, zdravlje može da se sagleda kao na dlanu.

U određenom polju dužice može da se vidi stanje bubrega, pluća, mozga, srca, kičme. A tačnu dijagnozu iz svakog oka može da isčita iridodijagnostičar.

Medicinski stručnjaci kažu da proučavanjem dužice može da se vidi čak 28.000 nervnih završetaka koji su povezani sa mozgom i otkrivaju opšte stanje organizma. Unutar dužice nalazi se i hiljade tananih vlakana koja primaju poruke od svakog nerva u ljudskom telu, mikroskopska vlakna i sićušni krvni sudovi koji registruju promjene tkiva unutar organizma.

Znak na oku obično se pojavljuje nekoliko mjeseci prije prvih simptoma bolesti, a iridodijagnostika može da ukaže na promene koje mogu da se ispolje tek za dvije ili tri godine. Zbog toga je ovo prije svega preventivna metoda koja može na vrijeme da preduhitri bolest.

“Pregled nije neprijatan, niti bolan, ne traje dugo, oko 45 minuta i ne zahteva neke posebne pripreme. Može da se radi djeci uzrasta četiri godine, kada se dužica konačno formira. Gornja granica je 70 godina, kada se na krvnim sudovima oka, zbog ateroskleroze, javljaju promjene.

ZNACI
Zenica može da bude proširena, što ukazuje na neki psihički poremećaj, sužena, što ukazuje na probleme sa kičmom ili na pojavu meningitisa, a ako su nejednake, upozoravaju na neurasteniju ili paralizu. Zenica vertikalno ovalnog oblika upozorava na sklonost apopleksiji (nagli prestanak rada nekog vitalnog organa), a horizontalno ovalni oblik signalizuje bolesti očne jabučice, hipofize ili štitaste žlijezde. Ako je zenica izvan centra, upozorava na plućne ili želudačne bolesti.

Dužica se dijeli na 12 polja, kao sati na časovniku i sedam koncentričnih krugova čije je središte zenica. Ovi krugovi vidljivi su kada postoji anomalija ili oboljenje čiji zapis kriju – srce, crijeva, bubrezi, pluća, mozak, koža. Šarenica desnog oka otkriva kakvo je zdravlje desne polovine tijela, a u drugoj dužici su informacije o lijevoj. Parni organi (bubrezi, plućna krila, uši, jajnici, testisi) mogu da se vide u obje šarenice. Izuzetak je srce koje, iako nije paran organ, može da se uoči u obje dužice. Jedna ili više crvenih tačkica geometrijskog oblika u dužici (trougao, kvadrat, romb) na svijetloj podlozi ukazuju na tumore.

SAVJET
Po završetku pregleda terapeut daje savjete kako primjenom prirodnih preparata može da se preduhitri bolest. Recepte iz bašte diktira pacijentima “u pero” uz napomenu kako pravilno da ih pripreme, kada preparat da uzimaju i koliko dugo. Svi sastojci mogu da se kupe na zelenoj pijaci ili u apotekama. Recimo, za bolju cirkulaciju krvnih sudova može da pomogne napitak koji se priprema od 36 čehni bijelog belog luka, tri limuna i vode.

“Iridodijagnostika je prije svega preventivna metoda koju treba uraditi kako bi ljudi bili sigurni kakvog su zdravlja i šta ih čeka. Ovo nije svemoguća metoda, i postoje neke bolesti koje sa 100 procentnom sigurnošću ne može da prepozna. Recimo, da li j riječ o pijesku ili kamenu u bubregu, ili nekim preprekama koje ometaju rad srca ili dijafragme. Ipak, može da uoči da se na tom mjestu nešto dešava.

PROŠLOST
Savremena iridodijagnostika datira od prije 120 godina. Ištvan Pecelj, Mađar, ugledao je sovu sa slomljenom nogom, a zatim se zagledao u njene krupne, svijetle oči. Preko oba oka vidio je jasnu liniju. Kada je završio medicinu i potao ljekar u Austriji sjetio se tog događaja i doveo u vezu zdravtsveno stanje sa promjenama u dužici.

error: Content is protected !!