Ipak, nam se ne pričinjava: ZAŠTO IMAMO OSJEĆAJ DA NAS NEKO POSMATRA?

Vjerovatno ste nekad imali osjećaj da vam neko stoji iza leđa i bulji u vas, iako nikoga nije bilo tu. Niste jedini.

Ovo je zajedničko iskustvo mnogima, a postoje i studije koje otkrivaju razloge zašto se ponekad tako osjećamo. Evo šta se u stvari dešava kada imamo taj osjećaj koji nam unosi strah i nesigurnost.

Naš mozak može da nam kaže da li nas neko gleda, čak i ako to nismo vidjeli
Sprovedeno je istraživanje s “kortikalno slijepim” pacijentom, koji nije mogao da vidi zbog oštećenja vidnog korteksa. On nije mogao da gleda film ili čita knjigu, ali je mogao da obradi informacije koje su stizale do onih područja mozga koja su bila funkcionalna. Istraživanje je pokazalo da možemo da osjetimo kada neko gleda direktno u nas. To može da objasni zašto osjećamo da nas posmatraju čak i ako zapravo nismo vidjeli nikoga u blizini.

Greška u tumačenju
Sigurno vam se dogodilo nekada da se nakon tog osjećaja da vas neko posmatra okrenete i vidite da zapravo nema nikoga. Osoba koja vas je pogledala možda je to učinila samo zato što ste se okrenuli, a ne zato što je svjesno željela da “pilji” u vas.

Mali nagovještaj stavlja vas na oprez
Osjećaj posmatranja može biti uzrokovan malim tragom na koji vas je upozorio vaš mozak; to može biti nešto što ste vidjeli krajičkom oka, slab zvuk koji dolazi s nepoznate lokacije ili bilo šta u šta niste sigurni. Ovo, uz malo paranoje i činjenice da ne vidite šta vam je iza leđa, može vam ostaviti utisak da postoji neko iza vas ko prati vaše korake, čak i ako to nije slučaj,

Ako niste sigurni, odgovor je verovatno “da”
Prema studiji sa Univerziteta u Sidneju, kada ljudi primaju ograničene vizuelne naznake o svom okruženju, na primjer ako je mrak ili ako nose sunčane naočare pa ne mogu tačno reći šta se događa, skloni su osloniti se na svoje prethodno iskustvo. Zbog toga će radije vjerovati da ih neko gleda, posebno u slučajevima kada su nesigurni.

Važno je razumjeti da neko gleda u nas
Bitno je prepoznati da li nas neko gleda, a takođe je važno i da shvatimo da mi gledamo nekoga, jer to je zaista važan dio ljudskog ponašanja i ima veze s komunikacijom među ljudima. Od početka ljudske evolucije, pogled je bio moćan instrument za prenošenje emocija, poput ljubavi, ljutnje i informacija potrebnih za preživljavanje i od tada se razvija. Zato je naš mozak specijalizovan za ovu aktivnost, a mi smo uvijek na oprezu u vezi s okolinom.