Intrigantna povijest francuskog dvora: Misterij čovjeka sa željeznom maskom

Ovo je jedna od onih priča koje vam se čine poput izmišljotine, no povjesničari su dokazali kako je taj čovjek bio stvaran

Ova tajna koja živi više od 350 godina i dalje pobuđuje zanimanje povjesničara i inspirira mnoge pisce i filmaše. Priča je to o Čovjeku sa željeznom maskom.
Intrigantna povijest francuskog dvora, ljubiteljima legendi a i povijesti, golicaju maštu, nevezano za bilo kojeg francuskog cara. Ova priča je jedna od onih, koje se kada realno gledamo čine poput neke izmišljotine, a povjesničari su dokazali da je čovjek sa željeznom maskom zaista postojao.
Život proveden po tamnicama
Bio je zatočen za vrijeme vladavine kralja Luja XIV, u Bastilei, a i ostalim francuskim zatvorima onog doba. Po tamnicama je proveo život, sve do svoje smrti 1703. godine. Njegov identitet je godinama bio nepoznat, a i sam razlog radi kojega je boravio u tamnicama isto tako.

Nikada nitko nije vidio njegovo lice, jer je taj tajnoviti čovjek nosio masku preko cijelog lica, željeznu. Neki povjeničari tvrde da nije u pitanju željezna maska, nego od baršuna. No svakako je maska postojala, a taj famozni čovjek se i upokojio s njom.

Jako puno teorija je o tome, tko je on. Jedni tvrde da je to brat blizanac ondašnjeg kralja, te talijanski diplomata. Voltaire je tvrdio da je taj čovjek nosio masku od 1661. godine, pa do same smrti. Nastavno na ovu tvrdnju, 1669. markiz de Louvois poslao je pismo upravitelju zatvora Pignerol, da obavijesti da stiže zatvorenik po imenu Eustache Dauger. Nikada nitko nije imao priliku čuti glas tom zatvoreniku a isto tako niti vidjeti lice, radi maske koju je morao nositi.
Misterija je velika pravi razlog. Sve je to bilo zabranjeno, i glas i lice, a i raspitivati se o bilo čemu vezano za zatvorenika. Neki povjesničari su davno odbacili nečiju tvrdnju da je čovjek s maskom bio brat blizanac tadašnjeg kralja. Protivnici Lujevog režima, zabavljali su se teorijama. Neki su čak širili glasine da je riječ o ljubavniku njegove supruge, ili pak pripadniku naroda Pigmeja s kojim je kraljica zatrudnila.

 Priča bez osnova – najviše

Nikada nikome nije bilo jasno, kakav je taj čovjek napravio zločin, da zasluži takvu kaznu i da godinama tako živi po tamnicama. Tvrdnje da je u ono doba, svirao gitaru, govore samo to da je bio obrazovan čovjek. Postoji i tvrdnja da je Dauger bio sobar kardinala, te da je za godina službe otuđio i prokupio pravo malo bogatstvo. I tu je postojala tvrdnja pojedinih, da kada je otkrivena krađa novaca od kardinala, da mu je rečeno, ako ikome kaže svoj identitat, da mu slijedi smrtna kazna.

Teorija je puno, priča koje nemaju osnove, je još više. O čovjeku sa željeznom maskom snimljen je i film, koji je počeo sa prikazivanjem 1998. godine. Leonardo DiCaprio pojavljuje se u tom filmu.
Sigurno je da je Čovjek sa željeznom maskom bio stvarna osoba, a tokom stoljeća mnogi su povjesničari i autori pokušali odgovoriti na pitanje, tko je taj čovjek bio. Neki će reći da je to bio brat Luja XIV, ili možda njegov sin, dok neki vjeruju da je to bio engleski plemić.

Slavenka Polojac

error: Content is protected !!